Топ 5 от "Капитал": Как беше спрян "превратът" от 2020 г., предимства и рискове пред основните кандидат-президенти

SAP си купи софийска централа за 50 млн. евро, германската Ottobock построи нова фабрика в Благоевград, моментът е подходящ за подобряване на условията по жилищни заеми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Как беше спрян "превратът" през лятото на 2020 г. МВР и прокуратурата са изградили най-масовата мрежа за следене и подслушване след 1989 г.

"От месец февруари 2020 г. до настоящия момент с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в Републиката, е участвано в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или бунт - престъпление по чл. 95 от НК." Така започва прокурорско-полицейският разказ на вероятно най-мащабния опит на службите от края на комунистическата Държавна сигурност насам да следят и подслушват "противниците на властта". Според него "физически лица подготвят извършването на провокативни действия по време на провеждането на граждански протести с цел възникването на масови безредици", а "същите тези групи се финансират от лица и фирми от обкръжението на Васил Божков".

В края на предходния парламент комисията, ръководена от съпредседателя на коалицията "Изправи се! Ние идваме" Николай Хаджигенов, излезе с доклад, в който се констатира, че по образуваното от прокуратурата разследване за престъпление срещу Републиката 130 граждани са били обект на подслушване и следене, разрешено от съда. През седмицата сайтът bird.bg на съоснователя на "Биволъ" Атанас Чобанов цитира документи от въпросното разследване, според които "само отделът за контратероризъм в ГДБОП работи по около 3000 лица". "Капитал" също се запозна с въпросната база данни, която най-вероятно е извлечена от файлове от компютрите на служители, които са работили по делото за престъпление срещу Републиката. Картината, която се разкрива, показва паническите опити на властта да контролира протестите, които избухнаха след акцията на прокуратурата в президентството на 9 юли 2020 г. Вижте тук.

2. Предимствата и рисковете пред тримата основни претенденти за "Дондуков" 2 на старта на предизборната кампания

До миналата седмица президентът Румен Радев изглеждаше като самотен бегач на политическата писта за предстоящите избори. Компания му правеха само няколко "екзотични" кандидати и второстепенни политически играчи с националистически и русофилски профил. В разстояние само на няколко дни обаче ситуацията се преобърна на 180 градуса. Влизането на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков и на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в кандидатпрезидентската надпревара, които подобно на Радев не са партийно обвързани кандидатури и идват от деполитизирани институции, произведе няколко ефекта. Първо, превърна ги в реални конкуренти на смятаната до този момент за "безалтернативна" кандидатура на сегашния държавен глава.

Така се върна и интригата в президентските избори. Защото до голяма степен изходът от вота ще се реши от предизборната стратегия на кандидатите и от способността им да получат по-широка подкрепа извън активистите и симпатизантите на партиите, които ги подкрепят. По тази причина очакванията са кандидатпрезидентската кампания да се превърне в сблъсък на виждания за основните проблеми на държавата и обществото и как те да бъдат решени. За подреждането на пъзела за "Дондуков" 2 неизбежно ще повлияят и кампаниите на партиите за парламентарните избори. Ето някои от предимствата и опасностите пред тримата основни претенденти на старта на надпреварата за президентския пост.

3. Най-голямата офис сделка: SAP си купи софийска централа за 50 млн. евро

Най-голямата инвестиционна сделка на пазара на офис сгради в София за последните три години е факт. Софтуерна компания SAP обяви, че купува новопостроения Park Lane Office Center в кв. "Хладилника" и ще събере на едно място там служителите си. Цена по сделката не се споменава. По информация от Имотния регистър купувач по сделката е "САП лабс България" - едно от двете дружества, с които германският софтуерен гигант оперира на българския пазар. Заявеният материален интерес в регистъра е 86.74 млн. лева, което е 44.37 млн. евро. Според източници от пазара обаче има и допълнително споразумение за още 5 млн. евро, така че цялата транзакция е приблизително 50 млн. евро.

Продавач е дружеството Park Lane Developments. Съдружници в него са Христо Илиев, основател и мажоритарен собственик на холдинга за недвижими имоти AG Capital, и Таня Косева-Бошова, която има над 20 години опит на пазара на недвижими имоти. Финансов инвеститор в проектното дружество - "Парк лейн Сребърна", е предприемачът Дилян Павлов - съосновател на "Динамо софтуер". Подробности - в този текст.

4. Германският производител на медицински изделия Ottobock построи изцяло нова фабрика на площадката си в Благоевград

Изцяло нова фабрика изгради германският производител на медицински изделия Ottobock на площадката си в Благоевград. Година и половина след като започна производство в страната, групата разширява капацитета си, като досега е инвестирала над 10 млн. евро. Плановете са към България да бъдат прехвърлени и още дейности, включително от Китай, а заетите да достигнат 300 души. Това е добра възможност за региона, където през последните години бяха закрити няколко големи предприятия.

Фабриката в Благоевград е 10-ият завод на групата Ottobock, която има производства и в други страни в Европа, Северна Америка и Китай. Местното дружество "Оттобок манюфекчъринг България" беше регистрирано през август 2019 г., а самото производство започна само няколко месеца по-късно - в края на март 2020 г., със 17 служители. Това стана на терен на "Струматекс", от която компанията купи 44.3 дка и реновира част от сградите. "Успяхме да пуснем производството въпреки всички рестрикции с корона кризата. Оттам насетне започна нашият растеж, като в момента сме 225 души", каза управителят Стоян Стоянов. Сега на практика приключва следващата част от плана - изграждане на ново предприятие на мястото на част от старите сгради. С това общата разгъната застроена площ става 16.4 хил. кв.м, включително складове и администрация, а капацитетът за производство нараства. Прочетете тук.

5. Пазарната ситуация е подходяща за рефинансиране или договаряне на по-добри условия по жилищни заеми

Преди 5 години Иво тегли 20-годишен ипотечен кредит за малко над 100 хил. лв., който заради ковид мораториума се удължава с 6 месеца. Към момента на сключването на договора лихвата по него е била 4.25%, които през годините банката сама сваля до 3.76%. През тази година Иво решава сам да предоговори условията по заема си и успява. В резултат на което лихвата пада до около 2.7% (фиксиран компонент + плаваща надбавка).

Иво е част от тенденцията напоследък физически лица усилено да предоговарят условията си по жилищните си заеми или да търсят начини да ги рефинансират. В първия случай клиентът остава при настоящата си банка, като се променят само условията по заема - най-вече лихва и такси. При рефинансиране се получава кредит от нова банка, с който се погасява предсрочно задължението в досегашната. Проверка на "Капитал" сред някои от по-големите банки показва, че интересът към подобряване на условията по жилищни заеми расте. Причината е ясна - освен че те изживяват бум, подхранвайки и растежа на имотния пазар, лихвите по тях са на исторически ниски нива. А това е възможност, която в крайна сметка води до по-ниска месечна вноска по заема.