Важните новини през седмицата

Президентът оспори пред КС избора на конституционни съдии; Тръмп увеличи преднината си в надпреварата за републиканската президентска номинация; Започва търсенето на строител на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Десетки бяха ранени, а двама убити при серия от руски удари по украинската столица Киев и град Харков
Десетки бяха ранени, а двама убити при серия от руски удари по украинската столица Киев и град Харков
Десетки бяха ранени, а двама убити при серия от руски удари по украинската столица Киев и град Харков    ©  Reuters
Десетки бяха ранени, а двама убити при серия от руски удари по украинската столица Киев и град Харков    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев оспори пред Конституционния съд (КС) избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на съда от парламентарната квота и поиска от КС да отложи полагането на клетвата им, докато се произнесе по питането. По закон новоизбраните съдии трябва да положат клетва до една седмица след избора, по тази причина КС насрочи церемонията за петък, 26 януари. Междувременно 14 адвокатски колегии от страната в обща позиция призоваха депутатите "да проявят разум, морал и отговорност", като отменят решенията си за избора на конституционни съдии. Ден по-късно аналогична декларация публикуваха и Висшият адвокатски съвет и столичната адвокатска колегия.

Решение на Съда на ЕС (СЕС) отваря пазара на земеделски земи у нас за граждани на ЕС. СЕС обяви, че ограничението за придобиване на земеделска земя от европейски граждани само след пребиваване над пет години в България, противоречи на правото на ЕС.

Изпълнителният съвет на "Продължаваме промяната" единодушно е избрал Никола Минчев за водач на листата на партията на предстоящите избори за Европейски парламент, съобщиха от партията, като уточниха, че ще започнат разговори с "Демократична България" за общо явяване на евроизборите.

Законодателни промени, свързани с т.нар. дела шамари (SLAPP - стратегически дела против публично участие), ще са готови в средата на февруари, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Свят

ЕК финализира предложението си за удължаване с още една година (до юни 2025 г.) на безмитния износ на украински продукти за ЕС, подобно на това, което беше прието преди 12 месеца. Това се случва на фона на фермерски протести в много европейски страни, включително и в Източна Европа, където един от поводите за недоволство е именно евтиният внос на зърно, слънчоглед, царевица и някои други храни, който прави местното производство неконкурентоспособно по твърденията на земеделците.

Тръмп увеличи преднината си в надпреварата за републиканската президентска номинация, като спечели първичните избори в Ню Хемпшир, но не успя да отстрани съперничката си Ники Хейли от борбата за Белия дом. Победата му в Ню Хемпшир следва тази в Айова миналата седмица, където бившият президент спечели над 50% от гласовете. Това дава на Тръмп сериозна инерция, докато кампанията за републиканската номинация се премества на юг. Амбицията му е да спечели президентските избори през ноември срещу действащия президент Джо Байдън.

САЩ са поискали от Китай да настоява Иран да овладее хутите, подкрепяни от Техеран и атакуващи търговски кораби в Червено море. Това се случва в момент, когато американците нанесоха девети поред удари по позиции на шиитските бунтовници, контролиращи Западен Йемен. На прицел са били противокорабни ракети, които те са планирали да използват срещу корабоплаването в Червено море.

Икономика

79.98 млрд. лв. достигат депозитите на домакинствата към декември и растат с 11% на годишна база по данни на БНБ

Започва търсенето на строител на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй". Назначеното преди седмица ново ръководство на дъщерно дружество на централата - "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", в лицето на Петьо Иванов, е обявило процедура за избор на т.нар. EPC контрактор за новите блокове, което включва проектиране, доставка и изграждане. След избирането на "Уестингхаус" (Westinghouse) за доставчик на оборудването и инженерното проучване, сега предстои избирането на основния строител на цялата инфраструктура около реакторите. Според описанието на търга планът е проектът, поне за 7 блок, да бъде реализиран до 2035 г., а идеята е вторият да бъде пуснат 2-3 години след първия. Общата мощност на двата нови блока по американска технология AP1000 ще е около 2220 мегавата.

Производството на електроенергия и ИТ са секторите с най-голям дял на добавената стойност в икономиката през 2022 г., съответно 8.72% и 8.36%. На трето място, но доста зад тях, е производството на зърнени култури (3.65%). Данните са от анализ на Българската стопанска камара (БСК), а за резултатите вероятно има ефект рязкото поскъпване на електроенергията и зърнените култури заради войната в Украйна. Според анализа услугите генерират общо около 57% от добавената стойност в страната, а индустрията - 35%. Все още е малък делът на високо- и среднотехнологичните производствени сектори, които създават малко над 12% от добавената стойност.

Бизнес

Nexo съди България за над 3 млрд. долара. Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон. Делото е заведено заради "значителните материални и репутационни щети" във връзка с акцията на прокуратурата, ДАНС и националното следствие преди година. На 21 декември 2023 г. прокуратурата прекрати разследването срещу "Нексо", като заключи, че "няма извършени престъпления" и прекрати наказателните производства срещу ръководителите на компанията - Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов.

Aurubis освобождава трима топ директори. Трима от четиримата директори в изпълнителния съвет на германската група Aurubis, която е собственик на медодобивното предприятие край Пирдоп и Златица, ще бъдат освободени предсрочно по взаимно съгласие. С постовете си ще се разделят главният изпълнителен директор Роланд Харингс, финансовият директор Райнер Верховен и производственият директор Хайко Арнолд, който също така е член на съвета на директорите на "Аурубис България". Тримата поемат отговорност за "сериозните случаи на измами и кражби" в завода в Хамбург, както и за инцидентите с безопасността, след като при авария загинаха трима души.

Сам Олтман обсъжда с инвеститори от Близкия изток и производители на чипове, включително тайванската TSMC, създаването на ново предприятие за полупроводници. Целта е по този начин да бъдат покрити нуждите на управляваната от него OpenAI, като същевременно намали зависимостта на компанията от Nvidia. Според източници, запознати с дискусиите, цитирани от Financial Times, Олтман е разговарял с някои от най-богатите инвеститори в региона за финансиране на проекта.

Сделки и проекти

Онлайн търговецът eBag инвестира 5 млн. евро в автоматизация на склада си. Финансирането е осигурено чрез банков кредит, уточни за "Капитал" Иван Александров, основател и мажоритарен собственик. Инвестицията е свързана с покупки на поточна линия и на робот, включващ софтуер с внедрен изкуствен интелект, който ще помага на служителите в склада при подготовката и пакетирането на продуктите. Целта е увеличение на капацитета при издаване на поръчки и съответно ускоряване на доставките до клиентите.

"Фантастико" ще финансира с 500 хил. лв. социални проекти в три области: "Образование и култура", "Здравеопазване" и "Социално предприемачество". Търговската верига постави началото на инициативата "Фантастико до теб" миналата година с бюджет от 200 хил. лв., а първото издание финансира 19 проекта, избрани сред 260 кандидати. Дружеството си поставя за цел да развие средата и местните общности и да въвлече партньори, служители и клиенти в подкрепата на важни за обществото каузи. Условията за тазгодишното издание ще бъдат публикувани в началото на март на сайта на програмата, като ще могат да кандидатстват български физически и юридически лица.

Удължава се срокът за подаване на проекти за внедряване на иновации по новата програма "Конкурентоспособност". Министерството на иновациите и растежа, които администрират програмата, ще измести крайната дата от 31 януари на 15 февруари (16.30 ч.), за да се синхронизира пакетът документи по мярката с нов регламент на Европейската комисия. Кандидатстването започна с близо шест месеца закъснение през ноември миналата година. Мярката е с бюджет от 293.4 млн. лв. и от нея могат да се възползват микро-, малки, средни компании и дружества с до 499 служители от различни икономически сектори. Таванът на минималните помощи за бизнесите в ЕС е увеличен на 300 хил. евро за период от три години.