🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Четворната управленска коалиция се разпадна; Борис Джонсън остава премиер на Великобритания след неуспешен вот на недоверие; Тунелът под Шипка ще се строи 4 години срещу 358 млн. лева

Актьорът Матю Макконъхи изненадващо излезе на трибуната в Белия дом, за да призове за промяна на американското законодателство за оръжията на фона на няколко скорошни масови стрелби.
Актьорът Матю Макконъхи изненадващо излезе на трибуната в Белия дом, за да призове за промяна на американското законодателство за оръжията на фона на няколко скорошни масови стрелби.
Актьорът Матю Макконъхи изненадващо излезе на трибуната в Белия дом, за да призове за промяна на американското законодателство за оръжията на фона на няколко скорошни масови стрелби.    ©  Reuters
Актьорът Матю Макконъхи изненадващо излезе на трибуната в Белия дом, за да призове за промяна на американското законодателство за оръжията на фона на няколко скорошни масови стрелби.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четворната управленска коалиция се разпадна. В сряда "Има такъв народ" обяви, че излиза от изпълнителната власт, а премиерът Кирил Петков декларира готовност да продължи да управлява, но с правителство на малцинството, като разчита на досегашните партньори БСП и "Демократична България", както и на поне 12 гласа на съмишленици от партията на Трифонов.

Френският президент Еманюел Макрон във вторник изрази готовност да събере в Париж представители на властите в София и Скопие, за да постигнат двустранно споразумение, което би позволило да започнат преговори за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС. Изявлението идва, след като предния ден Макрон е провел телефонни разговори с българския президент Румен Радев и президента на РСМ Димитър Ковачевски. Франция е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на този месец.

Отмяна на машинното гласуване извън страната, възможност за гласуване по време на почивка в страната, както и възможност за дописване на избирателните списъци при настъпила служебна промяна на адресната регистрация - това са няколко от идеите и препоръките, залегнали в анализа на Централната избирателна комисия за проведените през 2021 г. избори, който е изпратен до Народното събрание.

Свят

Развиващият се свят ще постигне по-бавен от очаквания растеж тази и следващата година заради войната на Русия в Украйна, предупреждава Световната банка. Според финансовата институция това ще тласне милиони в крайна бедност и ще повиши риска от дългова криза в страните с ниски и средни доходи. Войната в Украйна е увеличила забавянето на глобалната икономика, която сега навлиза в период, който може да се превърне в "продължителен период на слаб растеж и повишена инфлация", посочва Световната банка.

Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити действията си спрямо Владимир Путин в първото си голямо интервю след слизането от поста. Тя заяви, че няма за какво да се извинява относно реакцията си при руското анексиране на Крим през 2014 г., когато подкрепи санкциите. Меркел също така защити опозицията по време на управлението си за присъединяването на Украйна към НАТО. Тя е обвинявана, че е оставила Германия уязвима, като се е стремяла към водени от бизнес интересите връзки с Москва.

Борис Джонсън остава премиер на Великобритания след неуспешен вот на недоверие срещу него. Повод за гласуването станаха разкрития за партита, провеждани в правителствени служби, въпреки наложени ограничения заради пандемията от коронавирус. Казусът стана известен като "Партигейт". Резултатът от вота показва силно разделение в Консервативната партия на Джонсън.

Икономика

4% ръст на БВП на годишна база през първото тримесечие на тази година отчете НСИ. Експресните данни отчетоха 4.5%, но впоследствие са ревизирани.

България остава добро място за бизнес, но дългогодишни проблеми като корупцията и недостига на квалифицирани кадри продължават да спъват работата на компаниите. Към тях през последните месеци се добавят и високите цени на електроенергията, както и новите рискове покрай войната в Украйна. Това показва последната анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара. Тя е проведена между 31 март и 22 април 2022 г., а участие в нея са взели 38 компании, членуващи в Камарата.

Тунелът под Шипка ще се строи 4 години срещу 358 млн. лева. Изпълнителят - консорциум ПСВТ, бе избран още преди година, като в него влизат "Хидрострой", "Пътни строежи - Велико Търново" и "Пътинженерингстрой-Т". Предложената цена е 358 млн. лв. с ДДС и до момента няма информация строителят да иска индексация на сумата поради драстичното увеличение на цените на суровините и строителните материали. От АПИ препотвърдиха за "Капитал", че ще бъде подписан договор за тази сума и че може само да се спекулира относно евентуалното преиндексиране в бъдеще. По проекта ще бъдат построени общо пет тунела, като основният с дължина 3.2 км ще е най-дългият в страната.

Токът за домакинствата вероятно ще поскъпне с 3.3% от началото на юли, а парното - с над 20%, стана ясно при обсъждането на промените в енергийния регулатор. Голямата въпросителна е парното, защото ако бъде намален ДДС, както бе предвидено в актуализацията, тарифите ще се вдигнат с 26%, но ако не - над 39%. Окончателното решение ще бъде взето на 1 юли от КЕВР.

Бизнес

"Уебит инвестмънт нетуърк" успешно набра близо 6 млн. лв. в първото първично публично предлагане за годината на сегмента за растеж на БФБ. Компанията, създадена от Пламен Русев, предложи 5.588 млн. акции с емисионна цена 1.05 лв., като по данни от борсата интересът е бил почти 2.43 пъти по-висок, или за над 14 млн. лв. Според условията акциите се разпределят пропорционално на подадените оферти и така набраната сума е 5.87 млн. лв. Сделките са 752, или средно по 7430 лв., като, разбира се, има и доста под, но и над тази стойност. Това показва, че емисията са записали предимно дребни инвеститори, или както казваше преди емисията и самият Русев, много хора влизат през WIN на борсата за първи път.

Сделки и проекти

"Сирма груп холдинг" е поискала да придобие 55% от софтуерната "Ти Би Ай инфо", става ясно от съобщение към Българската фондова борса (БФБ), където компанията е листната. Сумата по евентуалната сделка не е ясна, но пред "Капитал" от "Сирма" коментираха, че се водят проучвателни разговори от шест месеца насам. Ако се стигне до сделка, "Сирма" ще придобие 55% от "Ти Би Ай инфо", дружество с над 3 млн. лв. приходи за 2021 г. и понастоящем над 40 служители. "Ти Би Ай инфо" е основано през 2002 г. и първоначално работи като част от банковата група на TBI. Клиентите на "Ти Би Ай инфо" са предимно от сферата на застраховането - "Булстрад", "Доверие", "Лев инс", Vienna Insurance Group и други.

Варненската компания ЗИВ е придобила търговските марки и машините на Захарния комбинат "Кристал" в Пловдив. От купувача, чието оригинално име е "Захарни изделия - Варна" и е от средните по размер играчи на пазара, с оборот 50 - 60 млн. лв., не посочват цената на сделката. Покупката дава възможност на варненското дружество да увеличи пазарния си дял при бисквитите и сухите пасти и да навлезе в нови категории като "Шоколадови бонбони", "Захарни бонбони" и "Локум", уточниха от компанията за "Капитал".

През последните три месеца Deutsche Bank е преместила стотици висококвалифицирани софтуерни разработчици и техните семейства от Русия в Германия, тъй като германският кредитор се опитва да ограничи последиците от войната в Украйна върху своя IT капацитет. В страната са били наети около 1500 IT специалисти в два центъра за софтуерни технологии в Москва и Санкт Петербург. Служителите в тях представляват една четвърт от всички компютърни специалисти на Deutsche Bank.

Превозвачите ще получат 50% по-ниски тол такси за второкласните пътища. Така вместо от 4 до 7 ст на километър малките камиони ще започнат да плащат между 2 и 3 стотинки в зависимост от екологичната категория. При тировете пък цените сега ще са 15-18 ст./км, а догодина - 29-37 ст. При таксите за магистрали и първокласни пътища беше предвидено да има увеличение с 50 - 100% за различните превозни средства, но и то ще се случи на две стъпки - сега, на 1 юли и от следващата година.