🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Държавата узря за счупения пазар на слънчоглед; "Свилоза" ще прави енергия от биомаса с инвестиция 70 млн. лв.

И още: Компанията за жилища под наем Cleves разпродава апартаментите си; Защитена зона за соларен парк, кариера и депо; Какъв е проблемът с менопаузата?

След години политическа подкрепа за зърнопроизводителите новата власт планира да върне конкуренцията, като разреши вноса от Украйна
След години политическа подкрепа за зърнопроизводителите новата власт планира да върне конкуренцията, като разреши вноса от Украйна
След години политическа подкрепа за зърнопроизводителите новата власт планира да върне конкуренцията, като разреши вноса от Украйна    ©  Надежда Чипева
След години политическа подкрепа за зърнопроизводителите новата власт планира да върне конкуренцията, като разреши вноса от Украйна    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Държавата узря за счупения пазар на слънчоглед. Новата власт връща конкуренцията, като разреши вноса от Украйна

Икономически подаръци за любими сектори, облечени като "кризисни" мерки или просто популизъм с патриотични елементи, бяха честа практика в годините на управление на ГЕРБ. Едрите зърнопроизводители са сред най-редовните фаворити - те заплашваха с протест и блокади с трактори пред парламента, а Борисов ставаше щедър с извънредните помощи, компенсациите и т.н. За вечно получаващите държавни реверанси новото решение на управляващите да се откажат от забраната за внос на украинско зърно, подплатено с икономически аргументи, предизвиква шок.

За незапознатите с бурята, зърнопроизводителите останаха с огромни количества от старата реколта, които не пожелаха да продадат заради спадналите международни цени. Европа отвори след войната пазара си за украинска продукция и специално в България беше внесен над 1 млн. тона евтин слънчоглед. Със забраната от април започна изнудване на местните производители на олио да купят на непазарна цена старите количества на българските производители, но това няма как да се случи. Сега Брюксел е на път да отмени забраната и за първи път в страната има политическа воля България да се върне към пазарния бизнес.

2. Защитена зона за соларен парк, кариера и депо. Назначената през август и.д. на РИОСВ Стара Загора Диана Генева скоростно пусна няколко проекта без екооценка

Смяната на директора на районната инспекция по околна среда в Стара Загора Диана Искрева преди месец и назначаването на нейно място на изпълняваща длъжността Диана Ганева се оказа щастлива рокада за няколко инвестиционни проекта в защитени зони. Сред тях например е този на собствениците на фирма "Градус", която произвежда пилета, пилешко месо и яйца, за голям фотоволтаичен парк край с. Езеро, община Нова Загора, част от който се намира в защитена зона по екологичната мрежа по "Натура 2000".

След продължили четири години безуспешни опити да получи разрешение за изграждането му сега на фирмата изведнъж беше дадена зелена светлина. При това без да се прави екологична оценка на въздействието на проекта върху природата. Подробности четете тук

3. "Свилоза" ще прави енергия от биомаса с инвестиция 70 млн. лв. Заводът за целулоза в Свищов изгради инсталация за ток и пара от отпадъчни дървесни кори"

Планини от дървесни кори, "големи като Хеопсовата пирамида". Това заварва собственикът на "Свилоза" Красимир Дачев при приватизацията на предприятието през 1999 г. Макар че старите отпадъци вече са разчистени, при производството на целулоза на площадката в Свищов текущо се образуват нови количества. Именно тях компанията сега ще използва, за да произвежда пара за фабриката си и електрическа енергия за продажба. Изграждането на инсталацията приключи наскоро, а инвестицията е 70 млн. лв.

Заради липсата на дървесина обаче в момента не работи нито целулозното производство, нито новото съоръжение. Това със сигурност ще се отрази и на срока за изплащане на инвестицията, която е финансирана със собствени средства и заем от Обединена българска банка. Подробности четете тук

4. Компанията за жилища под наем Cleves разпродава апартаментите си. След 16 години на българския пазар компанията планирано се оттегля от него

Докато жилищата за отдаване под наем стават все по-интересни за инвеститорите в недвижими имоти на българския пазар, пионерът и доскоро единствен корпоративен представител в сегмента в страната - компанията Cleves, се оттегля от България.

В LinkedIn профила си преди около две седмици от компанията съобщиха: "След 16 години изграждане на Cleves като водещ доставчик във високия сегмент за отдаване под наем в София, решихме, че е време да реализираме активите ни от имоти. От януари досега продадохме над половината от нашето портфолио - изцяло Cleves Cherkovna, почти цялата Cleves Blvd Residence и по-голямата част от Cleves Este. Повечето апартаменти се купуват от семейства, които искат да живеят в страхотните ни сгради, тъй като са на отлични локации". Интрига в случая по-скоро няма.

5. Какъв е проблемът с менопаузата? Срамът и пренебрежението, свързани с този естествен етап от живота трябва да отпаднат и това не е само "женска работа"

"Kогато си жена над 50 години, все едно не съществуваш, именно затова и малко лекари, медии и работодатели се интересуват от проблемите на едни несъществуващи за масата хора". Междувременно, жените над 50 са най-бързо нарастващата група, на която икономиката разчита. Те са и най-образованото, осъзнато и подготвено поколение в историята. Октомври е обявен за месец на менопаузата от СЗО - повод да се запознаем с последните научни и медицински знания по темата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino

    Не, Капитал, недейте да мамите! Не става въпрос единствено за слънчогледа, а за зърно. И като се има предвид, че извън ЕС няма изискване за липса на ГМО, и като се има пред вид, че БАБХ е политически орган и няма да противоречи на властта, можем да предполагаме какво ще стигне до трапезата ни.

    Нередност?
Нов коментар