🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мъже (и жени) в черно

Унгарската крайнодясна партия "Йобик" и парамилитаристично й крило ще щурмуват Европейския парламент на изборите догодина

Акциите на Унгарската гвардия са показни, но беззъби
Акциите на Унгарската гвардия са показни, но беззъби
Акциите на Унгарската гвардия са показни, но беззъби    ©  Юлия Дамянова
Акциите на Унгарската гвардия са показни, но беззъби    ©  Юлия Дамянова

Изопнати, в две стройни редици, група мъже (сред които се мяркат и женски силуети) стоят в очакване да тръгнат към трибуна на един от централните булеварди в унгарската столица Будапеща. Всички са в черно - черни кубинки, черни панталони, черни якета, черни шапки. Само белите им ризи и раираните шалчета в бяло и червено нарушават монотонността на униформата на унгарската парамилитаристична организация - Унгарска гвардия. Команда на висок глас кара групата да застане мирно. Колоната рязко тръгва към събралите се няколкостотин симпатизанти на крайнодясното Движение за по-добра Унгария "Йобик".

"Господ да ни даде!" - кънти от високоговорителите гласът на лидера на "Йобик", 30-годишният Габор Вона.

"Едно по-добро бъдеще!" - крещи в отговор множеството, събрало се недалеч от мястото, където само преди около две години избухнаха жестоки схватки между протестиращи срещу унгарското правителство и полицията.

Сега повод за митинга на Йобик в Будапеща е друг - 52-годишнината от унгарското антикомунистическо въстание на 23 октомври 1956 г. Речите не се ограничават със спомени от историята, а атакуват социалистическото правителство на премиера Ференц Дюрчани и напомнят за "полицейското насилие" при протестите през 2006 г. "Това правителство съсипа Унгария", казва 64-годишният пенсиониран инженер Петер от Будапеща. Сочейки към стройните редици на гвардията, Петер обяснява: "Те искат да създадат ред. Те са млади и се надявам, че ще донесат промяна."

На митинга има старци, добре облечени мъже и жени на средна възраст, тийнейджъри. В множеството се мяркат и скинхедс с типичните черни кубинки. За състава на привържениците и членовете на "Йобик" и на Унгарската гвардия лидерът им и бивш учител по история Габор Вона обяснява пред "Капитал": "Това са губещите от последните 20 години или от последните 60 години - работници, интелектуалци, по-стари, по-млади. Свързва ги усещането, че унгарците са втора класа граждани."

Движението "Йобик" ("по-добър" на унгарски) бе създадено през 2003 г. Според уебсайта му неговата основна цел е да "защитава унгарските ценности и интереси. То се изправя срещу резките опити да бъде изкоренена нацията като основа на човешката общност." Организацията определя себе си като "консервативна и радикално патриотична християнска партия", която преди около година основа и свое парамилитаристично крило - Унгарската гвардия. "Йобик" е национална партия, а гвардията е национално движение", обяснява Вона. "Виждаме, че функциите на държавата се сриват, и смятаме, че е необходимо да поемем тези функции", добавя той.

Въпреки че "Йобик" е малка формация, непредставена в унгарския парламент, мнозина са обезпокоени от появата на парамилитаристичното й крило. Униформите и знамето на Гвардията - на бели и червени райета - навяват асоциации с унгарската прогерманска, антисемитска, крайно дясна Партия на кръстосаните стрели от края на 30-те години на миналия век, по време на чието кратко управление са били избити или депортирани хиляди евреи. Унгарската гвардия отрича всякакви връзки с Партията на кръстосаните стрели. Тя пояснява, че сред основните й задачи са "физическото, интелектуалното и духовното" развитие на членовете й и участието в спасителни операции и дейности, свързани с гражданската защита. Членовете на гвардията наброяват 1700 души. "Унгарските медии атакуват гвардията остро, но всичко е много просто. Тя се състои от човешки същества. Възрастовата граница за членство е 18 години, но иначе няма други ограничения", обяснява Вона и допълва, че към "Йобик" има също кадетска организация, чийто 1300 членове чакат да навършат пълнолетие, за да могат да се влеят в редиците на гвардията.

Въпреки милитаристичните атрибути - униформи, знамена и военна дисциплина, Унгарската гвардия не е влизала в съществени стълкновения с властите. Членовете й организират показни маршове, включително в райони с ромско население, но избягват открити конфликти, отчасти за да не дават повод на властите да забранят организацията. Всъщност въпросът за забраната на Унгарската гвардия вече е в съда и се очаква решение.

Показните, но беззъби акции на гвардията са само симулация на дейност, обяснява за "Капитал" политологът Золтан Кисели. Според него причината за появата на крайно дясната партия и нейното парамилитаристично крило е борбата между елитите в страната след падането на комунизма. "От този момент възникна въпросът кой елит ще управлява - историческият елит отпреди войната? Комунистическият елит или технократите? Има и трети елит, който се самосъздаде след прехода. Тези три елита се сблъскаха, защото има място само за един от тях", казва Кисели. Хората на "Йобик" са от третия елит. Това са предимно младежи с добро образование, предимно право или икономика. Повечето обаче са първо поколение интелектуалци и нямат шанс да влязат в управляващия елит. "Те нямат пари и търсят алтернативни възможности да достигнат до електората и гвардията е една от тези възможности", казва Кисели. Според него схемата е подобна на тази, родила Немските щурмови отряди - парамилитаристичното крило на Германската националсоциалистическа партия. В Унгария обаче Кисели не вижда гвардията като заплаха, защото ако тя пристъпи към реална борба, веднага ще бъде забранена.

Впрочем унгарското дясно движение доста се различава от западноевропейските си еквиваленти, казва политологът. Ксенофобията в Унгария не е толкова важна тема за десните. Няма и силни настроения срещу ЕС както на Запад, защото хората все още не са съвсем наясно до каква степен Брюксел влияе върху живота им. Разликата със западноевропейските аналози на унгарското дясно движение е и в комерсиализацията на идеята. Специални книжарници предлагат бели и червени знамена, флагове на "Йобик", стикери, чаши, тениски, дясна литература (някои от заглавията са забранени в Западна Европа), картички, дискове с музика. Има дори специални игри, подобни на "Монополи", чийто мотив е "Велика Унгария" - супердържава, простирала се в части от територията на днешна Румъния, Австрия и бивша Югославия, чието съществуване никой не е в състояние да датира точно. На всички митинги и акции на "Йобик" и гвардията неизменно изникват сергии със значки, знамена, книги и сувенири с логото на унгарското дясно движение. "Това е една субкултура", обяснява Кисели. "Както можеш да си купиш чаша с образи от "Семейство Симпсън", така можеш да си купиш и чаша със силуета на велика Унгария. Това е бизнес, който няма еквивалент в лявото пространство. Никъде не можеш да намериш тениска с надпис "Обичам премиера Дюрчани!".

На идейно ниво глобализацията заема все по-централно място в лозунгите на "Йобик". Врагът са международните търговски вериги, които налагат на пазара евтини продукти отвън и задушават местното производство. "Националните партии могат да дадат на хората нови програми срещу глобализацията", казва лидерът на Йобик.

На митинга в Будапеща в края на октомври той бе поканил като специален гост Ник Грифин - лидера на Британската националистическа партия. "Къде е духът на Сталин?" - обърна се Грифин към множеството. "Той е в Брюксел, в ЕС. ... Единствената разлика е, че онова, което тогава правеха с танковете, сега го правят с банките. Националистите в Европа трябва се борят заедно срещу тази тирания."

Габор Вона е на същото мнение. Неотдавна той изпрати свои представители в словашката столица Братислава на среща с чешката Национална гвардия. Те обаче не се разбраха заради противоречия, свързани с историята. Въпреки това Вона смята, че партията му трябва да поддържа тесни връзки с европейските националистически партии. "Националистическите партии могат да реформират ЕС и да го превърнат в дясна организация", мечтае на глас младият лидер. Изборите за Европейски парламент догодина са важни за "Йобик" и от прагматична гледна точка. Те са решаващи за бъдещето на партията. "Мисля, че догодина "Йобик" ще изпрати не един, а няколко депутати в Европейския парламент", оптимист е Вона и обяснява, че от доброто представяне на партията му на европейските избори ще зависи и успехът й на парламентарния вот в Унгария през 2010 г.

Глобалната финансова криза може да поднесе на "Йобик" добра възможност за привличане на гласоподаватели. В Европа Унгария е страната, която пострада най-силно след Исландия от турбуленциите на световните финансови пазари. Габор Вона вижда в това добър шанс за своята партия: "Това е чудесна възможност да покажем, че сегашните партии не са в състояние да решат днешните проблеми на страната."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Рави Васил Кунчев
    • + 2

    Все още сме във времето на събиране на камъни....А наближава времето за хвърлянето им....Да треперят семитозависимите и ибрикчиите им....

    Нередност?
  • 2
    zdravkov avatar :-|
    Svetlomir Zdravkov
    • + 2

    Струва ми се, че не трябва да ходиме до Унгария, за да видим такова нещо! БНС и тяхната гвардия е типично парамилистично движение, в техният сайт има различни клипове с такива маршове, кръщения и факелни шествия в униформи! Може и скоро да ги видим по ромските квартали.

    Нередност?
  • 3
    x_x_x avatar :-|
    Х X X


    Парадоксалното е, че тази парлама е финансирана от КГБ.

    Така руснаците пазят своя слуга Ференц Дюрчани, който едва ли не изглежда свестен на фона на Йобик.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    боби
    • - 1

    Аналога на унгарците е българската"Атака".Сао че тя е ултралява,а не крайно дясна.Създадена е от бивши ченгета от ДС,основната й цел е защитаването на руските интереси в България и тотално оплюване на САЩ.Всичко друго е само показност.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-?
    Robinson

    Присъединявам се към коментарите, че подобни нелепи партии се финансират от КГБ с цел подкопаване на загниващия капитализъм. Комплексарщина.

    Нередност?
Нов коментар