🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пропутински агенти в Германия работят за настройването на Берлин срещу Украйна

В Германия се чуват гласове за промяна на курса спрямо Киев. Ключови фигури в кампанията са свързани с руската държава или с крайната десница, установи разследване на Reuters

Организаторите на митинга в Кьолн са Макс Шлунд, бивш офицер от военновъздушните сили на Русия, и неговата партньорка Елена Колбасникова, украинка, живееща в Германия.
Организаторите на митинга в Кьолн са Макс Шлунд, бивш офицер от военновъздушните сили на Русия, и неговата партньорка Елена Колбасникова, украинка, живееща в Германия.
Организаторите на митинга в Кьолн са Макс Шлунд, бивш офицер от военновъздушните сили на Русия, и неговата партньорка Елена Колбасникова, украинка, живееща в Германия.    ©  Reuters
Организаторите на митинга в Кьолн са Макс Шлунд, бивш офицер от военновъздушните сили на Русия, и неговата партньорка Елена Колбасникова, украинка, живееща в Германия.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Агенцията е установила самоличността на ключови фигури, участващи в пропагандирането на проруска позиция в Германия от началото на войната.
  • Някои проруски активисти разпространяват посланието на Кремъл сред немски говорещата общественост онлайн.
  • Анализ на Reuters на германските канали на Telegram открива поне 27 канала, които постоянно споделят прокремълските послания за аудитория от около 1.5 млн. абонати.

През септември 2022 г. на площада пред катедралата в Кьолн се събират около 2000 души, призоваващи Германия да скъса със западната коалиция, подкрепяща Украйна, и да сключи мир с Русия. Този митинг е един от многото случаи, в които хората настояваха най-голямата европейска икономика да преразгледа подкрепата си за Украйна. Чрез интервюта и обзор на публикации в социалните медии и друга публична информация агенция Reuters e установила самоличността на ключови фигури, участващи в пропагандирането на проруска позиция в Германия от началото на войната. Някои от тях използват псевдоними и имат неразкрити връзки с Русия и руски организации, на които са наложени санкции, или с крайно десни организации.

Организаторите

Организаторите на митинга в Кьолн са Макс Шлунд, бивш офицер от военновъздушните сили на Русия, и неговата партньорка Елена Колбасникова, украинка, живееща в Германия. Двамата са организирали демонстрации и други проруски събития. Според профила на Шлунд, роден като Ростислав Теслюк, в социалната мрежа "ВКонтакте" той е учил във военната академия "Жуковски".

Братът на Колбасникова е заявил пред Reuters, че Шлунд е служил като старши лейтенант в руските военновъздушни сили. Той се мести в Германия през 2012 г., когато сменя официално името си. През лятото двойката организира събитие за "съмишленици" в Дюселдорф, украсено със знамена на чеченския лидер Рамзан Кадиров, чиито бойци участват в сраженията в Украйна. Ахмед Дудаев, министър в правителството на Кадиров, публикува снимки от събитието в Telegram и похвали двойката като "посланици на добра воля", които са "на страната на истината". Министерството на Дудаев заяви пред Reuters, че няма нищо общо с организирането на събитието. Същата година те са посетили Донбас, като през октомври прокремълската медия "Царьград" е публикува видеоклип от пътуването в YouTube, в който се вижда как Шлунд и Колбасникова раздават помощи на руските сили. Според двойката организация, наречена "Народен фронт", коалиция на руски обществени групи, според чиито уебсайт неин лидер е Путин, е предоставила част от помощите и е организирала пътуването.

Те също така са планирали да участват във форум за активисти на гражданското общество в Москва, организиран съвместно с руското правителство, но според Колбасникова са изпуснали полета си. В онлайн чат тя заявява, че "спонсорът" на самолетните билети е "Руски дом", орган за насърчаване на културата, част от правителствената агенция "Россотрудничество", която е подложена на санкции от страна на ЕС. Григорий Михитарянц, служител на в "Руски дом" в Берлин, заявява пред Reuters, че организацията е осигурила билети за двама души за събитието в Москва, но не съобщава имена. В изявлението си "Россотрудничество" заяви, че "няма отношение към финансовите и организационните договорености" на двойката.

Връзка с казаците в Германия

Чрез снимки в социалните мрежи Reuters идентифицира трима от охранителите на протеста в Кьолн, като всички те са участвали в многобройни казашки събрания в Германия. Основната казашка организация, подкрепяна от Кремъл, е Съюзът на казашките воини в Русия и чужбина, чийто бивш ръководител, Виктор Водолацки, е подложен на санкции от страна на ЕС и САЩ за подкрепа на руските действия в Украйна. Според отчет на Руската православна църква, публикуван на нейния сайт, на събранието през 2022 г. в Хановер са били посрещнати руски дипломати от консулството в Хамбург. Било е прочетено приветствие от лидера на Всевеликата Донска войска, казашка организация, която участва в набирането на войници и в боевете в Украйна.

Един от тях, наречен Харковски, е родом от сибирската област Томск. Сега живее в Тройсдорф, югоизточно от Кьолн, и има малък превозвачески бизнес според публикации в профила му в социалната мрежа OK. Други двама охранители - Владимир Фелк и мъж, който се представя в социалните мрежи като Сергей Шнайдер, също са присъствали на казашки срещи. Според публикации в профила на Фелк в ОК той е работил като охранител и е управлявал логистична фирма. На снимки, които Харковски публикува от ежегодните събирания, към тях се присъединяват охранител на име Григорий Крамер, който е представител на Съюза на казашките воини в Русия и чужбина. Споделени снимки от Харковски в социалните мрежи показват него и други участници, застанали пред знамето на Всевеликата Донска войска.

Първоначално Харковски не отговаря на запитването на Reuters, но в последвалата размяна на съобщения той потвърждава, че е осигурявал охрана на протестите, организирани от Шлунд и Колбасникова, но не отговаря на подробни въпроси. Крамер, Фелк, Шнайдер и Всевеликата Донска войска и Съюзът на казашките воини са отказали да дадат коментар.

Германската комунистическа партияв действие

В края на август Германската комунистическа партия организира в Берлин фестивал "Мир и солидарност", на който се провежда дискусия "Мир с Русия". Един от участниците в нея е Олег Еременко, руско-германски бизнесмен, който твърди, че украинските младежи се учат да мразят Русия. Еременко отдавна работи активно в руско-германската общност и ръководи строителен бизнес в Берлин. Той е член на управителния съвет на организация, наречена "Десант", в която членуват бивши руски военнослужещи. Той се е появявал на събития заедно с руски дипломати в памет на загиналите съветски воини, погребани в Германия, и се е снимал с германски политици. През 2020 г. Еременко е сред малката група хора, получили грамоти за заслуги към Русия от посланика на страната в Германия.

Еременко е потвърдил пред Reuters, че е работил за руското военно разузнаване ГРУ. Той e заявил, че е служил в Русия, но e отказал да даде подробности. "Служих и това е всичко", каза той. "Сега съм в Германия, да кажем, с цивилен статут", популяризирайки руската култура и почитайки паметта на загиналите през Втората световна война съвместно с руски представители.

На снимка от 2016 г. Еременко позира до Игор Гиркин, бивш служител на руското разузнаване, осъден задочно от нидерландски съд за участие в свалянето на малайзийския самолет MH17 над Украйна през 2014 г. Снимката се появява в профил във "ВКонтакте", управляван от организацията на Гиркин. Гиркин отрича да е участвал в свалянето на самолета. На запитване на Reuters във връзка с тяхното разследване Гиркин отговаря: "Не давам интервюта на вражески медии." Еременко разказва, че се е запознал с Гиркин, когато е осигурявал хуманитарни доставки в Донбас през 2014 и 2015 г.

Заявява още, че той и други руски активисти са подложени на засилен контрол от страна на германските власти. "Прекалено многото информация няма да е от полза за проруската страна", казва той. "Колкото повече имена има, колкото повече информация за нашите дейности тук, това ще бъде много вредно за нашата репутация тук, особено пред германските власти." Той заяви, че не е правил политически изявления, подкрепящи която и да е от страните във войната в Украйна.

Онлайн активност

Някои проруски активисти разпространяват посланието на Кремъл сред немскиговорещата общественост онлайн. Анализ на Reuters на германските канали на Telegram открива поне 27 канала, които постоянно споделят прокремълските послания за аудитория от около 1.5 милиона абонати. Един такъв акаунт е Putin Fanclub. Той редовно публикува на своите 36 хил. абонати снимки на Путин, материали за неговите публични изяви и преводи на немски език на речите му.

Според анализ на Reuters зад канала стои мъж на име Вацлав Зеевалд, живеещ в Бавария. Зеевалд признава пред агенцията, че той стои зад канала, макар да казва, че е един от няколко души. Зеевалд поддържа активно присъствие в YouTube. През 2011 г. той публикува своя снимка с Александър Хиневич, основател на вяра, основаваща се на "славянско-арийската раса". Във видеоклип в YouTube от 2013 г. Зеевалд твърди, че не всички свастики трябва да бъдат покрити от германската забрана на нацистките символи, заявявайки, че оригиналният символ предшества нацизма с векове и няма нищо общо с Третия райх.

Три дни след като Русия нахлу в Украйна, Зеевалд пише в Telegram: "Райхстагът трябва да бъде превзет отново." В доклад от 2021 г. на Службата за защита на конституцията на Бавария, която има за задача да наблюдава екстремисти, се казва, че Зеевалд публично поддържа антисемитски конспиративни теории и влияе на екстремисти, които застрашават демокрацията. Германски власти отказват да коментират Зеевалд или каквито и да било мерки, произтичащи от доклада.

Зеевалд потвърди ролята си във Putin Fanclub, но отказва да даде интервю, като заявява, че не говори с медиите заради "русофобията" в Европа. Той отказва да отговори на подробни писмени въпроси с изключение на един - за свастиката. "Как може един руснак да подкрепя Хитлер? В ред си ли сте?"

Някои групи в Германия говорят за хуманитарна криза в Донбас, причинена според тях от украинските сили, умишлено обстрелващи цивилни обекти. Ян Ридел, мотоциклетист от Източна Германия, е председател на група, наречена Deutsch-Russische Seelen (Германско-руски души), участваща в проруски събития в Германия, понякога заедно с руски дипломати, които полагат венци на гробовете на войници от Червената армия, загинали през Втората световна война. Ридел и групата му почти ежедневно публикуват в каналите си в социалните медии снимки, показващи според тях последиците от украинските артилерийски атаки срещу жилищни сгради и гражданска инфраструктура в района на Донбас. Ридел не е отговорил на молбата за коментар за разследването на Reuters.

Публикация на страницата на неговата група в социалните мрежи обявява 10 хил. рубли дарение на подразделението на "Нощните вълци" в Донбас. В него се казва, че парите са от събитие за набиране на средства в Германия. Виталий Кишкинов, ръководител на клона на организацията в Донбас, заявява пред агенцията, че групата е получила дарението.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1

    Изречението "Този митинг е един от многото случаи, в които хората настояваха най-голямата европейска икономика да преразгледа подкрепата си за Украйна" казва всичко и не се нуждае от коментар.
    Ключовите думи са: много - настояват-да преразгледа.

    Нередност?
  • 2
    qvy471149733 avatar :-|
    qvy471149733
    • - 1

    Ех, толкова усилия хвърлиха да запушат устата на едната страна във войната, за да има само една гледна точка. Но германците пак имат право на мнение (стига да е еднакво с официалното и да не отварят дума за безотчетното отливане на милиарди евра).

    Нередност?
  • 3
    rax1574718227630288 avatar :-|
    Claudia Wagner-Schmidt
    • - 1
    • + 1

    "Xorata nastoyavaxa...?" Xaxax... ICH LACHE MICH ZUM TODE! Welche xorata( Menschen)? Es sind 2,700 000 MILLIONEN Russen in Deutschland, die Oooooooooh, selbstverständlichdie hohe Gehälter + hohe Sozialhilfe in Deutschland lieben und lieber EU Pass haben, aber Aaaaaaaaax, so viel ihre Matuschka Rocciya vergötern. So wie es aussieht, bald werden die deutschen entweder sie aus Deutschland herauswerfen( Nemzite, ocobeno Neonaazistite shte gi izxvurlyt ot Germaniya) oder werden sie zur Zwangsarbeit zwingen. 80 Millionen Deutsche+andere Ausländer in Deutschland unertstützen militärische Hilfe für Ukraina und gerade bekommen wir neuen verteidigungsminister, dder 40 Panzer Leopard an Ukraina schicken wird. Die Russen ,die in Deutschland leben, sind nicht Mal 1% des Deutschen Volkes und haben in der Politik nichts zu sagen.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Ватниците без изненада налазиха, за да обясняват за другата гледна точка (онази на насилника).

    В този ред на мисли, къде е негово ватническо величие Доктора?

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2

    До коментар [#1] от "amidala":

    Онези 50 човека на втората снимка от статията ли са много?

    Нередност?
Нов коментар