Румен Спецов остава в НАП, негов заместник поема митниците

Към момента има изоставане на приходите в митниците, тези на НАП са с 15% нагоре

Служебният финансов министър Людмила Петкова заяви, че ще следи лично работата на двете приходни агенции. Начело на НАП остава Румен Спецов, а митниците поема Георги Димов (вдясно)
Служебният финансов министър Людмила Петкова заяви, че ще следи лично работата на двете приходни агенции. Начело на НАП остава Румен Спецов, а митниците поема Георги Димов (вдясно)
Служебният финансов министър Людмила Петкова заяви, че ще следи лично работата на двете приходни агенции. Начело на НАП остава Румен Спецов, а митниците поема Георги Димов (вдясно)    ©  Надежда Чипева
Служебният финансов министър Людмила Петкова заяви, че ще следи лично работата на двете приходни агенции. Начело на НАП остава Румен Спецов, а митниците поема Георги Димов (вдясно)    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от досегашните заместник изпълнителни директори на НАП - Георги Димов, поема Агенция "Митници", а Румен Спецов остава начело на другата приходна агенция. Това обяви служебният финансов министър Людмила Петкова, която досега беше директор на дирекция "Данъчна политика" във ведомството. По думите й основният приоритет на Димов ще е да осигури плавен преход по сливане на двете агенции в една.

Проектът по преструктурирането им започна още при Асен Василев, но служебният кабинет също го припознава и работата в тази посока ще продължи. Петкова обяви и че основни приоритети във водената от нея политика остават приемането на България в еврозоната, Шенген и ОИСР.

Какво се очаква от двете приходни агенции

Димов досега беше един от заместниците на Спецов в НАП, освен това той е бил и в координационната група по проекта за сливане на двете агенции. Според официалната му визитка е бивш служител на териториалната дирекция на НАП в София, където последно е заемал длъжността началник на сектор "Ревизии". Посочва се, че има значителен опит в контролната дейност на НАП в периода 2008 - 2012 г.

От него се очаква да пренесе опита си в митниците, както и да повиши събираемостта. По данни от 5 април събраните приходи от НАП са с почти 15% повече, отколкото за същия период на миналата година, а събраните приходи от митниците - с около 7% по-малко, основно заради ДДС от внос. Всъщност данните за изпълнението на бюджета към март показаха, че постъпленията от косвени данъци, които се очаква да са с 12% повече спрямо миналогодишните, но към март според финансовото ведомство "косвените данъци са близки до отчетените за първото тримесечие на 2023 г".

"Планът за приходите върви добре и нямам притеснения за изпълнението му", заяви Спецов. Той пое НАП през 2021 г. при първия служебен кабинет на президента Румен Радев и продължи да изпълнява същата длъжност и в правителството "Петков". Беше сменен при следващите два служебни кабинети и върнат отново през юни миналата година, когато Асен Василев отново стана министър на финансите в кабинета "Денков".

Има ли достатъчно средства във фискалния резерв

Петкова обяви, че е поискала справка за наличните средства във фискалния резерв. Тя показва, че към 8 април те са в размер на 6.68 млрд. лв. От тях 4 млрд. лв. са пари на т.нар. Сребърен фонд, което означава, че към тази дата ликвидните средства на държавата са за около 2.7 млрд. лв.

Малко по-рано през деня при предаването на властта Асен Василев обяви, че оставя 9.9 млрд. лв. във фискалния резерв. Петкова уточни, че това число е към края на март. Истината обаче е, че парите в резерва варират през месеца според това дали са изплатени месечните суми за пенсии и заплати и дали са дошли месечните постъпления по ДДС. Обикновено по-големите плащания са в началото на месеца, докато по-осезаемо новите приходи се виждат след 15-о число.

Петкова не можа да уточни откъде идва разликата, защото още не е установила, но посочи, че първата й работа е била да провери състоянието на финансите, чието управление поема. Обеща повече подробности идната седмица, когато ще съобщи и каква ще е политиката по дълга. Но допусна, че 1.6 млрд. лв. може да са използвани по линия на дълга на "Топлофикация София" за доставка на природен газ, който държавата реши да поеме.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-|
    1999
    • - 1
    • + 3

    Ама че усет за новина имете в Капитал - Спецов бил оставал...
    А че във фискалния резерв има почти 3 млрд лв по-малко от обявяваните от Асен Василев?
    И това е само на пръв поглед!

    Нередност?
Нов коментар