🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ултрабързото икономическо възстановяване на Китай

Отварянето на страната ще даде тласък на световния растеж, но сигурно няма да е приятно

Разточителството в Китай ще е добре дошло за глобалния растеж. Според прогнозите на МВФ, публикувани на 30 януари, икономиката на страната ще нарасне с 5.2% тази година, което представлява две пети от разширяването на глобалната икономика.
Разточителството в Китай ще е добре дошло за глобалния растеж. Според прогнозите на МВФ, публикувани на 30 януари, икономиката на страната ще нарасне с 5.2% тази година, което представлява две пети от разширяването на глобалната икономика.
Разточителството в Китай ще е добре дошло за глобалния растеж. Според прогнозите на МВФ, публикувани на 30 януари, икономиката на страната ще нарасне с 5.2% тази година, което представлява две пети от разширяването на глобалната икономика.    ©  Reuters
Разточителството в Китай ще е добре дошло за глобалния растеж. Според прогнозите на МВФ, публикувани на 30 януари, икономиката на страната ще нарасне с 5.2% тази година, което представлява две пети от разширяването на глобалната икономика.    ©  Reuters

По време на неотдавнашния празник на Китайската лунна Нова година туристите се стекоха в просторния мавзолей "Тайхао" в провинция Хенан. Мнозина се забавляваха, като удряха статуята на Чин Хуей, подъл държавен служител от времето на династията Сун, останал известен с клеветите си срещу военен герой. Един от посетителите малко се увлякъл и ударил статуята с капака на кадилница. Емоциите се нажежиха, след като злодеянието на Чин беше представено в новия филм Full River Red, който оглави боксофис класациите по време на празника.

Това изпълнено с ентусиазъм ходене на кино, разглеждане на забележителности и налагане на статуи свидетелства за изненадващо бързо съживяване на потреблението във втората по големина икономика в света. Мавзолеят съобщава, че е приел 300 хил. души през празничния период, което е най-големият брой за последните три години. Приходите от боксофиса са не само по-добри от миналогодишните, но и по-високи от годината преди да настъпи ковид. Доскоро следено под лупа, населението на Китай сега се тълпи пред големите екрани.

Бързо преболедуване

Възстановяването идва по-рано от очакваното, защото вирусът се разпространи по-бързо. Откакто Китай набързо отмени своя режим за нулев ковид, инфекциите, изглежда, са преминали забележително бързо. Държавните епидемиолози изчисляват, че поне 80% от населението вече е било заразено. Според официалните данни броят на хоспитализираните пациенти е достигнал своя пик на 5 януари. Очакваше се втора вълна от инфекции, след като пътуванията по празниците пренесат болестта от градовете в селата. Но вирусът надви празничната треска. Очакваната със страх втора вълна, изглежда, се е сляла с първата, смята Airfinity, фирма за данни в сферата на естествените науки.

Въпреки че броят на смъртните случаи от всички тези инфекции е неизвестен, икономическите последици стават все по-ясни. Докато хората са се заразявали и са се възстановявали от вируса, секторът на услугите в Китай се връща към живот. Индекс за дейността извън промишленото производство, базиран на месечни допитвания сред мениджъри по поръчките, скочи от 41.6 през декември на 54.4 през януари, което е вторият най-голям регистриран ръст. Шаокин Пай и Хелън Киао от Bank of America отбелязват, че рязко се е повишила активността при услугите като търговия на дребно, настаняване и хранене, които са били "ударени от пандемията".

В платформата за електронна търговия Meituan някои ресторанти са генерирали списъци с чакащи с дължина от 1000 маси. Хора, свикнали да се редят на опашки за PCR тестове, сега чакат да се помолят в популярните храмове. В Ханджоу, столицата на провинция Джъдзян, хората се събраха пред храма "Линшън" в 4 сутринта, за да запалят тамян за Бога на богатството. Други, които са достигнали върха на знаменитата планина Тянмън в провинция Хунан, известна със своите впечатляващи стъклени пътеки, са били принудени да чакат до 9 вечерта, за да се върнат обратно долу с кабинков лифт, твърди държавният вестник National Business Daily.

За какво ще харчат домакинствата

Могат ли да се поддържат тези енергични обороти? Оптимистите посочват, че китайските домакинства са необичайно ликвидни. Техните банкови депозити сега надхвърлят 120 трлн. юана (18 трлн. долара), над 100% от миналогодишния БВП, и според банката Citigroup са с 13 трлн. юана повече, отколкото можеше да се очаква предвид тенденцията отпреди пандемията. Депозитите могат да осигурят муниции за известно "наваксващо харчене".

Но тези средства може и да бъдат заделени за други цели. Голяма част от тях са пари, които неспокойните домакинства държат в банките, вместо да ги използват за купуване на имоти или за инвестиции във взаимни фондове. Малки са шансовете сега да ги харчат за стоки и услуги. Според Citigroup по-вероятен е епизод на "наваксващо поемане на риск", при който домакинствата придобиват увереност да купуват активи, които са по-малко сигурни, но потенциално по-доходоносни от банковите депозити. Това ще повдигне финансовите пазари и ще донесе така необходимото раздвижване при имотите.

Затова по-точна оценка за предстоящия бум на разходите може да даде разликата между доходите на домакинствата и потребителските разходи. През трите години преди пандемията домакинствата са спестявали 30% от своя разполагаем доход. По време на пандемията са спестявали 33%. Натрупаният резултат от това допълнително спестяване е около 4.9 трлн. юана. Ако потребителите похарчат с толкова повече през тази година, това ще увеличи потреблението им с 14% (преди корекция спрямо инфлацията).

В крайна сметка точният размер на "пиршеството" ще зависи от по-общите икономически условия. Цените на имотите паднаха, а пазарът на труда е слаб. Младежката безработица все още е над 16%. Но пазарът на труда в Китай се е възстановявал бързо при предишни спадове заради ковид, а безработните младежи са само около 1% от работната сила в градовете. С късмет, малко допълнителни разходи ще доведат до повече продажби и по-високи нива на наемане на работа, което от своя страна ще стимулира допълнително харчене. Всичко това означава, че тази година потреблението може да се окаже основният компонент от растежа на Китай: почти 80%, според Citigroup, ако се включат държавните разходи за услуги. Това би бил най-високият дял за последните над две десетилетия.

Световен двигател

Разточителството в Китай ще е добре дошло за глобалния растеж. Според прогнозите на МВФ, публикувани на 30 януари, икономиката на страната ще нарасне с 5.2% тази година, което представлява две пети от разширяването на глобалната икономика. Заедно Америка и еврозоната ще допринесат с по-малко от една пета.

Неотдавнашно проучване на икономисти от Федералния резерв на САЩ изказва основната си теза още в заглавието: "Каквото се случва в Китай, не остава в Китай." Техните оценки предполагат, че едно предизвикано чрез политики нарастване на БВП на Китай от 1% прибавя около 0.25% към БВП на останалата част на света след година или две. Авторите не разглеждат ефектите от повторното отваряне на Китай. Но техните резултати загатват какви са възможните последствия. Ако повторното отваряне на Китай повиши темпа на растеж на страната от 3% на 5-6% тази година, външните ефекти може да са 0.5-0.75% от БВП на останалата част от света, или около 400 - 600 млрд. долара на годишна база.

Странични ефекти

Ускоряването на глобалния растеж обаче не би било абсолютно добро. Централните банки все още се опитват да потушат инфлацията. Ако по-високото търсене от страна на Китай увеличи ценовия натиск, централните банкери може да се почувстват длъжни да забавят икономиките, като повишат лихвените проценти или отложат пониженията. Заместник-председателят на Фед Лаел Брейнард отбеляза, че изоставянето на нулевия ковид от Китай има несигурни последици за глобалното търсене и инфлацията, особено по отношение на суровините. Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че това преобръщане ще увеличи "инфлационния натиск", защото Китай ще потребява повече енергия. Според банката Goldman Sachs повторното отваряне може да увеличи с 15-21 долара цената на барел суров петрол брент, който сега се търгува на около 85 долара.

След финансовата криза в Азия през 1997 г. китайската икономика помогна за стабилизирането на региона. След световната финансова криза десетилетие по-късно растежът на Китай помогна и за стабилизирането на света. Тази година страната отново ще има най-големия дял от глобалния растеж. Но докато в миналото приносът на Китай идваше от инвестиционни разходи, сега водещо ще бъде потреблението. Китайските потребители, които обикновено се представят слабо за мащабите си, са напът да направят много силен удар.

Все още няма коментари
Нов коментар