Централната баня в Банкя се управлява от "Софийски имоти" и работи наполовина

Според общинското дружество, южното крило покрива нуждите на посетителите засега, а нормативни изисквания спъват балнеоуслугите. Общината продължава да търси концесионер.

Преди две седмици врати за посетители отвори Централната минерална баня в Банкя, която засега не работи в цялост
Преди две седмици врати за посетители отвори Централната минерална баня в Банкя, която засега не работи в цялост    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на септември кметът на София Йорданка Фандъкова се похвали с отварянето на Централната баня в Банкя. Това със сигурност е събитие, чакано от десетилетия. Впоследствие обаче се оказа, че само едно от двете крила работи, като повечето услуги са достъпни само през уикенда. Причината е, че вече година нито една фирма не е изявила желание да управлява на концесия банята в следващите 20 години, както и да инвестира 4 млн. лв. в нея, включително в строителството на допълнителен басейн.

Заради това общинският съвет реши общинското дружество "Софийски имоти" да поеме управлението на банята през следващите три години, докато се намери концесионер. Аргументът е, че има опит в с комплекс "Възраждане", който предлага подобни услуги.

"Това решение даде възможността в кратки срокове Банята да отвори врати - нещо, което се очакваше с нетърпение от нашите съграждани, софиянци и гости на Банкя", каза за "Капитал" кметът на район Банкя Рангел Марков. Вижте фотогалерия от реставрираната баня тук.

Под крилото на "Софийски имоти"

В момента работи само южното крило на банята - сградата е разделена на две огледални (навремето мъжко и женско). Всеки ден работи термалния басейн, с душовете към него, а през уикенда са достъпни и СПА услугите (сауна, парна баня, още три басейна с различна температура).

Причината банята да работи на такъв режим, накратко казано, са разходите за функциониране спрямо посещаемостта на банята. От "Софийски имоти" обясняват, че отвореното за посетители южно крило е достатъчно за нуждите на посетителите засега.

Те цитират анализ, изготвен от консултанта на процедурата за концесия, според който се очаква посещаемост, която варира от 20% до 50% за различните зони. Единствено за предвидения за изграждане плувен басейн очакваната посещаемост е 90% през празнични и почивни дни.

"Дружеството прави всичко възможно да оптимизира предлаганите услуги и разходите за управление до такива обеми, които да позволят функционирането на обекта", казват от "Софийски имоти". Строителството на басейна по принцип е част от процедурата за концесия, като беше изчислено на 2 млн. лв. Тя още е отворена за участие.

Най-големите разходи за стопанисването на банята пък са за осветление, отопление и вентилация, казват още от общинското дружество.

Пречка и за балнеочастта

Балнеозоните (напр. новоизградените вани и душ кабини, които могат да се ползват за различни терапии, масажи) също не работят засега, защото дружеството не отговаря на "специфични нормативни изисквания към балнеолечебните и СПА центрове и услуги", предвидени в закона за туризма и този за лечебните заведения.

Изискването е такъв тип услуги да се изпълняват от медицински и немедицински специалисти с висше образование, а СПА услугите - отново от специализиран персонал. Опитът на "Софийски имоти" с комплекс "Възраждане" е по-скоро свързан с отдих и релаксация.

В решението на общинския съвет има и определени изисквания към дружеството за следващите три години на управление на банята. В него се казва, че то е трябвало да вложи на първо време около 150 хил. лв. за "дооборудването и дообзавеждането"". Включени са около 700 хил. лв. за инвестиции, свързани с технологично оборудване за СПА центъра, както и оборудване за рецепцията и фоайетата, за съблекалните, за баровете и релакс.

Финансовият отчет на "Софийски имоти" показва, че през 2021 г. дружеството е излязло на печалба от 962 хил. лв.

Най-много приходи има от продажба на услуги, като след тези за наеми и обезщетения за ползване за 1.9 млн. лв. (основна дейност на дружеството), следват тези от комплекс "Възраждане" - близо 800 хил. лв.

Възраждането на банята

Банята беше реставрирана преди точно една година от консорциум "Банкя 2000", като основната фирма в него е "Стреза". Проектът е на арх. Чавдар Георгиев. Кметът на район Банкя Рангел Марков смята, че банята може да се превърне в най-големия СПА комплекс в България. Така всъщност е било в миналото - в първите десетилетия на ХХ век сградата е описвана като най-модерната баня на Балканския полуостров, а през 1983 г. е обявена за "архитектурно-строителен недвижим паметник на културата".

Тя се състои от две крила - преди "мъжко" и "женско", в които са разположени лечебни басейни и душове. Сега те са реставрирани, като новите елементи към тях са турска баня, топли легла и вани за процедури.

Идеята беше двата салона да функционират с т.нар. поточна банкянска минерална вода с температура на човешкото тяло (36.5-37 градуса). Тя се влива директно от извора "Бански каптаж", без примес на друга вода, като топлината се използва и за отопление на сградата.