🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Теодора Иванова е новият директор на Агенцията за закрила на детето; Германия налага данък върху свръхпечалбите на енергийните компании; Държавата иска разрешение от Брюксел да купува горивата на "Лукойл"

Карловското село Слатина е едно от най-пострадалите след наводнението в началото на септември
Карловското село Слатина е едно от най-пострадалите след наводнението в началото на септември
Карловското село Слатина е едно от най-пострадалите след наводнението в началото на септември    ©  Reuters
Карловското село Слатина е едно от най-пострадалите след наводнението в началото на септември    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Теодора Иванова е новият директор на Агенцията за закрила на детето. Тя бе назначена в сряда, след като досегашният председател Елеонора Лилова бе освободена заради изтичане на мандата й. Иванова работи в агенцията от самото й създаване през 2001 г.

Министерският съвет отпусна вода и храна от държавния резерв на бедстващите след наводненията хора в Карловско и Пловдивско, стана ясно след заседанието на кабинета в сряда. Кметовете на засегнатите общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на тон отпадък, който към момента е 95 лв. на тон, държавата обеща помощ и при възстановяване на инфраструктурата.

Здравното министерство обмисля да върне хартиените рецепти паралелно с електронните. Промените в наредбата за реда за предписване на лекарства се налага заради множеството сигнали за затруднения от медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и трябва да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за целта.

Има данни за поне 10 гранични полицаи, участващи в различни схеми за нелегално прекарване на мигранти, и те ще бъдат дисциплинарно наказани, заяви във вторник служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Други полицаи, за които също има данни, но не и достатъчно доказателства, ще бъдат размествани на други места.

Свят

Германия налага данък върху свръхпечалбите на енергийните компании. Правителството ще обложи свръхпечалбите на производителите на електроенергия и ще използва приходите за финансиране на нов пакет от мерки на стойност 65 млрд. евро за смекчаване на удара от инфлацията и по-високите сметки за енергия. Новият пакет повишава общите разходи в подкрепа на бизнеса и домакинствата след руската инвазия в Украйна до 95 млрд. евро.

Албания скъса връзките с Иран заради хакерска атака. Тирана обяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Иран и нареди на иранските дипломати и служители на посолството да напуснат до 24 часа след разследване на кибератака срещу държавни институции през юли. Малко по-късно Белият дом съобщи, че САЩ са стигнали до заключението, че Иран е отговорен за кибератаката и последващите хакерски операции и ще държат Техеран отговорен за действията срещу своя съюзник в НАТО.

Цените в Хърватия вече се изписват в куни и в евро. Мярката влиза от тази седмица, като целта е хърватите да свикнат с еврото, тъй като страната влиза в еврозоната и от началото на 2023 г. националната валута спира да се използва. Обменният курс 7.53 куни за 1 евро бе определен на 12 юли, когато Съветът на ЕС формално направи последната крачка за приемането на Хърватия във валутния съюз.

Икономика

4% ръст на икономиката през второто тримесечие на годишна база отчете НСИ. Това е с 0.8 пр. пункта надолу спрямо експресните оценки.

Старите кандидати поискаха и новите поръчки за зимна поддръжка за 277 млн. лв. На 2 септември са били отворени офертите за четири от общо петте района, на които е разделена страната, като поръчките са за общо над 200 млн. лв. без ДДС. Още 76.8 млн. лв. без ДДС прогнозно са заделени за зимното почистване на магистралите "Хемус", "Тракия", "Марица" и "Струма". И там кандидатите са почти същите като тези, които искат да поддържат пътищата по области. Преобладават големите познати любимци на ГЕРБ като "Хидрострой" на Велико Желев, фирми на Григор Иванов, "Грома холд" и ПСТ.

Държавата иска разрешение от Брюксел да купува горивата на "Лукойл". По силата на еврорегламент от април е в сила забрана за възлагане и продължаване на договори за обществени поръчки с компании, които са с руски произход или пък купуват от такива с руски произход. А основният доставчик на едро в страната, включително и на конкурентните вериги като OMV, Shell, Eco, "Петрол", е бургаската рафинерия. Затова сега Министерството на финансите предлага на правителството да поиска от Брюксел разрешение държавата да продължи да купува горива от "Лукойл" поне до 2024 г.

От 3 хил. до 20 хил. лв. безвъзмездни средства ще могат да получат малките и средните предприятия за въвеждане на решения в областта на информационните и комуникационните технологии и киберсигурността. Еврофинансирането е осигурено по Националния план за възстановяване и устойчивост, а общата сума е 30.6 млн. лв. Процедурата в момента е в етап на обществено обсъждане и се очаква да бъде отворена за кандидатстване през октомври.

Бизнес

ТЕЦ "Марица-изток 2" отчете рекордна печалба от 338 млн. лв. за полугодието. Данните за полугодието сочат, че са продадени над 4.3 млн. мВтч, или почти колкото за цялата минала година. Огромната част от тази енергия е предложена през борсата, докато през 2021 повечето ток е бил насочен към регулирания пазар. От януари до юни приходите са били невижданото число 1.71 млрд. лв. при само 190 млн. лв. през същия период на 2021.

Печалбата на "Булгартрансгаз" към средата на годината е 115 млн. лв. Резултатът е донякъде изненадващ на фона на намалените руски доставки и ограниченото потребление в страната - има спад с 14%. По-детайлен анализ на данните обаче показва, че голяма част от положителния финансов резултат идва от предоставените услуги по балансиране, както и заради увеличен транзитен пренос към Сърбия по "Турски поток", макар че последното е по-скоро счетоводна операция, тъй като "Газпром" плати авансово таксите до средата на 2023 г. още миналата година.

Сделки и проекти

Софийската компания "Ремикс глобъл" (Remix Global) инвестира 20 млн. лв. в нов център за обработка и дистрибуция. Това е един от най-големите центрове за "кръгова мода" не само в България, но и в Европа, обявиха пред "Капитал" от дружеството, което под бранда Remix продава онлайн секънд хенд и аутлет облекла. Новата база в с. Равно поле отваря една година след като българската фирма стана част от американската thredUP - една от най-големите онлайн платформи за препродажба на дрехи, обувки и аксесоари.

Двeтe най-големи млечни компании в България са пред сделка. Вторият по големина млекопреработвател в България - сливенската компания "Тирбул", планира да придобие 100% от лидера в сектора - пловдивската "Обединена млечна компания" (ОМК). Споразумение за това е постигнато между гръцките собственици на дружествата - съответно Hellenic Dairies и Delta Food, казаха компаниите в съвместно съобщение. Цената не се обявява, но като се има предвид EBITDA на ОМК от 10 млн. лв. за 2021 г., тя е най-малко 80 млн. лв. Сделката подлежи на одобрение от КЗК и ако бъде разрешена, ще създаде гигант в производството на млечни продукти с оборот близо 200 млн. лв.

Европейската комисия предлага да има правото да задължава компаниите да изпълняват поръчки приоритетно в рамките на ЕС по време на криза. Бизнесът ще трябва да трупа запаси и да разваля договори за доставка при извънредни ситуации. Т.нар. "Инструмент на единния пазар за действия при кризи", който трябва да бъде представен на 13 септември след предварително обсъждане със страните от съюза, идва в отговор на проблемите във веригите на доставки. В случай че компаниите не се съобразяват, рискуват глоби до "1.5% от средния дневен оборот през предходната стопанска година за всеки работен ден на неспазване".