🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Харвард", враг №1 на БАН-ската селищна система

Академици от БАН се притесниха от "неграмотността" в разпространения запис от срещата на ПП

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В България месец вече прокурори, политици и мутри водят открита многопластова война - всеки срещу всеки и всички срещу всички. Мръсотия и потресаващи за държава от ЕС разкрития хвърчат навсякъде. В опит да саботира съставянето на правителство, депутатът Радостин Василев разпространява "компрометиращ" запис от вътрешнопартийна среща на ПП.

В БАН са разтревожени. Но не от случващото се, от неморално публикувания запис или от разпада в държавата. А за езика на политиците от ПП.

"С тревога започнахме разговор за неграмотността, която се вижда в публичната реч. От заседанието на Националния съвет на партията ПП видяхме, че има неподходящ изказ при коментирането и както се казва език мой, враг мой...Чрез неправилното говорене се губи родовата ни памет", обявява акад. Светлана Куюмджиева, която завежда Отделението по изкуства и изкуствознание на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) на БАН в пресконференция на 29 май. На нея те отправиха призив за защита на богатството, красотата и звучността на българския език. "Езикът, културата, историята е основата на всяка една идентичност", добавя колегата й Мирослав Дачев.

От новината в медиите всъщност така и не става съвсем ясно кои точно реплики в записа според академиците от БАН заплашват българския език, култура и идентичност.

Репортери на информационни агенции отразяват тревогите на академиците. Скоро дописките се репликират идентично в десетки сайтове, а ПП се превръщат в "неграмотници", нищо че лидерите им са завършили един от най-престижните университети в света. От новината в медиите всъщност така и не става съвсем ясно кои точно реплики в записа според академиците от БАН заплашват българския език, култура и идентичност.

Записът е на неформална среща за вътрешна употреба и езикът е по-свободен. Но пък е на светлинни години разстояние от "свободния" език, чут например на 12 юни 2020 г., когато друг запис изтече към медиите. В него главният герой, чийто глас феноменално много напомня на тогавашния премиер Бойко Борисов, казва неща като: "Просто Цвета да каже "аз съм проста кърджалийска пу**а"; или "прост съм, мама му да ***...прост съм и ми е лесно"; или пък "сутринта три пъти на един му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, не съм разбрал това, което ми е казвал, правилно, и съм ги нае*ал с 200. Едни чужденци, европейци, премиери".

"Историческата мисия на БАН винаги е била да твори знание, да обръща внимание на учеността, на образованието и на духовността", се казва в призива на БАН. В архивите на медиите от юни 2020 г обаче не може да бъде открита новина за академици, притеснени от недопустимата бруталност и циничност в публичната реч на така приличащия на Борисов герой.

Може би всъщност академиците са чули и друга реплика на бившия премиер от същия запис: "Акъл се набива, Томиславе (вероятно разговорът е с Томислав Дончев - бел.ред), на умен човек. На прост човек к*р набива." БАН очевидно е решил да изпълни само първата половина. Кой и как обаче ще изпълни втората част е въпрос, който днес е още по-актуален.

В атаката към лидерите на ПП се включи и президентската съпруга Десислава Радева. "Познавам хора, които дават уроци по български език - лексика, граматика, синтаксис и всичко, свързано с него (българския). Познавам и психиатър, който работи с различни разстройства на личността - от халюцинации за евразийски попълзновения до "аз съм избраният", написа тя във вторник във "Фейсбук", а към поста е добавена снимка на Кирил Петков и Асен Василев. Определено език, етика и култура, подходящи за изисканото положение, на което вълните на обстоятелствата я изхвърлиха.

Все още няма коментари
Нов коментар