🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Европа замразява енергийния пазар; Новите хотели на Пловдив

И още: Френска инвестиция в завод от 60 млн. евро в Пловдив; Кой кой е в българския блокчейн; Три нови места за крафт бира в София

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Европа жертва енергийния пазар, за да спаси зимата. Това е един от най-сериозните тестове за европейска солидарност срещу Владимир Путин

Никога няма да останете сами - това обеща на германците канцлерът Олаф Шолц, след като правителството прие пакет за облекчаване на сметките за енергия. Мерките ще са на стойност най-малко 65 млрд. евро, което се равнява на 1.8% от БВП на страната. Надеждата е, че по този начин ще се запази социалният мир през зимата, която ще удари страната с огромни цени на газа и всичко по веригата. А може дори да остави някои хора без ток и отопление.

Ситуацията в Европа на прага на зимата наистина е безпрецедентна. На континента се води "гореща" война, енергийните цени станаха космически, има проблеми в осигуряването на доставките, предстои влизане в сила на ембаргото срещу руския петрол и никой не може да прогнозира как ще се развият събитията в следващите месеци. Растящата инфлация пък вече започна да предизвиква социално напрежение и политическа нестабилност в различни страни, като това са процеси, които само ще се засилват, ако не се вземат мерки. Освен Германия Швеция и Чехия вече обявиха такива през тази седмица, за да успокоят гражданите и бизнеса и да им позволят да се справят с повишаващите се цени на енергията. Различни мерки действат във всички страни членки, включително и в България, но превръщането на енергийните доставки в оръжие от Русия поставя на изпитание финансовите ресурси на Европа. Затова европейските лидери подготвят нов, общ отговор на енергийния шок.

2. Новите хотели на Пловдив: на местни инвеститори и с много звезди

Четири нови хотела с много звезди само за година. Рекордът е на втория по големина град - Пловдив, и едва ли е постиган през последните десетилетия дори и в столицата. Бумът идва след години застой, в който основните новини бяха за препродажба (например на най-големия хотел от Бедо Доганян към Сава Чоролеев) или ребрандирането на "Империал" (на майката на екскмета Иван Тотев) в Radisson, или пък затварянето на "Марица" на Ветко Арабаджиев. А последното по-голямо отваряне бе на Best Western Premier Plovdiv Hills преди над три години. Така след суперслаб период през пандемията тази година се очертава ударна за пловдивския хотелиерски пазар, който дотук беше доминиран от бивши държавни приватизирани обекти.

Сега градът е много по-индустриално развит и може да разчита през седмицата на бизнес посетители, а краят на ковид ограниченията води до прилив на туристи. Затова за новите обекти, все инвестиции на пловдивчани, вероятно ще имат пазар, особено след като не са гиганти. Вдигането на конкуренцията е в по-луксозния сегмент. Пловдив вече имаше 20 обекта с 4 и 5 звезди, сега към петте от най-високия клас се добавят още два (ръст от 40%). В тази премиум ниша има и airbnb алтернативи.

3. Френска инвестиция в завод от 60 млн. евро в Пловдив: Schneider Electric ще вдигне производството с 30% в дигитализираната си българска фабрика

Инвестициите над 100 млн. лв. в български заводи са изключение, но точно такъв е планът на френската Schneider Electric за пловдивската й фабрика. Тя ще увеличи с 30% капацитета си за производство на автоматични прекъсвачи. Изграждането на ново крило на "Шнайдер електрик България" се очаква да приключи след около година и ще даде възможност на компанията да посрещне увеличеното търсене и растящите поръчки.

Сумата на инвестицията в проекта е значителна - през юни от компанията обявиха, че тя е на стойност 60 млн. евро. Това е близо три пъти повече от вложените 22 млн. евро в първия завод преди 15 години. Както и съществуващото предприятие, така и новата база ще работи като умна фабрика, където голяма част от процесите са дигитализирани. Успоредно с това френската компания започва и новаторски енергиен проект. Във фабриката ще бъде изградена геотермална централа за отопление и охлаждане, която е първата такава индустриална инсталация в страната. Прочетете тук.

4. Кой кой е в българския блокчейн, или кои са десетте местни компании в нишовия сектор

Българският блокчейн сектор държи сравнително малка част от общата софтуерна индустрия, но може да претендира, че тази част е много специална. Макар в страната да има едва малко над 10 блокчейн компании - с уговорката, че става дума за фирми с поне 50% блокчейн дейност (иначе компаниите, предоставящи някакъв вид блокчейн услуги, вече са значително повече), те са впечатляващо разнообразни. От криптобанки, през продуктови компании, до разработчици по поръчка, нишовият български блокчейн се оказа и още по-впечатляващо издръжлив.

Повечето от дружествата бяха създадени още преди първия истински бум през 2017 г. и в момента преживяват третата си криптозима. Същевременно цените на криптовалутите, оригиналното и най-известно отроче на блокчейн технологията, изглежда, нямат директно влияние върху растежа на българските компании, който остава в някои случаи солиден, а в други - внушителен.

В началото на септември събитието BlackSeaChain, организирано от една от тях - Quanterall, но подкрепено от множество други, събра на едно място почти всички български блокчейн компании. Разделено в два дни и две сцени (за бизнес и софтуерната част), BlackSeaChain показа нагледно защо и блокчейнът, и криптото остават игра за оптимисти. Вижте подробности тук.

5. Три нови места за крафт бира в София, които разказват и важни истории за развиването на масовия вкус

Зад открилия през март бар и магазин стоят братята Денис и Михаил Стариков. Те са родом от Челябинск, Русия, и живеят в София от малко над четири години. С отварянето на High Five Денис Стариков сбъдва няколко свои мечти. Пътувал е из целия свят и винаги му се е искало да прекарва повече време за постоянно в Европа, а също така да има свой крафт бирен бар и да направи прехода от просто фен на пивото към собствен бизнес и начин на разпространение. Харесва му именно такъв тип малко пространство, което предразполага към непосредствена комуникация между него и клиента. Идва в София, след като през 2016 година негов приятел се премества тук и започва да му разказва все по-ентусиазирано за живота в България. Когато се връща в Русия след първото си посещение у нас, той си казва: "Защо не?"

Според него крафт сцената у нас е постигнала много и едновременно с това има накъде да се развива. За тези няколко години Денис и Михаил са се интегрирали напълно в сферата и им прави впечатление, че няма чувство за конкуренция - има общност, която постоянно си помага. Често управителите на другите барове си гостуват взаимно, а присъствието на High Five в самия център на града прави крафт картата на София още по-наситена: наоколо са Crafter, Dissident, Nosferatu. Запознаваме ви с Денис и със създателите на още две нови места за крафт бира в центъра на София - всяко от тях е и история за хора, които са преминали от любители към професионалисти в бранша.