🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ свалиха още няколко неидентифицирани летящи обекта

Все още не е известно какви са апаратите и кой ги е изпратил

Свалянето на първия китайски балон на 4 февруари беше и първото "бойно кръщение" срещу реална цел на най-авангардният щатски стелт изтребител F-22
Свалянето на първия китайски балон на 4 февруари беше и първото "бойно кръщение" срещу реална цел на най-авангардният щатски стелт изтребител F-22
Свалянето на първия китайски балон на 4 февруари беше и първото "бойно кръщение" срещу реална цел на най-авангардният щатски стелт изтребител F-22    ©  Reuters
Свалянето на първия китайски балон на 4 февруари беше и първото "бойно кръщение" срещу реална цел на най-авангардният щатски стелт изтребител F-22    ©  Reuters
Темата накратко
  • В неделя американски военни изтребители са свалили осмоъгълен обект с неизвестен произход над езерото Хюрън.
  • Радарната система на САЩ е коригирана и засича по-често летящи обекти.
  • Инцидентите повдигат множество въпроси за вълната от необичайни събития в небето над Северна Америка, довела до повишаване на напрежението с Китай.

Служители на Пентагона и американското разузнаването се опитват да разкрият произхода и предназначението на три неидентифицирани летящи обекта, засечени над Аляска, Канада и щата Мичиган, които американски изтребители свалиха с ракети в петък, събота и неделя. Последният обект с форма на осмоъгълник беше обстрелян вчера от боен самолет F-16 над езерото Хюрън близо до канадската граница.

За момента все още не е ясно какви са били тези летателни апарати и кой ги е изпратил. Не е известно и дали изведнъж са се появили още такива, или след неотдавнашното нахлуване на китайски шпионски балон американските и канадските военни вече са по-бдителни за обекти, които преди това са може да бъдат допускани във въздушните им пространства, съобщава New York Times.

След преминаването на шпионския балон над САЩ в началото на месеца двунационалното Северноамериканско командване за аерокосмическа отбрана (NORAD) е коригирало радарната си система, за да я направи по-чувствителна. В резултат на това броят на засечените обекти рязко се увеличава. С други думи, NORAD в момента засича повече нахлувания най-вече защото ги търси. "По-внимателно наблюдаваме въздушното си пространство на тези височини, включително усъвършенстваме радара си, което може поне отчасти да обясни увеличаването на обектите, които открихме през последната седмица", заяви в неделя на пресконференция Мелиса Далтън, зам.-министър на отбраната на САЩ.

Американското издание обръща внимание, че в доклад, публикуван миналия месец, разузнавателната общност заявява, че от 366 необясними инцидента 163 по-късно са идентифицирани като балони. В свързан класифициран документ, чиито констатации бяха съобщени този месец, се казва, че поне два инцидента във военни бази на САЩ биха могли да се окажат примери за усъвършенствана въздушна технология, вероятно разработена от Китай.

Неизвестни обекти

В неделя американски военни изтребители свалиха осмоъгълен обект над езерото Хюрън. Това беше четвъртият неидентифициран летящ обект, свален над Северна Америка, за малко повече от седмица. Генералът от Военновъздушните сили на САЩ Глен ван Херк, който отговаря за охраната на американското въздушно пространство, заяви, че до момента военните не са успели да установят какви са последните три обекта, как се задържат във въздуха или откъде идват.

"Ненапразно ги наричаме обекти, а не балони", коментира Ван Херк, ръководител на NORAD и Северното командване. Той заявява, че не изключва и възможността да става дума за извънземни или пък друго обяснение. "Ще оставя разузнавателната общност и контраразузнавателната общност да разберат това", обясни той. По-късно друг служител от Пентагона, който не е пожелал да бъде цитиран с името си, е заявил пред агенция Reuters, че военните не са видели никакви доказателства, че обектите са извънземни.

По заповед на президента Джо Байдън американски изтребител F-16 свали обекта над езерото Хюрън на границата между САЩ и Канада, коментира в официално изявление говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър. Въпреки че не е представлявал военна заплаха, обектът е можел потенциално да попречи на вътрешния въздушен трафик, тъй като се е движил на височина 20 хил. фута (6100 м), и е възможно да е имал възможности за наблюдение, допълва той.

Смята се, че обектът е същият като този, който преди дни беше засечен над щата Монтана в близост до чувствителни военни обекти, което предизвика затваряне на въздушното пространство на САЩ, допълват от Пентагона. Военните ще се опитат да извадят обекта, свален над езерото Хюрън, за да научат повече за него, уточнява ген. Ван Херк.

Въпросите

Инцидентът повдигна множество въпроси относно вълната от необичайни събития в небето над Северна Америка през последните седмици и повиши напрежението с Китай. Ген. Глен ван Херк все пак уточнява, че за момента няма индикации за заплаха от военно естество.

До момента американските специални служи са успели да идентифицират първия обект, свален на 4 февруари край бреговете на Южна Каролина, като китайски балон. Китай от своя страна отрече аеростатът да е бил използван за шпионаж и заяви, че това е било устройство за метеорологично наблюдение, което се е заблудило. Инцидентът и размяната на гневни реплики след него засилиха напрежението между Вашингтон и Пекин. В петък втори обект беше свален близо до Дедхорс, Аляска. Третият пък беше унищожен над Канада в събота, като разследващите все още издирват останките в отдалечени северни райони на страната.

Високопоставен американски служител е заявил пред ABC News, че последните три свалени обекта вероятно са метеорологични устройства, а не балони за наблюдение. Но това привидно беше опровергано от лидера на демократите в Конгреса Чък Шумър, който по-рано заяви пред телевизионния канал, че според служителите на разузнаването всъщност става дума за наблюдателни балони. "Те вярват, че са били [балони], да", заявява той, като добавя, че обектите са били "много по-малки" от първия, свален край Южна Каролина.

Демократката Деби Дингел - един от представителите на Мичиган в Конгреса, които аплодираха военните за свалянето на обекта над щата в неделя, се присъедини към все по-шумните призиви към Белия дом и Пентагона да предоставят повече информация. "Нуждаем се от факти за това откъде идват, каква е целта им и защо честотата им се увеличава", каза тя. Републиканците от своя страна многократно критикуваха администрацията на Байдън за начина, по който се е справила с първия подозрителен китайски балон, като многократно изтъкнаха, че той е трябвало да бъде свален много по-рано.

Тайван: Китайски военни балони летят "много често" във въздушното ни пространство

Тайван е наблюдавал десетки полети на китайски военни балони във въздушното си пространство през последните години, което засилва опасенията, че Пекин може да се готви за нападение срещу страната. "Те идват много често, като последният случай беше само преди няколко седмици", заяви високопоставен тайвански служител пред Financial Times. Друг източник, запознат с темата, допълва, че такива нахлувания се случват средно веднъж месечно. Досега тайванското министерство на отбраната официално е потвърдило само един подобен инцидент през февруари миналата година, при който множество китайски балони в четири групи са прелетели над северната част на страната.

Други държави в региона, включително Япония и Филипините, също са наблюдавали навлизане на балони във въздушното им пространство, но правителствата им не са оповестявали подробности по въпроса. Разкритията за честите полети над Тайван обаче хвърлят нова светлина относно мащабите на китайската програма за разработка и използване на военни балони.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-P
    D.r D

    Повишената медийна активност в САЩ и подведомствените САЩ-ски територии на тема свалени НЛО от "най-авангардния щатски стелт изтребител F-22" на първо място трябва да замаже негативния отзвук от безметежния китайски метеоаеростат, който прелетя над половин Северна Америка незабелязан чак, докато не стигна до района на позиционирането на стратегическите ядрени ракети Минитмънт-3.

    Републиканците разкостиха както администрацията на Джоузеф Б, така и Пентагона, че са допуснали пробив в безопасността на САЩ.
    Сега демократите показват на лековерната публика мускули, че могат да съборят дори всяко галактическо НЛО. При това абсолютно безнаказано.

    А да не би пък инвънземните вече да са се спогодили с руснаците и китайците за многополярност във Вселената?

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Със сигурност могат да съборят повече НЛО от който и да е пиян старшинка, който дава наряд в Магадан. Жалко за корейския Бойнг, свален от такъв старшинка през 1988 в Сибир. Май не се сещам нещо подобно да се е случвало в САЩ. Поправи ме ако греша.

    Нередност?
Нов коментар