Съвет на обърканите медии

Председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова се присъедини към мнението, че "лъжата има право на живот" и защити радиоводещия от БНР

Председателят на СЕМ Соня Момчилова
Председателят на СЕМ Соня Момчилова
Председателят на СЕМ Соня Момчилова    ©  Цветелина Белутова
Председателят на СЕМ Соня Момчилова    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако до излъчването на предаването "Контракоментар с Асен Генов" в понеделник масовата публика не знаеше каква е дейността на Съвета за електронни медии (СЕМ), то след него тя продължаваше да не знае, но поне се запозна с името на председателя на регулатора Соня Момчилова. Разговорът, продължил повече от един час, засегна теми като избора, или по-скоро липсата на такъв, на директор на Българската национална телевизия (БНТ), пропагандата в медиите, проруските възгледи в предаването "Политически некоректно" с водещ Петър Волгин и дори многообразието на половете. Всички те изключително апетитни за обсъждане в социални мрежи, а оттам и за медиите, които яхнаха новинарската вълна с избрани цитати на Момчилова.

В действителност участието на председателя на СЕМ е отражение, от една страна, на обърканата медийната среда в България, а от друга - на липсата на категорична позиция и способност за взимане на решения. Защото обикновено, ако се опитваш да угодиш на всички, накрая всички са недоволни.

В разговора си с Асен Генов относно предаването на Петър Волгин по БНР, Момчилова се стараеше да докаже независимостта на регулатора, изразена в това, че "не може да се меси в решенията на ръководството на радиото". За да не се налага да го прави, добра отправна точка е повече внимание при избора на генерален директор на БНР. В случая на Момчилова, тя подкрепи кандидатурата на настоящия такъв Милен Митев.

Относно руската пропаганда в българските медии, мнението на председателя на СЕМ отново беше витиевато. От една страна, тя заяви "може би в отделни медии има", но от друга, определи, че поведението на Петър Волгин "не пропагандира нито путинизъм, нито кремълска доктрина, нито поощрява, нито призовава". Биполярността в мнението й продължи с "ние, разбира се, сме на страната на Украйна", мина през "трябва да запазим критичността и да развием медийната грамотност" и завърши с "трябва да имаме и друг източник на информация". След това уточни, че "пропаганда има и в обратна посока-за заболяването на Путин, затова, че умрял, за Буча и т.н.". По този повод от посолството на Украйна в София настояват, че "изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на Русия срещу Украйна е недопустимо", написа "Дневник".

Само два дни по-късно Момчилова изрази нова гледна точка по време на гласуването на отчета за дейността на БНР. Тя обяви, че не намира причина предаването на Волгин да бъде преформатирано. Председателят на СЕМ отново не успя да се аргументира самостоятелно, затова избира да се позове на изказвания на Кирил Вълчев от БТА и Бойко Василев от БНТ. А това, което е разбрала от тях, е, че "лъжата има право на живот", но все пак не пропусна да обърка публиката, като допълни, че няма установени лъжи в радиото.

В продължение на изказванията за войната в Украйна, в четвъртък (22 юни) СЕМ публикува официална позиция, в която заявява, че "категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча". Регулаторът допълва, че са образувани административнонаказателни производства и са наложени имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната. В същия ден, в отворено писмо, изпратено до председателя на парламента Росен Жезлязков, парламентарната комисия по култура и медии и СЕМ, журналисти поискаха оставката на Соня Момчилова, именно заради изказването й за събитията в Буча.

Едно е сигурно - промените в медийната среда не се случват през недомлъвки. Те са трудни, изискват много време, тежки решения и ясна позиция от страна на регулатора. Изглежда обаче, нито едно от тези няма да се случат в рамките на мандата на настоящия председател. Защото, както самата Соня Момчилова каза: "СЕМ е нещо толкова временно за мен, това не е връх в кариерата ми, аз довършвам мандат, така че няма да се застоявам много в този регулатор."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 6
    • + 4

    Цялата "демократична общност" е до жълто разпенена срещу "проруската пропаганда" в лицето на Петър Волгин и най-вече, че председателката на СЕМ не предвижда да го прати на Голгота...

    Гого Лозанов дори зад него привидя ръката на КГБ (закрит в края на 1991 г) и предложи спецслужбите да му затъкнат устата.
    А малко преди газетата да напише това обобщение горе, хубавата Олеся от Боряна поиска срещу Момчилова "да се вземат мерки".

    Какви ли мерки може да се вземат в една страна, където посланици ръководят и външната, и вътрешната, и коалиционната, и брачната, а вече и медийната политика!

    Може би сходни с тези, които някогашната власт предприе срещу автора на поемата "Септември" заради нейното написване?

    И докато Петър Волгин е абсолютно различимо лице в БГ журналистиката, за мен трагедията е, че от другата страна е пълна, тъмна и непробиваема анонимност. Как пък едно име не мога да се сетя!!
    За нещастие.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 2

    Ето документиран призивът на Гого Лозанов службите да влязат в медиите - от 17 мин до края:

    https://www.youtube.com/watch?v=qQSpHJKX1WM

    А ето и призивът на украинското посолство да се вземат мерки - последният абзац:

    https://www.facebook.com/ukr.embassy.bg/posts/587002590249988?ref=embed_post

    ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ, призовава чужд посланик...
    И никой няма да му каже, че това е намеса във вътрешните работи на БГ.

    Нередност?
Нов коментар