🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Калашници от Янка Такева за децата

Председателката на учителския съюз иска военно обучение в училищата по руския модел "Защитници на отечеството"

Стопакдър от БНТ
Стопакдър от БНТ
Стопакдър от БНТ    ©  Стопакдър от БНТ
Стопакдър от БНТ    ©  Стопакдър от БНТ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Идеята за военизиране на училищата, проповядвана от националистически и финансирани от Русия партии и организации, вече безкритично се лансира и в националния ефир. В предаване на БНТ миналата неделя председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева предложи всички ученици в 10 и 11 клас да преминават през програмата "Защита на отечеството", която вече се прилагала в 83 училища. През седмицата Такева я повтори и от Варна. "СБУ подкрепя идеята за военно обучение в училище. Ситуацията в света е много динамична. В момента на 59 места в света има локални войни и ние трябва да се подготвим", казва тя, цитирана от "Труд".

Изявите й очаквано предизвикаха аналогии със случващото се в момента в Русия. Безбройни кадри и видеоклипове в социалните мрежи показват как под същото мото протича индоктринирането на деца дори от най-ранна възраст с войната като ценност. Пропагандираната от председателката на учителския съюз идея повтаря едно към едно проекта "Защитници на отечеството", който се изпълнява в руските училища като част от програмата за възпитание в "семейни ценности". И следва повелята на идеолога на днешната Русия на Путин Александър Дугин: "Обществото трябва да се събуди за войната. Това изисква огромни усилия - в образованието, изкуството, реорганизацията на информационната сфера."

Тази доктрина все по-видимо се изпълнява и в България. Самата Янка Такева е член на Националния съвет на движение "Русофили", ръководено от санкционираният по закона "Магнитски" Николай Малинов, който е разследван и в България за шпионаж в полза на Русия. А 75-годишната пенсионирана учителка ръководи една от ключовите професионални организации вече близо 30 години.

"Тя е лице на всичко, от което българското образование и българското общество трябва да се освободи, за да има поне малко смисъл да убеждаваме децата ни да останат в България", коментира във фейсбук преподавателят по история Емил Джасим. А заглавие в сайта Webcafe призова: "Янке, leave the kids alone."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Тази дърта комунистическа вещица има изкбючително вредно влияние върху българското училищно образование! БНТ и другите медии незабавно следва да преустановят показването й на екран и на мнението й по микрофон!

    Нередност?
Нов коментар