🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важните новини през седмицата

Народното събрание одобри механизъм за изчисление на минималната работна заплата; Полша предвижда да похарчи тази година за отбрана 4% от брутния си вътрешен продукт; Борсовата цена на тока се върна на нива от 2021 г.

Президентите Румен Радев и Александър Вучич откриха строителните дейности по изграждане на междусистемната газова връзка "България - Сърбия" (IBS) на българска територия
Президентите Румен Радев и Александър Вучич откриха строителните дейности по изграждане на междусистемната газова връзка "България - Сърбия" (IBS) на българска територия
Президентите Румен Радев и Александър Вучич откриха строителните дейности по изграждане на междусистемната газова връзка "България - Сърбия" (IBS) на българска територия    ©  Надежда Чипева
Президентите Румен Радев и Александър Вучич откриха строителните дейности по изграждане на междусистемната газова връзка "България - Сърбия" (IBS) на българска територия    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Народното събрание одобри механизъм за изчисление на минималната работна заплата (МРЗ), което ще позволи гарантираното ѝ увеличение всяка година. Размерът на МРЗ за страната за следващата година се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Новият размер на МРЗ ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.

"Екипът на София" представи формула за голяма коалиция за управление на столицата, с идеята за обединение около обща кандидатура за кмет и обща листа, в която участват над 80 експерти във всички области, свързани с градската среда. Представители на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" се включиха в представянето на новия модел за управление.

Бургаският окръжен съд е разпоредил прокуратурата да продължи наказателното производство срещу бившия съсобственик на "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста, съобщи първо Bird.bg. Според съда наблюдаващият прокурор е направил хаотични правни изводи, които нямат нищо общо със събраните доказателства, след което е прекратил делото. Димитър Спасов е обвинен в самоуправство със заплахи и принуда.

Парламентът с решение обяви Големия глад - Гладомор в Украйна (1932-1933 г.) за геноцид. Почит към загиналите близо 4 млн. души в Украйна, 2 млн. в Казахстан и Киргизстан и 2.5 млн. в Русия ще бъде оказвана всяка последна събота през ноември.

Свят

Икономиката на еврозоната надмина очакванията и отчете лек ръст през последното тримесечие на 2022 г., което намалява опасенията за рецесия. Предварителните данни на Евростат показаха, че БВП в еврозоната е нараснал с 0.1% през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното. Очакванията бяха за свиване с 0.1%. Последните данни идват, след като за третото тримесечие на миналата година еврозоната отбеляза увеличение на БВП с 0.3%. На годишна база ръстът на БВП на еврозоната се забавя под очакванията - 1.9% при предвиждания за 2.2%.

Полша предвижда да похарчи тази година за отбрана 4% от брутния си вътрешен продукт, съобщи премиерът Матеуш Моравецки. Страните от НАТО си поставиха за цел да увеличат бюджетите си за отбрана на около 2% от БВП, но всяко национално правителство има право да реши само какъв точно да бъде този дял.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Южна Корея да предостави военна помощ на Украйна, подчертавайки "спешната нужда" на Киев от повече боеприпаси. Столтенберг посети Южна Корея и Япония тази седмица, тъй като НАТО се стреми да установи по-тесни връзки с азиатските държави.

Светът е "опасно неподготвен" за бъдещи пандемии, предупреди Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Федерацията призова до края на годината държавите да преразгледат и обновят плановете си за подготовка.

Икономика

470 млн. лв. е излишъкът в държавния бюджет към края на януари, или едва 0.3% от прогнозния БВП на касова основа.

Борсовата цена на тока се върна на нива от 2021 г. Противно на всички прогнози, цената на електроенергията в България, а и в Европа през зимния януари е рекордно ниска за поне година насам. Очакваният кошмар със скъпия ток не само не се състоя, но и дори има връщане към нивата отпреди войната в Украйна. Средната цена на електроенергията за месеца в България е 266 лв./мВтч. Това е най-ниската средна цена от септември 2021 г., когато дори нямаше въведен компенсаторен механизъм и бизнес потребителите плащаха пазарни цени.

България е единствената членка на ЕС без механизъм за преглед на чуждестранните инвестиции в страната. Това съобщиха пред "Капитал" представители на Дирекция "Търговия" (DG Trade) в Европейската комисия, която е натоварена да следи за развитието на общоевропейския механизъм за надзор. Механизмът за преглед на чуждите инвестиции (FDI Screening Regulation) e в сила от 2019 г. и препоръчва на страните членки да въведат такава процедура, по която да преглеждат придобиването или вливането на европейски компании от такива извън ЕС и в случай на риск за общата сигурност да спират подобни сделки.

Бизнес

Производителят на алуминиеви изделия "Алкомет" отчита рекордна печалба в историята си за 2022 г. Нетният резултат - 57.4 млн. лв., идва след две години на загуби. Основната причина за скока е по-високата цена на алуминия, която е довела и до значителен ръст на приходите. В същото време обаче продажбите на голяма част от продуктите намаляват като обем заради свитото търсене, показва неодитираният отчет на дружеството, публикуван до БФБ. Новината стана причина за чувствително поскъпване на акциите на "Алкомет" на борсата.

През 2022 г. българският онлайн пазар расте с 30% и достига 1.64 млрд. евро. Средната годишна онлайн кошница в България е 555 евро, коментира Жанет Найденова, председател на управителния съвет на Българската Е-комерс асоциация (БЕА), която цитира данни на "Паспорт на е-комерс индустрията в България 2022". По прогнозни данни на БЕА 44% от интернет потребителите в България са пазарували онлайн през 2022, спрямо 42% през 2021 и 2020 г. и 31% през 2019 г.

Сделки и проекти

Двете най-големи контейнерни компании в света - Mediterranean Shipping Company (MSC) и Maersk обявиха, че слагат край на партньорството си 2М през 2025 г. По този начин първоначалният план на двата шипинг гиганта да си партнират в срок от 10 години ще бъде изпълнен, но подновяване на споразумението няма да има. Причините за това са комплексни, но за главни акценти са сочени увеличената конкуренция в сектора, както и конкретните усилия на MSC да увеличи капацитета си на превозване.

Автомобилните производители Renault и Nissan се споразумяха да преструктурират дългогодишното си партньорство. Френската компания намали дела си в японската фирма до 15%, като по този начин и двата производителя ще имат 15% дял в другия, съобщава Financial Time. Съгласно споразумението Renault ще прехвърли 28.4% от акциите си в японската компания във френски тръст.

Администрацията на Белия дом спря да издава лицензи за износ на американски компании, с които те да доставят технологии към китайската Huawei. Това е нов удар за китайската технологична индустрия и началото на пълното спиране на продажбите на американски технологии за китайския гигант. Представители на администрацията, запознати с темата, съобщиха за FT, че търговският отдел е наложил забрана на всяка една американска компания да снабдява Huawei с технологии, нужни за тяхното производство.