🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коалиция по сметка

В Македония се сформира поредното чудновато балканско правителство

Никола Груевски (вдясно) получава за втори път премиерски мандат от президента Бранко Црвенковски
Никола Груевски (вдясно) получава за втори път премиерски мандат от президента Бранко Црвенковски
Никола Груевски (вдясно) получава за втори път премиерски мандат от президента Бранко Црвенковски    ©  Reuters
Никола Груевски (вдясно) получава за втори път премиерски мандат от президента Бранко Црвенковски    ©  Reuters

На Балканите често се случва политическите интереси да вземат превес над принципите. Само дни след като в Сърбия се появи невероятната коалиция между бившите комунисти на югодиктатора Слободан Милошевич и реформаторите, които го свалиха от власт, в Скопие се роди следващият балкански политически анахронизъм.

Цветистите и обидни епитети, които си разменяха през последните две години, не попречиха на ВМРО и албанския Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) да си стиснат ръцете в края на миналата седмица и да сформират коалиционен кабинет. Ако се съди по мнозинството на двете партии в парламента, той има всички шансове да управлява Македония цял мандат. В дясната ВМРО забравиха, че доскоро наричаха терористична организация откровено лявата ДСИ, и загърбиха принципните различия, за да си гарантират безметежно управление през следващите четири години.

"Брак по сметка или странна коалиция между пушки и лъвове" го нарече македонският ежедневник "Утрински весник". Според Владимир Мисев от македонския Институт за демокрация в този съюз няма нищо необичайно въпреки идеологическите различия, тъй като двете партии спечелиха най-много депутатски места на изборите. "В коалиция с ДСИ ВМРО има и квалифицирано, и просто мнозинство, включително и необходимото за приемането на някои закони с двойно мнозинство. Това беше и основната причина двете партии да се коалират", коментира Мисев пред "Капитал".

На практика ВМРО и неговият лидер Никола Груевски можеха да управляват и сами, след като имат 63-ма депутати (повече от половината в парламента). След Охридското споразумение обаче в Македония стана негласна традиция в кабинета да бъде включена поне една от малцинствените албански партии. В предишното правителство Груевски предпочете да управлява с идеологически по-близката за него Демократическа партия на албанците (ДПА), главния политически съперник на ДСИ, която и тогава имаше най-много депутати сред албанските партии. Това решение доведе до силно напрежение сред албанците, а след като ДСИ напусна парламента, бяха блокирани важни закони, за които бе необходимо т.нар. двойно мнозинство (веднъж приети от парламента, трябва да бъдат одобрени и от малцинствените партии).

"Дори сега да напусне парламента, ДПА не може да попречи на работата му... Положителното в тази история е, че Груевски ще има много по-силни позиции, защото са налице всички условия да води добра политика и във вътрешен, и в международен план", смята Мисев. Според Владе Бучковски, който оглавяваше левия кабинет на сегашната основна опозиционна сила СДСМ в периода 2004 - 2006 г., острият политически завой на Груевски ще има определена цена и тя ще бъде платена именно от младия македонски премиер. "Тази коалиция е началото на края на популярността на Груевски. Той най-сетне ще се сблъска с факта, че в страните в преход не е естествено политиците да са популярни като холивудски звезди", каза Бучковски, намеквайки за доста високия личен рейтинг на премиера. Македонските медии спекулират, че нито ръководството, нито членовете на ВМРО, са особено щастливи от коалицията с ДСИ, а странният съюз между двете, макар и базиран на взаимен интерес, може да бъде подложен на сериозни изпитания. "Има политически проблеми, по които са на противоположни позиции, не зная как ще работят. Досега гледаха едни на други като на врагове", коментира македонският политолог Дане Талески.

Липсата на информация какво точно са се договорили ВМРО и ДСИ при сключването на коалиционното споразумение допълнително засили спекулациите доколко работещ ще бъде следващият македонски кабинет. За да бъде объркването пълно, от ВМРО и ДСИ в публичното пространство изтекоха диаметрално противоположни информации. Депутатът на ДСИ Джеват Адеми каза, че от ВМРО са приели условията на ДСИ, като например Скопие да признае независимостта на Косово, албанският език да бъде обявен официално за служебен в Македония, както и да бъдат компенсирани материално жертвите от сблъсъците между властите и албанските бунтовници в Македония от 2001 г. От ВМРО пък заявиха, че с ДСИ е договорено въпросът с македонския език и всички проблеми с етнически знак да бъдат отложени за четири години. "Според мен още преди да влязат в коалиция, те са се споразумели по тези проблеми, сега само трябва да се обяви публично договореното", казва Владимир Мисев. Въпреки твърденията на някои анализатори, че кабинетът няма да оцелее повече от две години, той смята, че истинският тест за коалицията на Груевски ще бъдат местните избори, които трябва да се проведат до края на тази година. Другото сериозно изпитание ще бъдат преговорите с Гърция по спора за името Македония, заради който през април страната не получи покана за членство в НАТО, а сега е под въпрос и получаването на дата за начало на преговорите за членство в ЕС. Именно с аргумента, че има нужда от по-голямо мнозинство в парламента, Груевски свика предсрочни избори. "Очакванията са, че това правителство ще ускори преговорите с Гърция и въпросът с името ще бъде решен в най-скоро време. Дали това ще се случи обаче е много трудно да се каже, тъй като проблемът продължава вече доста години", коментира Мисев.

Рискове за стабилността на Македония може да крие и поведението на другата албанска партия ДПА, която ще трябва да свикне с новата си роля на опозиция. Изострените отношения между албанските партии доведоха до престрелки и убийство в деня на изборите и до прегласуване в повечето райони, доминирани от албанците. Макар че ДПА не може да блокира работата на парламента и кабинета, импулсивността, с която действа нейният лидер Мендух Тачи, е доста притеснителна. Не е ясно и какво може да се случи, ако се стигне промени в структурите на ДПА и смяна на Тачи. Новородената коалиция в Скопие ще трябва да се справи с всички тези препятствия, а смазващото мнозинство, което има, съвсем не гарантира, че това ще става безпроблемно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Така се прави политика в коалиция и на база на компромиси и взаимни отстъпки, така че всеки от коалицията да може да постигне поне част от това за което са го избрали хората!
    Естествено политиката е мръсна работа и няма начин занимаващият се с нея да не се окаля, кой повече, кой по малко!
    **************************************************************
    Коалиция и уважаване на интересите на другите, не дуене, мразене, обичане и прочие простотии!

    Нередност?
Нов коментар