Коментар | Журналистически НЕкоректно

Излизането на Волгин в отпуск, докато се стяга за европарламента

Коментар | Журналистически НЕкоректно
Коментар | Журналистически НЕкоректно
   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Всеки има право да е неактивен член на политическа партия или организация. Има някои позиции обаче (например пряко участващите в политическо отразяване), при които публичното оповестяване дори на спящо членство може да компрометира възприятието за безпристрастност на BBC."

Това е записано в етичния кодекс на британската обществена медия. А надолу подробно е обяснено какво се случва при евентуално издигане на служител за публичен пост.

Редакционните стандарти на БНР не влизат в същото ниво на детайл, но съдържат аналогични ограничения: "Журналистите не могат да се включват в политиката. [...] По-специално, те не могат да водят кампания, да показват политическа подкрепа или да подкрепят конкретен кандидат в политическа кампания."

Затова и съобщението на националното радио, че водещият на предаванията "12 плюс 3" и "Политически НЕкоректно" Петър Волгин излиза в платен отпуск "във връзка с номинацията му за кандидат в изборите за Европейски парламент", повдига много сложни въпроси.

Информацията, че той е номиниран от "Възраждане" за евродепутат и сериозно обмисля предложението, вече хвърля сянка върху неговата обективност. Още една, тъй като Волгин не от вчера е противоречива фигура - възприеман от критиците си като рупор на проруска пропаганда. Но не това е проблемът. Не може хем да си в кампания, хем да водиш слушани от стотици хиляди души предавания. Особено в обществена медия. Затова и временното му оттегляне е логично, но дали е и достатъчно?

По същество още с решението да не отхвърли номинацията Волгин започва да се трансформира от журналист в политик и логичната стъпка е да напусне медията. От БНР са коментирали неофициално пред "Свободна Европа", че засега това е достатъчна мярка, тъй като той не е заявил дали ще приеме номинацията на "Възраждане" и ако това стане, ръководството на радиото ще обсъди отново ситуацията.

Но дори и Волгин да не попадне в кандидатските листи (или пък ако не бъде избран), за БНР остава сложната дилема как да процедира, така че да минимизира щетите. Може ли той да се върне от отпуска си и да продължи да е обективен наблюдател на политическите процеси? Може ли въобще човек да циркулира двупосочно между политиката и журналистиката? Или, казано иначе, може ли общественото радио да си позволи риска да си отгледа собствен Бареков?

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар