🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Вълка иска да гори боклука на България до Павликени, кой всъщност управлява КЕВР

Сделките на 2021, десетте акции на 2022 г., защо е важна професията комуникатор на науката

Румен Гайтански-Вълка
Румен Гайтански-Вълка
Румен Гайтански-Вълка    ©  Валентина Петрова
Румен Гайтански-Вълка    ©  Валентина Петрова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Румен Гайтански-Вълка иска да гори боклука на България в нов завод до Павликени

Дружество на Румен Гайтански-Вълка планира да изгради инсталация за изгаряне на отпадъци, която ще е много по-голяма от софийската. Инсинераторът ще се намира до село Върбовка, в близост до Павликени, и ще може да изгаря по 56 тона боклук на час. Или много повече от бъдещия инсинератор на "Топлофикация София", който би трябвало да е с капацитет 22.5 тона на час и 180 хил. годишно.

Всъщност проектът беше обявен още в средата на 2020 г. като завод за каменна вата на компанията "Петрургия", която притежава 35-годишна концесия за добив на базалт до село Върбовка, спечелена през 2013 г. Инсинераторът за отпадъци беше замаскиран като "енергоизточник за нуждите на производството на каменна вата". Два дни преди общественото обсъждане на Богоявление "детайлът", че заводът ще се захранва с огромно количество RDF, привлече вниманието на местната общност и местни журналисти, а със съобщение по темата излязоха и от екоорганизацията "За Земята". Прочетете тук.

2. КЕВР решава всичко в енергетиката, а регулаторът е доминиран от назначения на ГЕРБ, "Обединените патриоти", Христо Ковачки и Веселин Марешки

КЕВР повиши цената на газа. Енергийният регулатор предлага по-скъп ток, парно и топла вода. КЕВР прави спорни промени, които могат да счупят пазара на ток. КЕВР удари ВЕИ сектора. Заради КЕВР може да фалират ВиК оператори и столичната топлофикация. КЕВР не откри нарушения при търговията с електроенергия.

Това са само част от новините, които Комисията за енергийно и водно регулиране произведе през последните месеци. И донякъде заради тях все по-често регулаторът е посочван като основен виновник за проблемите с енергийните цени. На теория това не би трябвало да е така - КЕВР е независим орган, който борави с точни числа и формули и следва ясни правила. По-внимателно вглеждане в състава на комисията обаче разкрива политически зависимости, които може да стоят зад въпросните решения и да имат за цел да дестабилизират новото управление.

3. Сделките на 2021: Банков рекорд, имоти, IT и местни купувачи

Обобщението на сделките по сливания и придобивания (M&A) в България през 2021 г. звучи така: имотният пазар за пореден път е сред двигателите на активността, ВЕИ секторът и технологиите отново са сред най-атрактивните сегменти, чуждестранните инвеститори все още почти отсъстват. Изминалата година ще остане в историята и с най-голямата банкова сделка в страната - тази за Райфайзенбанк.

През 2021 г. бяха завършени и някои от мащабните прехвърляния от предходната година, сред които концесията на летище София, придобиването на българския бизнес на CEZ от "Еврохолд" и покупката на "Нова тв" от новия собственик на БТК United Group. Иначе според списъка на "Капитал" през изминалите 12 месеца сделките са около 60, т.е. наблюдава се известно раздвижване спрямо отчитаните през последните две години 30-40, но броят остава под обичайните 70-80 отпреди това. И вече по традиция огромната част от тях са малки.

4. Десетте акции на 2022 г. След 42% ръст на SOFIX през миналата година сега анализаторите са по-умерени в очакванията си

В началото на изминалата година надеждите бяха, че светът ще се сбогува с пандемията, но реално тя отново мина изцяло под знака на коронавируса. Икономиката оправда очакванията да поеме нагоре, макар и пътят доста да друсаше. Дори и така обаче 2021 г. донесе по-скоро положителни емоции на инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ). Основният индекс на местния капиталов пазар SOFIX се покачи с 42% и приключи годината на ниво 635 пункта. Това чувствително надхвърли очакванията на анализаторите в традиционната годишна анкета на "Капитал" за 26% ръст, което и без това изглеждаше примамливо на фона на нулевите лихви по депозитите в банките.

Сега в новото, седемнайсето поред, издание на класацията на най-перспективните инвестиции според брокерите и портфолио мениджърите оптимизмът е малко по-умерен и средната прогноза е за 16.2% ръст на индекса. Ако тя се сбъдне, ще изведе SOFIX до рекордно ниво от 2008 г. насам. Но и неизвестните сега са доста повече, а един от участниците дори залага на спад с 10%.

5. Защо е важна професията комуникатор на науката

Събота е, но вместо да почиват, родители и ученици в Плевен са се събрали на лекция за гените, ваксините, ДНК и слушат внимателно Милена Георгиева, доцент към Института по молекулярна биология на БАН. Днес е тук, а през седмицата редовно гостува в радио- и телевизионни предавания като научен комуникатор. От година участва и в дискусионни научни кафенета с IT отдела на Uber.

Голям е интересът и към събитията и подкаста на Ratio за популярна наука - на лекцията им за "Безсмъртието" тази година имаше над 150 души. Британският съвет организира Софийски фестивал на науката, който всяка година се радва на успех. Въпреки това всички тези фенове на научните открития са малцинство в България. Според проучването "Познания и нагласи на европейските граждани към науката и технологиите" на "Евробарометър" от септември 2021 г. 57% от българите не се интересуват от новите научни открития. Разликата спрямо останалите европейци е чувствителна: 86% от тях имат сериозен интерес. Вижте тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 1

    От 8 месеца мафията пое вкастта в България!
    Тъжно…

    Нередност?
Нов коментар