🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важните новини през седмицата

Служебният кабинет на Димитър Главчев встъпи в длъжност; САЩ ще продадат на Украйна оборудване за 138 млн. долара; Георги Димов, досега зам.-изпълнителен директор на НАП, поема Агенция "Митници

Над 100 000 души в Русия и Казахстан се евакуират след едно от най-големите наводнения в района от десетилетия
Над 100 000 души в Русия и Казахстан се евакуират след едно от най-големите наводнения в района от десетилетия
Над 100 000 души в Русия и Казахстан се евакуират след едно от най-големите наводнения в района от десетилетия    ©  Reuters
Над 100 000 души в Русия и Казахстан се евакуират след едно от най-големите наводнения в района от десетилетия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният кабинет на Димитър Главчев положи клетва пред парламента във вторник и встъпи в длъжност. Това стана, след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на кабинета, но прехвърли отговорността за него на Главчев и парламента.

Държавата даде още 75 млн. лв. на двата пловдивски стадиона - на "Ботев" и "Локомотив", с което общата стойност на инвестицията, която всички български данъкоплатци ще направят в тях, надхвърля 150 млн. лв. Решението беше взето на последното заседание на кабинета "Денков-Габриел", на което бяха раздадени стотици милиони левове на общински проекти.

Официално България остана без омбудсман в сряда, когато Диана Ковачева подаде оставка и правомощията й бяха прекратени. Оставката ѝ е във връзка с предстоящото ѝ назначение в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), където тя трябва да встъпи в длъжност на 17 април, когато изтича мандатът на сегашния български съдия Йонко Грозев. В края на март оставка подаде и заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова, което стана при старта на консултациите за служебен премиер.

Президентът Румен Радев подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност главен секретар на МВР Живко Коцев, което става по предложение на служебния кабинет.

Свят

Местните избори в Полша не успяха да осигурят на премиера Доналд Туск категоричната победа, на която се надяваше, за да преобърне осемгодишното управление на популистката партия "Право и справедливост" (ПиС), обвинена от ЕС в подкопаване на демократичните норми. Центристката "Гражданска коалиция" на Туск се представи добре в големите градове, където е популярна сред социалните либерали. Опозиционната ПиС обаче спечели повече гласове на изборите за 16-те регионални събрания на страната, запазвайки господството си в консервативните селски райони в Източна Полша.

Русия се опитва да саботира железопътни мрежи и важна инфраструктура като част от кампания за дестабилизиране на ЕС, твърди министърът на транспорта на Чехия. Пред Financial Times Мартин Купка казва, че от началото на войната в Украйна Москва е заподозряна в "хиляди опити да отслаби нашите системи", включително атаки срещу сигнални системи и мрежи на чешкия жп оператор České dráhy.

САЩ ще продадат на Украйна оборудване за 138 млн. долара за поддръжка и надграждане на системи за противовъздушна отбрана HAWK, за да помогнат за защита срещу атаки с руски дронове и крилати ракети, каза служител на Държавния департамент на САЩ. Вашингтон започна да доставя ракети прехващачи HAWK в Украйна през 2022 г. като надстройка на изстрелваните от рамото ракетни системи Stinger - по-малка система с по-малък обсег.

Икономика

3.2% е ръстът на оборота в търговията на дребно на годишна база през февруари по данни на НСИ.

Един от досегашните заместник изпълнителни директори на НАП - Георги Димов, поема Агенция "Митници". Това обяви служебният финансов министър Людмила Петкова, която досега беше директор на дирекция "Данъчна политика" във ведомството. По думите й основният приоритет на Димов ще е да осигури плавен преход по сливане на двете агенции в една. Проектът по преструктурирането им започна още при Асен Василев, но служебният кабинет също го припознава и работата в тази посока ще продължи.

Не по 60 лв., както предлагаха ГЕРБ и ДПС, а по 100 лв. добавка за Великден ще получат хората с пенсии до 526 лв., т.е. под прага на бедност, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. За целта ще са нужни 54 млн. лв., които ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Към момента има преизпълнение на приходите от нас 13 млн. лв., обявиха от НОИ по време на заседанието, предаде БНР. За да бъдат получени парите през май, текстовете трябва да бъдат приети окончателно и обнародвани до 19 април.

Кирил Равначки поема управлението на държавният газов оператор "Булгартрансгаз". Той заменя на поста назначеният за служебен министър на енергетиката Владимир Малинов. Равначки работи в държавното дружество в последните 12 години и е член на управителния съвет. Очакванията бяха Малинов да излезе в отпуска, за да бъде назначен като министър, но това се оказва невъзможно и той формално е напуснал газовия оператор.

Бизнес

Заводът за производство на кафе в Костинброд планира да произведе с 25% по-голямо количество през 2024 в сравнение с предходната година. Увеличеният обем ще бъде резултат от направената инвестиция за 5 млн. евро, съобщи управителят Иван Иванов. Заводът е част от нидерландската Jacobs Douwe Egberts International (JDE), а инвестицията е за нова сграда и инсталация на три етажа за изпичане на кафето, а резултатът е увеличение на капацитета и по-големи възможности за пакетиране на кафе зърната.

Компанията Melexis, която разработва нови технологии в сферата на микроелектрониката, спечели наградата за иновативен проект на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) по време на петото издание на конкурса за иновации. В новата категория "Иновативна идея" приза взе Eldrive, който е най-големият оператор на зарядни станции за електрически превозни средства в страната. За стартъп на годината беше определена компанията Capto Limited, която използва автоматизацията на процесите, за да трансформира начина на работа.

Сделки и проекти

Публичният холдинг "Еврохолд България" планира мащабна емисия варанти, чрез която при наличие на интерес може да набере директно до 130 млн. лв., а в бъдеще още над 0.5 млрд. лв. Това става ясно от покана за общо събрание на акционерите на 30 май, качена в Търговския регистър, където това е единствена точка. Варантите са инструмент, който дава право, но не и задължение да се участва при бъдещо увеличение на капитала по предварително зададени условия и параметри.

"Пролайн" инвестира 1.2 млн. лева за производство на серия детски мебели COSH. Те са за покупка на терен, ново хале, складови и офис помещения, както и в ново оборудване на лизинг - комбинация на утвърдени технологии с роботи, съобщи за "Капитал" основателят на компанията Николай Костов. Компанията с цех в пловдивското село Крумово ще търси дистрибуция и в съседните държави

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics планира да увеличи повече от два пъти общите си инвестиции в областта на полупроводниците в Тексас до около 44 млрд. долара. Това твърдят запознати източници пред The Wall Street Journal, което е значителен пробив в стремежа на САЩ да произвеждат повече от най-модерните чипове в света.

Тesla Motors ще изпрати екип, който да проучи места в Индия за изграждане на завод за електрически автомобили на стойност 2-3 млрд. долара. Това съобщава Financial Times, като се позовава на двама души, които са пряко запознати с плановете на компанията на милиардера Илън Мъск. Стъпката към производство на автомобили в Индия идва, след като миналия месец Ню Делхи намали митата за по-скъпите вносни електрически автомобили за компании, които се ангажират да ги произвеждат в страната в рамките на три години.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар