Топ 5 от "Капитал": Решителният месец за Шенген започва; Сбърканият ремонт на жълтите павета и площад "Ал Невски"

И още: Какво време очаква Европа през зимата; Най-големите собственици на спа хотели във Велинград; Фондът BlackPeak инвестира 8 млн. евро в бизнес на Любомир Минчев

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Решителният месец за влизането в Шенген започва да тече. А България изглежда все по-близо до това да остане изолирана извън пространството

След десетилетие застой на преговорите за влизане в Шенген България отново е на прага на пространството без граници. Външни причини като войната в Украйна и вътрешни като Хърватия, която, след като влезе в еврозоната, се е устремила да ни изпревари и в Шенген, поставиха на дневен ред в ЕС въпроса какво да се прави с България и Румъния.

Докладът за техническата проверка от страна на Европейската комисия излезе тази седмица и е с положителен знак. Но той е първа стъпка. На Европейския съвет на 8 декември министрите по правосъдие и вътрешни работи в ЕС ще трябва да дадат отговор приемат ли София и Букурещ в Шенген. На същия съвет ще бъде подпечатано членството на Загреб, което вече е договорено. Напълно възможно е да бъде одобрено и членството на румънците, с които от години вървим в пакет и които положиха много усилия да решат вътрешните си проблеми и активно лобират за каузата си. България обаче със сигурност изглежда повече вън, отколкото вътре.

2. След жълтите павета и площад "Ал. Невски" ще се ремонтира по същия начин

До 50 коли на ден. Такова натоварване е било заложено за бул. "Цар Освободител" в проекта за ремонта на жълтите павета, който приключи със скандал преди месец. И без да е броил трафика, всеки знае, че 50 коли минават пред парламента дори в рамките на минути. Но общината и проектантът не мислят така, а изпълнителят и надзорът следват сляпо заданието.

Всъщност това до известна степен е повторение на фиаското с ремонта на "Графа". В изпълнението и на двата проекта има много прилики - проектантът е един и същ (бюро АДА на арх. Иво Пантелеев), строителният контрол - също ("Проджект надзор София"), а изпълнението (дали от "Джи Пи груп" или "Трейс") е все така лошо. Прочетете тук.

3. Звярът от Восток, или какво време очаква Европа през зимата

На 26 октомври в цяла Европа беше необичайно слънчево, а температурите не само стигаха, но и превишаваха 20 градуса. Докато хората се радват на златната есен обаче, експертите, политиците, военните и бизнесът като цяло трескаво следят дългосрочните прогнози за следващите няколко месеца. Причината за това е, че зимата е особен сезон, в който много и различни процеси (предимно негативни) могат да ескалират.

Би имало голяма разлика например, ако зимата на континента е мразовита, снежна и с дълбоки отрицателни аномалии или ако е мека, каквато безспорно беше последните 3 години. Дори само един допълнителен градус в нуждите от отопление може да увеличи потреблението на газ за тези цели с 11%. А липсата на вятър пък, подобно на миналата зима, може да ограничи производството на електроенергия в Северна Европа, а оттам и да повиши чувствително цените. Въобще метеорологията е фактор, който може драстично да обърка сметките на всеки на геополитическата и геоикономическата сцена.

4. Кои са най-големите собственици на спа хотели във Велинград

Най-големият български спа курорт - Велинград, расте бавно с нови обекти, а бизнесът вече надскача предковид нивата. В града има цели осем хотела с категория пет звезди и дванадесет с четири. Заедно те предлагат около 1660 стаи и над 3200 легла. В този най-висок клас попадат две трети от хотелите в родопския град.

Тази година бизнесът е по-силен, цените са по-високи заради инфлацията и съживеното търсене, затова вероятно 20-те висококатегорийни хотела в общината скоро ще надхвърлят летвата от 100 млн. лв. оборот. И ако за спа хотели средната запълняемост е 40-45%, то в някои от най-добрите обекти тя надскача и нива от 60-75%. Вижте още в този текст.

5. Фондът BlackPeak инвестира 8 млн. евро в бизнес на Любомир Минчев

Докато рисковите инвестиции по света замръзват, българските фондове продължават да финансират, но пък с далеч по-малки суми от западните си колеги. Новата инвестиция е на BlackPeak Capital, която е и една от най-големите на фонда досега - 8 млн. евро в една от компаниите от структурата на "Телелинк" - доставчика на телекомуникационни инфраструктурни услуги "Телелинк инфра сървисис".

Целта на новата инвестиция е компанията, в която основен акционер е Любомир Минчев, да продължи да увеличава бизнеса си в Западна Европа както органично, така и чрез придобивания. Според Кирил Иванов, инвестиционен директор в BlackPeak Capital, инвестицията е чрез увеличаване на капитала на българското дружество "Телелинк инфра сървисис", както и покупка на малък дял от сегашните акционери. Подробности тук.