Медийна сергия | За малко и назаем

Британският премиер Сунак отмени срещата си с гръцкия си колега Мицотакис заради повдигането на двестагодишен въпрос за връщането на статуите от Партенона

Риши Сунак отмени срещата си с Кирякос Мицотакис часове преди да се състои
Риши Сунак отмени срещата си с Кирякос Мицотакис часове преди да се състои
Риши Сунак отмени срещата си с Кирякос Мицотакис часове преди да се състои    ©  Reuters
Риши Сунак отмени срещата си с Кирякос Мицотакис часове преди да се състои    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато Великобритания желае Брекзит, чрез който да затвори своите граници за чужденците, то тя не иска да позволи артефактите на същите да си тръгнат с тях. Поне това става ясно от новия епизод на разиграващата се вече два века драма около собствеността на така наречените мрамори на Еглин.

Това са общо 32 мраморни фризове и фронтонни фигури, които са били "преместени" от Томас Брус, седмия лорд Еглин, уж с разрешението на Османската империя в периода от 1801 до 1812 г. от античния Партенон в Гърция във Великобритания. Първоначално неговите действия се осъждат от съвременниците му, следва разследване на тогавашния британски парламент, който учудващо не намира нищо нередно в действията му, а после Короната закупува артефактите срещу 35 хил. паунда - узаконявайки собствеността си над тях.

"Ако ви кажа, че ще се отреже Мона Лиза на две и после половината ще остане в Лувъра, а другата част ще отиде на съхранение в Британския музей, мислите ли, че вашите зрители ще оценят изящността на картината? Това се случи със скулптурите на Партенона", коментира казуса в предаване на BBC гръцкият премиер Мицотакис този понеделник по време на визитата си на островния съюз.

Това, изглежда, не се хареса на неговия британски колега Риши Сунак, който само часове преди да се срещнат, отмени събитието. Британското управление първоначално силно отричаше твърденията на гръцките представители, че причината е свързана с повдигнатото от Мицотакис връщане на статуите. Само няколко часа по-късно обаче говорителят на британския премиер потвърди, че срещата е била отменена от Сунак, защото "не би била продуктивна". Според британския говорител от гръцкото правителство били дадени обещания, че "няма да се използва посещението като платформа за повторно отваряне на отдавна разрешени спорове", а впоследствие това е било нарушено.

"Бих искал да изразя моето раздразнение от решението на британския премиер да отмени нашата среща само часове преди нейното провеждане. Надявах се да можем да обсъдим съдбата на статуите с моя британски колега заедно с други въпроси като Газа, Украйна, климатичната криза и миграцията. Който вярва в правотата на своите виждания и в правосъдието, не го е страх от противоположни аргументи", коментира Мицотакис пред британските медии.

Британският музей от своя страна твърди, че не би могъл да върне статуите, тъй като те са законна собственост на принципала им, но биха били отворени да ги дават назаем от време на време. Това би изисквало все пак Гърция да признае, че те са собственост на Великобритания. Като защита на своите действия Великобритания и музеят се позовават на закон от 1963 г., който гласи, че се забранява раздаването на имуществото на Британския музей.

Все още няма коментари
Нов коментар