Как се Рут-и паметник

Фотосесия на певицата Рут Колева на "мемориал" възмути кметицата на Перущица, което възбуди спор за отношението към подобни места

Паметника край Перущица е в окаяно състояние, но никой не му обръщаше внимание досега
Паметника край Перущица е в окаяно състояние, но никой не му обръщаше внимание досега
Паметника край Перущица е в окаяно състояние, но никой не му обръщаше внимание досега    ©  Facebock, Рут Колева
Паметника край Перущица е в окаяно състояние, но никой не му обръщаше внимание досега    ©  Facebock, Рут Колева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фотосесия на певицата Рут Колева за модното списание Elle скандализира кметицата на град Перущица и предизвика вълна от коментари по медиите и социалните мрежи. В снимките всъщност няма нищо скандално, освен че тя е застанала/клекнала върху каменен саркофаг. Десет дни след публикацията, наричащ себе си "политик-консерватор" Кристиян Шкварек, коментира фотосесията във facebook, припомня "Площад "Славейков" началото на скандала. Оттам се възбуди и кметицата на Перущица, която вдигна аларма по БНТ и даде певицата на прокуратурата. Може би и беше по-хубаво да не го прави, защото стана ясно, че това е някакъв паметник "3 в 1" - на героите от Априлското въстание, на Септемврийското въстание и на партизаните от 1944 г.

Културологът проф. Ивайло Дичев коментира в профила си във facebook: "Напънът за модернизъм в позволени от партията граници просто плаче за артистични изяви. А когато паметниците се превърнат в руини, е още по-интересно. Туристи с радост се снимат с летящата чиния на Бузлуджа, а Рита Ора снима там клип, което нашите приемат за признание за местния архитектурен гений. Естествено е артисти да търсят екзотичен декор." А колегата му проф. Александър Кьосев го сравни с псевдосветилището на хитлеризма на Химлер в замъка Вевелсбург.

Всъщност стана ясно, че саркофагът, върху който е стъпила Рут Колева, е бутафорен, в него няма кости. "Паметникът неслучайно е кръстен "трите поколения". Построен е през 1976 г. по случай 100 години от Априлското въстание, но основната му функция, както често е правила тоталитарната власт, е покрай чувствителната и емоционална тема за българската борба срещу османското иго да легитимира и комунистическото въстание през 1923 г., както и организирания от СССР преврат и окупация през 1944 г.", отбелязват в свой коментар от "Деволюция".

"В нито един момент не сме знаели за символиката на този паметник. Беше избран случайно. Не сме имали намерение да поругаем или да оскверним каквато и да било историческа памет, свързана с нашата история или българските герои", каза Колева и се извини за случилото се. В интервю за Нова телевизия обаче тя обърна внимание на състоянието на паметника, сред който се въргалят мръсни хартии, презервативи, стените са надраскани със свастики и вулгаризми на английски. Което даде повод на водещия Виктор Николаев да я запита: "Да разбирам ли, че вие умишлено сте търсили такъв гимизарник за фотосесията?"

А в профила си във facebook Александър Кошничаров-Гиби сякаш се е вслушал в съвета на проф. Дичев и публикува колаж, на който руският посланик Елеонора Митрофанова в същата поза и същите одежди като Рут Колева е на покрива на "летящата чиния" на Буздлуджа.

Едно приклякане, а колко много вълнения.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Сашо Кьосев, Ивайло Дичев, Силвия Недкова в Пл.Славейков и всички, изказали се по случая, са застанали зад разбиранията си с имената си.

    Единствено в Капитал се продължава практиката от анонимни мижитурски текстове. Наричам ги мижитурски, защото никога не изразяват ясна и аргументирана позиция, а преразказват кой какво бил казал/написал/направил и по подбора на цитираните лица трябва да си правим изводи накъде клонят съжденията на анонимника.

    За да излезем от псевдофилософските разсъждения по темата, добре би било да се върнем към първопричината за всичко това. В този линк към статията в Площад Славейков има снимката, дала старт на чесането на езиците:

    https://www.ploshtadslaveikov.com/rut-koleva-i-granitnata-balgarshtina/

    За мен тялото има доста категоричен език. Има жестове и пози, които говорят абсолютно недвусмислено на всеки: облизване на устните с изплезен език, поклащане напред-назад на таза и пр. не могат да се сгрешат какво "послание" отправят.
    В позата, която попдивата е заела върху саркофага, аз заставам всяка сутрин, докато дефекирам. Предполагам и вие така го правите.

    Така че, да благодарим на недоразвихрената фантазия на артистите.
    А дали Рут е маркирала дефекация върху паметник или върху непаметник, едва ли е най-същественото.
    Видимо вече няма как да е укоримо, ако всеки, като кучетата по улиците, клекне, където му скимне, и се облекчи.

    Нередност?
  • 2
    fkp1589276548660476 avatar :-|
    Dark King
    • + 1

    този паметник е гавра с историята.

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-|
    Weiss

    До коментар [#2] от "Dark King":

    Това няма значение. "Гавра" и "История" са понятия, наситени със събективизъм по дефолт, всеки ги възприема различно. "Дефекация" е нещо по-ясно и конкретно, няма спорове по тълкуването, и е добре да се върши на определениете за това места- учи се в първите две години. Допускам, че историческата памет не е от силните страни на г-ца Колева и тя просто е търсила правокативна изява, което не променя факта, че въпросната постъпка е акт на безвкусица и творческа немощ. Понеже още съм под въздействие на играта на Койна Русева като Воланд в "Майсторът и Маргарита" в Младежкия, това е пример за творец, на който не му се налага да кляка, ако ме разбирате; посетете спектакъла, горещо препоръчвам. А за Рут ми идва наум една хубава руско-украинска поговорка: я с ней срать не хочу на одной поляне :-)

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#3] от "weiss":

    Цар сте на поговорките!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Забравил съм в #1 да спомена, че г-цата е клечала върху последната скулпрурна композиция в БГ на Любомир Далчев от 1976 г.

    Рут Колева VS Любомир Далчев...

    Да, от двамата тя е решително по-известната...

    Нередност?
Нов коментар