🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Развързаният балон

Нагъл китайски дирижабъл (вероятно шпионски) прикова вниманието на САЩ по начин, невиждан от катастрофата на "Хинденбург" преди 85 години

Екип от Военноморските сили на САЩ прибира останките от сваления китайски балон край бреговете на Мъртъл Бийч, Южна Каролина.
Екип от Военноморските сили на САЩ прибира останките от сваления китайски балон край бреговете на Мъртъл Бийч, Южна Каролина.
Екип от Военноморските сили на САЩ прибира останките от сваления китайски балон край бреговете на Мъртъл Бийч, Южна Каролина.    ©  Reuters
Екип от Военноморските сили на САЩ прибира останките от сваления китайски балон край бреговете на Мъртъл Бийч, Южна Каролина.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понякога животът предлага сюжети, достойни за абсурдна комедия. В някои случай дори напомня на нещо, което вече може да сме виждали на "големия" или "малкия" екран.

Подобна е ситуацията с нелепата драма около огромния китайски наблюдателен балон (най-вероятно шпионски), който около седмица гордо и необезпокоявано се рееше в стратосферата над САЩ, провокирайки разгорещен дебат дали нарушава суверенитета на страната и дали трябва да бъде свален. Представители на целия американски политически и обществен спектър започнаха да се държат точно като героите в класическата български комедия "Привързаният балон" от 1967 г. на режисьора Бинка Желязкова по сценарий на класика на родния абсурдизъм Йордан Радичков.

Действието във филма се върти около откъснал се отбранителен цепелин по време на Втората световна война, който неочаквано се появява в небето над малко планинско село в България. Първоначално балонът предизвиква шок и ужас у местните хора, но след това ги мобилизира за "въоръжена съпротива". Преследвайки "небесния натрапник", въоръжените до зъби селяни обаче се сблъскват с обитателите на съседно село, които също предявяват претенции спрямо неканения въздухоплавателен гост...

По абсолютно същия начин, но раздуто в северноамерикански мащаб, в момента се държат и жителите на САЩ. Повече от седмица те размахваха юмрук към небето и се заканваха на нахалния китайски балон, който от Пекин обявиха за "метеорологичен". "Правителството на САЩ, включително NORAD (интегрираната система за противовъздушна отбрана на Северна Америка - бел. ред.), продължава да го проследява и наблюдава отблизо", информира говорителят на Пентагона ген. Пат Райдър на 2 февруари.

Веднага след пресконференцията по темата президентът Джо Байдън поиска от въоръжените сили да му представят "военни опции" за справяне със ситуацията. Командването на армията, включително секретаря по отбраната Лойд Остин и ръководителя на обединения комитет на началник щабовете ген. Марк Мили обаче бяха категорично против заради потенциалния риск тежащото няколко тона китайско наблюдателно оборудване да се стовари върху населено място.

На емоционалния призив на бившия президент Тръмп аеростатът веднага да бъде свален настоящата власт бързо отвърна, че подобни инциденти с балони е имало и преди, като поне три от тях са били по време на мандата на предишния държавен глава. В крайна сметка въпреки протестите на Китай въздушният нарушител беше "отстрелян" край бреговете на Южна Каролина. За целта беше използван най-авангардният тип щатски стелт изтребител - F-22 Raptor. Последното бе посрещнато с подигравки в авиационната общност, защото унищожаването на балона на практика е... първата поразена реална цел за този тип бойни самолети.

Все още няма коментари
Нов коментар