🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важните новини през седмицата

Взрив избухна пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев; Икономиката на еврозоната отчита скромен растеж през първото тримесечие на 2023 г.; Ръстът на икономиката да се забави до 1% през тази година, прогнозира БНБ

Русия обвини Украйна за неуспешен опит за убийството на президента Путин чрез атака с дрон срещу Кремъл. Киев отрече да е замесен
Русия обвини Украйна за неуспешен опит за убийството на президента Путин чрез атака с дрон срещу Кремъл. Киев отрече да е замесен
Русия обвини Украйна за неуспешен опит за убийството на президента Путин чрез атака с дрон срещу Кремъл. Киев отрече да е замесен    ©  Reuters
Русия обвини Украйна за неуспешен опит за убийството на президента Путин чрез атака с дрон срещу Кремъл. Киев отрече да е замесен    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във вторник коалицията ПП - ДБ представи проектокабинет начело с акад. Николай Денков, както бе обещано с оглед получаване на подкрепа от ГЕРБ за втория мандат. Почти веднага лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не одобрява състава на проектокабинета, защото в него има политици и при това положение трябва да има министри и от ГЕРБ. В сряда Борисов вече обяви, че започва разговори с други парламентарни партии за подкрепа на кабинет.

Взрив е избухнал пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев на 1 май по обяд на пътя между Самоков и София, близо до село Ковачевци. Пострадали няма, но въпросителните около този инцидент са много и се увеличават непрекъснато.

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан осъди България в Страсбург заради наложена му глоба през 2013 г., след като говорил на предизборен митинг на турски език. Сред държавите, членки на Съвета на Европа, само в Украйна и България има абсолютна забрана да се говори на майчин език по време на предизборни срещи.

България ще плати 1.6 млн. евро на Симеон Сакскобургготски заради мораториума върху експлоатацията на горите в Рила - това определи Европейският съд по правата на човека в Страсбург, след като бившият цар и премиер не успя да се споразумее с държавата за изпълнение на предишно решение на съда по мораториума.

Свят

Икономиката на еврозоната отчита скромен растеж през първото тримесечие на 2023 г., който не успява да достигне прогнозите на пазарите и анализаторите, показват предварителни данни на Евростат. Все пак минималното разширяване с 0.1% на тримесечна база означава, че широко разпространените страхове от рецесия тази зима така и не се сбъднаха, но същевременно инфлацията в няколко страни неочаквано нараства.

Германското правителство проучва дали процедурите за предоставяне на убежище могат да се извършват в страни извън ЕС, каза министърът на вътрешните работи Нанси Фезер. Тя съобщи, че са планирани "миграционни споразумения с трети страни, основани на върховенството на закона", като добави, че правителството проучва "дали установяването на статут на закрила също е възможно да става в тази рамка".

Белият дом обяви, че от пътниците вече няма да се изисква да са ваксинирани срещу COVID-19, за да влязат в САЩ. На 11 май, когато в САЩ приключва извънредната ситуация, свързана с коронавируса, ще отпадне изискването за ваксинация срещу COVID-19 за хората, пътуващи с международни полети, и за федералните служители. През февруари Камарата на представителите в американския Конгрес гласува за отмяна на изискването повечето чуждестранни пътници да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 - едно от малкото все още действащи ограничения за пътуващите, свързани с пандемията.

Икономика

2.77% е основният лихвен процент (проста годишна лихва) за май, обяви БНБ.

Ръстът на икономиката да се забави до 1% през тази година, прогнозира БНБ. По компоненти на разходите за крайно използване забавянето ще е по линия основно на намаляването на натрупаните в икономиката запаси и в по-малка степен от прогнозирания спад на правителственото потребление. Според централната банка инфлацията ще започне да забавя темпа си на прираст и ще достигне до 5.6% в края на годината. При енергийните продукти се очаква дефлация, докато при храните и услугите - забавяне на темпа на прираст на цените.

Минусът в държавния бюджет продължава да расте и достига 1.13 млрд. лв. (0.6 % от прогнозния БВП) към април, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Ръстът на разходите (около 24%) значително изпреварва този на приходите (12%), което според ведомството е основната причина за дефицита. Ръстът в приходите се забавя спрямо предходните месеци "основно поради по-ниските постъпления в частта на помощите, където се отчитат грантовете по програмите и фондовете на ЕС". При постъпленията от косвени данъци също ръстът е по-нисък (5.4%) като от МФ обясняват това с по-ниски постъпления от ДДС от внос.

Фискалният съвет също препоръчва проектобюджетът да се прекрои. Необходимо е преразглеждане на проектобюджета и свиване на дефицита до 3%, в противен случай България рискува да бъде вкарана в процедура по свръхдефицит от ЕК, се посочва в становището на съвета. Оттам обръщат внимание, че политиката по повишаването на доходите, макар и безспорно необходим процес, следва да отчита рисковете от допълнителен проинфлационен натиск, който генерира, когато ускорените ѝ темпове превишават значително производителността на труда.

Почти 221 млн. лв. декларирани данъци върху доходите за 2022 г. отчете НАП. Декларации са подали близо 700 хил. души, като над 83% от формулярите са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис. Почти две трети от хората са се възползвали от предварително попълнените декларации за доходите.

Бизнес

Служебният кабинет се отказва от забраната на внос от украински хранителни продукти. България, заедно с още четири държави в ЕС - Полша, Словакия, Румъния, Унгария, приеха предложението на ЕК едностранните забрани да отпаднат. Вместо това ще има общи европейски ограничения, но на много по-малко продукти. Постигнатото политическо съгласие е за "спешни превантивни мерки" за временна забрана на четири зърнени култури от Украйна (пшеница, царевица слънчоглед и рапица) за най-засегнатите държави.

Сделки и проекти

"Ники ротор авиейшън" пуска нов модел автожир и планира разширение на производството. Младата компания от Правец произвежда малките, подобни на хеликоптери летателни машини и до 3 години ще прави компоненти за тях в по-голяма фабрика. С разширението на мощностите се планират и над 20 нови работни места към сегашните 20, в това число пилоти изпитатели, специалисти в областта на самолетостроенето, авиоинженери, специалисти в електрониката и композитната част.

IBM ще спре наемането и ще замести хиляди работни места с AI. Това обяви изпълнителният директор на технологичния гигант Арвинд Кришна пред Bloomberg. Според него общият брой позиции, които могат да бъдат заменени с AI в компанията, е 7800. Кришна даде за пример отдела за човешки ресурси на компанията, в който работят 26 хил. души, макар и AI все още да не може да изпълнява пълния набор от задачи за работниците.

Българският Eleven Ventures инвестира 1 млн. евро в румънската компания за хибридна работа Pluria. Стартъпът, който предлага на корпоративни клиенти да избират различни офис пространства за служителите си, затваря рунд в размер на 2 млн. долара, от които 1 млн. евро идват от Eleven. В компанията влизат още и германският Croton Capital, румънският WIT Angels Club и американският Phoenix Venture Fund.

Държавното тото ще изхарчи 6.7 млн. лв. за реклама за две години. Това става ясно от обявена обществена поръчка за медийно и рекламно отразяване. За обслужване на тотото кандидатстваха две агенции - XL Media и APRA Porter Novelli, като изборът на партньор ще бъде на база най-ниска предложена цена.