🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продължението на войната с други средства

Грузия и Русия пренесоха конфликта си в Брюксел по време на срещата на върха на ЕС

ЕС все пак успя да проговори с един глас и да каже на Русия, че отношенията им ще претърпят промени
ЕС все пак успя да проговори с един глас и да каже на Русия, че отношенията им ще претърпят промени
ЕС все пак успя да проговори с един глас и да каже на Русия, че отношенията им ще претърпят промени    ©  Reuters
ЕС все пак успя да проговори с един глас и да каже на Русия, че отношенията им ще претърпят промени    ©  Reuters

Ключови решения на срещата на върха на ЕС

- Замразяват се преговорите за договора за партньорство с Русия, докато Москва не изтегли войските си от Грузия

- ЕС ще анализира цялостните си отношения с Русия и ще постави на Москва въпроса как вижда сътрудничеството им занапред предвид последните събития

- В понеделник Никола Саркози, Жозе Мануел Барозу и Хавиер Солана заминават за преговори в Москва

- ЕС ще изпрати проучвателна мисия в района на конфликта и собствени наблюдатели в Грузия

- ЕС ще подпомогне възстановяването на Грузия, ще облекчи визовия режим и ще предложи договор за свободна търговия

- ЕС ще назначи специален представител за кризата в Грузия

- По-близки отношения с ЕС ще бъдат предложени на Украйна и Молдова

- Анализ на енергийната стратегия на ЕС, най-вече от гледна точка на енергийната сигурност и разнообразяване на източниците на енергия."Какво е "сигурна руска граница"?

"Какво е "сигурна руска граница"? Такава, която се пази от руски войски и от двете страни." Полският външен министър Радослав Сикорски разказа този виц миналия понеделник пред препълнена зала в Брюксел час преди извънредната среща на върха на ЕС, свикана заради кризата в Грузия. Конференцията, в която участва Сикорски, изглеждаше исторически по-значима и интересна от срещата на европейските лидери; тук за пръв път след последната война в Европа представители на Русия, Грузия, американската администрация и "стара" и "нова" Европа седнаха на една маса и разговаряха пред публика.

Война и дипломация

Нито грузинският министър по въпросите на реинтеграцията Темур Якобашвили, нито руският посланик в ЕС Владимир Чижов се смяха на шегата на Сикорски (спряган за поста външен министър на ЕС); вместо това те вложиха цялото си дипломатическо въображение във взаимни отровни нападки и театрално пренебрежение. Остра беше словесната престрелка и между Чижов и американския помощник държавен секретар Матю Брайза. "Господа, като ви слушам, си мисля, че почивката ни от историята очевидно свърши", обобщи срещата Сикорски.

Чижов изложи за пореден път руската позиция - Москва многократно предупреждавала Запада за нарастващото напрежение в Кавказ и докрай търсила мирно решение, но грузинците започнали войната. Якобашвили пък повтори грузинската версия на истината - Тбилиси многократно предупреждавал Запада, че Москва готви война, но руснаците атакували първи. "Русия се опитва да промени границите на Източна Европа", предупреди Якобашвили. Чижов отхвърли думите му като "интересна теория, но лъжлива".

Американският представител пък оспори твърденията, че Вашингтон е подмамил Тбилиси да започне война с Русия. "Опитахме да предпазим Грузия и тяхното решение да атакуват беше дълбоко неразумно - но те са независима държава", каза Брайза. Той критикува Москва за "изключително провокативното й поведение и демонстрациите на превъзходство". Чижов отвърна на удара: "Не виждаме как САЩ са опитвали да предотвратят конфликт, а същевременно въоръжаваха грузинската военна машина", каза той. Последната дума отново беше казана от полския външен министър: "Грузинската военна машина? Имате предвид шепата зле оборудвани войници, които руската армия премаза", запита той Чижов.

Руският и американският дипломат се сблъскаха и по въпроса за признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия. "Става въпрос за териториалната цялост на Грузия, защитена от международното право", разпалено заяви Брайза. "Териториалната цялост на Сърбия също беше защитена, но Косово се отдели и беше признато", студено отговори Чижов.

Извън конкретните детайли като кой е атакувал пръв и дали САЩ снабдяват грузинската армия с кубинки или с гранатомети, събеседниците спориха и по големия дългосрочен въпрос - за последиците от войната в Южен Кавказ, и за евентуалната нова студена война. "Русия няма да анексира Южна Осетия и Абхазия - иначе не бихме ги признали", каза Чижов и обясни, че Москва ще търси политическо решение и за сепаратисткия молдовски регион Приднестровие, където също има руско малцинство и войски. По отношение на Украйна - ще преследваме интересите си с всички необходими средства, заяви още руският дипломат, без да даде подробности. Но изказването му прозвуча напълно в духа на очертаните ден по-рано от президента Дмитрий Медведев принципи на външната политика на Кремъл, включващи защита на руските граждани навсякъде по света и връщане на влиянието на Москва в т.нар. зони на привилегирован интерес.

"Само преди няколко месеца Русия се опитваше да си изгради репутация като част от широкия Запад; сега обаче вътрешните й слабости избиват в демонстрация на външна мощ", анализира ситуацията Екарт фон Клаеден, говорител на Християндемократическия съюз в германския Бундестаг. "Това поведение изглежда печелившо и популярно - но води по рискован път", предупреди той и добави, че Германия днес възприема Русия като "партньор, конкурент, и противник". Полският външен министър пък заяви, че ЕС ще трябва да участва по-активно в източните си покрайнини. "На данъкоплатците едва ли ще им хареса Русия да руши, а после ние да плащаме. Но това е цената, за да имаме влияние в този регион", обясни Сикорски. "Ясно е кой ще е победителят във втора студена война - ЕС е десет пъти по-богат от Русия; заедно с Америка сме 20 пъти по-силни от нея. Затова се надяваме да не се стига дотам", предупреди той. "Този дебат няма място тук, контрира Чижов. Студената война беше сблъсък на идеологии, а сега живеем в друг свят."

Стъпка напред

Лидерите на ЕС обаче бяха по-загрижени как да покажат някаква съвместна позиция относно Русия вместо за евентуална нова студена война. Трескавото търсене на единство е разбираемо - последната извънредна среща на върха на ЕС през 2003 г. трябваше да постигне обща позиция за войната в Ирак, но завърши с фиаско; тогавашният френски президент Жак Ширак заяви, че Нова Европа е пропуснала чудесна възможност да замълчи. В крайна сметка под председателството на наследника на Ширак - Никола Саркози, ЕС успя да спаси достойнството си и да постигне единство спрямо Русия - но не и да вземе мерки, съизмерими с острия му тон към Москва. Според президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу най-важното решение на срещата е прекратяването на преговорите за стратегическо партньорство в Русия, докато Москва не изтегли войските си от Грузия. Освен това ЕС си даде срок до края на годината да анализира цялостните си отношения с Русия предвид последните събития. Въпреки че изглеждат по-скоро символични, тези действия са ясен сигнал, че прегазването на Грузия няма да остане без последици за Москва. "За ЕС е ясно, че не може да продължава отношенията си с Русия така, сякаш нищо не се е случило", каза Барозу.

Въпреки че не искат да дразнят руската мечка, мнозина в ЕС споделят тази позиция; на европейските лидери им е ясно, че дори и без нова студена война отношенията им с Русия ще претърпят промени - на двустранно, както и на европейско ниво. Хладно-предупредителната руска реакция след срещата също е знак за това. Премиерът Владимир Путин напомни новата позиция на Русия на международната сцена, като предупреди, че Москва ще реагира на засиленото присъствие на НАТО в региона. В интервю за "Евронюз" пък президентът Медведев каза, че поведението на ЕС е "с две остриета" - от една страна, "победа на разума и реализма над исканията за някакви митологични санкции", от друга страна обаче, ЕС все още не е разбрал защо Русия влезе във война с Грузия и защо призна Южна Осетия и Абхазия. "Това е тъжно, но не е фатално, защото нещата в света се променят", напомни руският президент. Отношенията между Русия и ЕС, изглежда, също.

Българската позиция

Според премиера Станишев "най-важното от срещата на върха е, че становището на ЕС е единно". Относно националната позиция премиерът каза, че тя се гради с оглед на членството на България в НАТО и ЕС. Станишев и министърът на външните работи Ивайло Калфин споделиха само някои подробности от тази национална позиция - България е против налагането на санкции и предпочита диалог с Русия; енергийната зависимост от руски източници е проблем не само в България, следователно не само София трябва да се тревожи за него; България е в добри отношения с Грузия, но и с Русия, което според премиера е "уникална позиция" (той не уточни дали и как това ще се използва). Калфин обясни още: "Събитията в Грузия са елемент от цялостната руска политика да си върне значението на международната сцена." Според него обаче "нова студена война няма и никой няма интерес да има".
24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    По нашият край казват "Да би мирно седяло, не би чудо видяло!"
    ----------------------------------------------------------------
    САЩ ще направят добре да не "изнасят" демокрация по американски близо до границите на Русия и седем пъти да мерят преди да режат на кой кон да залагат, както обясни на Чейни Алиев в дружески разговор, но те си знаят по-добре.
    Щото следващият път ЕС може да не "може" да умие суратя на старшия съюзник от шамарите които отнесе Наакашвили!
    ----------------------------------------------------------------
    Но всичко с времето си, ще поживеем ще видим!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Barbarossa

    Дедо Иване, по вашия край трябва да учат повече и по-малко да "казват". Можете да започнете с това кой е бил Барбароса - според теб англииски крал... според историята - иначе.

    Ако така продължава, граници на Русия като такава няма да има. Русия ще се разпадне след втората студена война. Политиката на конфронтация на Медведев и Путин е глупава и пагубна и те ще останат в историята като рушители на Русия. Българския народ на това му вика "Голо на голямо" и "На гол гъз - чифте пищови".

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    Барбароса ти да не си даскал? При всички случаи съм учил достатъчно и знам кой е Барбароса - некадърен но много амбициозен немски император, който след като яде бой в Ломбардия, тръгнал и той не е знаел за къде и удавил се като коте в река Салет в Лидия, подобна съдба като на глуповатия, но също безкрайно амбициозен Ричард Лъвското и бла, бла бла! Затова ги и бъркам двамата, изглеждат ми еднакво глуповати, извинявай за което! За "плана" Барбароса няма да говорим!
    Но поне с нещо е спомогнал (Барбароса) за освобождението на българите от византийците и на това берекет версин!
    Ти между другото знаеш ли да плуваш?
    -------------------------------------------------------------------------
    А дали ще я има Русия времето ще покаже, вчера съвсем случайно бях на Куликово поле, нещо да ти напомня?
    Пак едни дето не ги помним вече, бяха тръгнали преди 718 години с голяма дъндания да "я махат" Русия!! Но полето си е там както тогава, може би чака "махачи"? :-))

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Barbarossa

    Можеш да приемеш че съм даскал имам научна титла Доктор на Науките, макар на инженерните. Виждам, че след издънката си си направил труда да прегледаш бледо Википедиа. До тук добре, нищо че се опитваш да оригиналничиш, но следва да продължиш самоограмотяването. Следващата ти тема е: Как СССР загуби Студената Война и се разпадна и каква е ролята на актьора Роналд Рейгън за величието на Русия. Под-теми - съветските технологии - най-великите, Афганистан и величието на Красная Армия, бягството на руските евреи от великата Рус, бягството на руските немци пак от там, съвременна история на Татарстан.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    Даскалите и поповете ги познавам от 100 кабелта разстояние даже по интернет, независимо от пиздонима!
    -----------------------------------------------------------------------
    А за любителите кръстоносци разпространяващи американска демокрация там дето не и е мястото и то през 21 век ще остане да им гледаме сеира!
    Вече единият Наакашвили го нашляпаха по дупето (между другото с маса кръстове по знамето и то в регион обкръжен от мюсюлмани и православни руснаци, и едните и другите яко набили муцуните на рицарите кръстоносци от Грюнвалд на север до Хатинските хълмове и Акра на юг, да не забравя Одрин по средата - това рицарите любители сте голяма работа в дипломацията)!
    --------------------------------------------------------------------------
    Остава да видим следващият "рицар" на печалният образ от Украйна! Дано поне може да "язди и плува" в съвременната политика, щото жална й майка на Украйна, ако само е мераклия и се дави в първата бара!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Alien

    Забелязвам вече какъв е подходът на русолюбеца. Започва като "Дедо Иван" и ръси 100 глупости, като незабележимо измества темата - я за Курилите, я за друго несвързано със статията. Ето сега - кръстоносци, Одрин и т.н. Като се опорочи дискусията, Дедо-то изчезва, но се появява айсайдер, който играе ролята на "много чело-много знай" и доказва че вторият човек пикал срещу вятъра е руснак, например. След това идва и Попов. Принципно всички говорят глупости, но опитът да симулират познания и каквото там още симулират е трогателен.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Barbarossa

    Иванчо, няма какво да ги душиш даскалите, а трябва да си учиш уроците. Прочете ли кой е Рони Рейгън и какъв е неговия принос за величието на СССР? Отпаднаха ли ти неяснотите как се разпада изостанала империя?

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    Alien [Анонимен | неутрално] строител на Естония на Балканите, на дяда умнев!
    Много ум много нещо демонстрираш!
    Каква ти беше позицията по темата на статията обаче не стана ясно !!! Продължаваме войната с други средства или войната е политика с други средства, или пък политиката е концентрирана икономика и като така не е добре да си завираме пръстетата там дето скърца вратата!
    А на даскала не под-ДА-квай, с даскал и поп не се спори, особено когато са на кон и осенени от мисия я Русия "разглобяват" я Божи гроб освобождават!

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Alien

    Още малко продължавай в този дух - да рецитираш чужди постове, да плещиш глупости и да подхлъзваш дискусията. Все някой ще ти се върже и тогава може пак да се "появи" някой от "големите читатели" и да разясни кое е първо - кокошката или яйцето. А позицията ми не си разбрал, защото не съм я казал. Именно защото знам че ще избълваш някоя простотия.

    Нередност?
Нов коментар