🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добрият, лошият и изборите

Изненадващо доброто представяне на Ярослав Качински вкара интрига в президентските избори в Полша

На балотажа на 4 юли ще стане ясно дали поляците искат още един Качински в президентския дворец
На балотажа на 4 юли ще стане ясно дали поляците искат още един Качински в президентския дворец
На балотажа на 4 юли ще стане ясно дали поляците искат още един Качински в президентския дворец    ©  Reuters
На балотажа на 4 юли ще стане ясно дали поляците искат още един Качински в президентския дворец    ©  Reuters

Президентските избори в Полша трябваше да бъдат порядъчно скучно събитие с ранга на чиста формалност. Първоначалното очакване беше, че през есента кандидатът на управляващата партия "Гражданска платформа" лесно ще победи непопулярния Лех Качински и ще осигури комфорт и спокойствие на кабинета във Варшава. След това се оказа, че избраникът на правителството ще трябва да се изправи срещу друг Качински - братът близнак на Лех и бивш премиер Ярослав, а изборите се изтеглят за 20 юни. Въпреки това резултатът продължаваше да изглежда ясен, тъй като малцина предполагаха, че по-агресивният и поляризиращ Ярослав има големи шансове срещу номинирания от управляващите Бронислав Коморовски.

Вместо това обаче вотът се оказа емоционален и напрегнат трилър, чиято развръзка се отлага до балотажа на 4 юли, а интригата се запазва до самия финал. След него ще стане ясно не само дали парализиращото противопоставяне между премиер и президент във Варшава ще продължи, както и дали Полша ще покаже по-сговорчиво лице в Брюксел, Берлин и Москва или отново ще бъде труден и непредвидим партньор.

Ще се видим на 4 юли

"Ще се срещнем точно по пладне" - с тази реплика Павел Понцилиуш, говорителят на предизборния щаб на Ярослав Качински, посрещаше журналистическите въпроси в нощта след предсрочните президентски избори в Полша, когато вече беше ясно, че ще има балотаж. Препратката към класическия уестърн с Гари Купър се подсилваше от каубойската шапка и елек на Понцилиуш, а внушението беше повече от явно - на 4 юли подценяваният от социолозите Качински ще се изправи на дуел със считания за фаворит Коморовски и по-бързият (или в случая - по-добрият) ще победи.

Вотът бе изтеглен четири месеца по-рано заради трагичната самолетна катастрофа край руския град Смоленск през април, при която загинаха президентът Лех Качински и голяма част от политическия, икономическия и военния елит на Полша. Последвалата вълна на съчувствие и симпатии окуражи Ярослав да се кандидатира за президентския пост въпреки критиките, че се опитва да извлече политически дивиденти от смъртта на брат си. Утежняващо обстоятелство беше и сравнително пресният спомен от бурния му мандат като премиер, приключил предсрочно през 2007 г. след серия вътрешно- и външнополитически скандали, които разделиха Полша и отблъснаха партньорите й.

Тогава Ярослав говореше за създаването на Четвърта република и водеше непрекъсната и неумолима битка с враговете вътре и извън страната. На домашния фронт на прицел бяха всички - от бивши комунисти до бивши дисиденти и от корумпирани лекари до продажни чиновници. На международното бойно поле залповете бяха насочени към Германия и Русия, а на Брюксел се гледаше с подозрение.

След всичко това изглеждаше съвсем естествено, че предварителните социологически проучвания даваха стабилна преднина от над 10% на изпълняващия длъжността президент след смоленската трагедия Коморовски, приближен на центристкия премиер Доналд Туск. Оказа се обаче, че поляците харесват Ярослав Качински повече, отколкото си признават. Въпреки прогнозите, че вотът ще напише политическия некролог на бившия премиер и неговата консервативна популистка партия "Право и справедливост", Качински успя да спечели близо 37% от гласовете и финишира с изоставане от едва 5.1% след Коморовски. В щаба на "Гражданска платформа" вероятно сънуват кошмари от евентуално повторение на обрата от 2005 г., когато Лех стопи разликата от първи тур и на втория победи настоящия премиер Туск.

Невероятното преобразяване на Ярослав Качински

Обяснението за изненадващото скъсяване на дистанцията е както в скрития и затова труден за регистриране от социолозите вот за Качински, така и във вялата кампания на Коморовски. "Той изглеждаше изморен и неатрактивен", коментира пред "Капитал" известният политолог Радослав Марковски, професор от Полската академия на науките. Наистина Коморовски сътвори поредица от гафове (като например изказването, че Полша ще излезе от НАТО вместо от Афганистан) и показа остър дефицит на харизма, а някои полски медии дори го определиха като най-скучния кандидат.

Качински, от друга страна, направи добра кампания, която го приближи до президентския дворец в буквален и преносен смисъл. Предизборният му щаб се намира на метри от двореца, паважът пред който през април лепнеше от восъка на свещите на хилядите, чакащи с часове за поклонение пред ковчега на Лех, спомня си 25-годишната Мира от Варшава. Сега пред сградата има малък мемориал с дървен кръст, цветя, свещи и снимка на Лех и съпругата му Мария. Симпатична възрастна двойка се е спряла там и на въпроса за кого е гласувала дамата отговаря категорично: "За Ярослав. Президенството е място за Качински. Надявам се на втория тур той да победи."

За за да се случи това, може да помогне драматичната промяна в образа на Ярослав. В последните седмици изглежда, че той е преживял истински катарзис и радикалът от миналото сякаш е изчезнал. Сега говори за нов патриотизъм и край на "полско-полската война". В интервю за "РИА Новости" Качински каза, че ако стане президент, едно от първите му посещения ще бъде в Русия, а в статия за в. Welt am Sonntag наскоро призова за спиране на делението на нова и стара Европа и партньорство между Германия и Полша.

Според противниците му това смекчаване е само маска, насочена към привличане на избиратели от левицата и центъра. Точно те ще се окажат решаващи на балотажа в началото на юли.

Напред или назад

Евентуална победа на Ярослав Качински вероятно няма да бъде катастрофа за Полша въпреки предупрежденията за обратното от фигури като бившия президент и нобелист Лех Валенса. Но ще продължи блокирането на реформите, които правителството на Доналд Туск отлагаше заради президентското вето (или просто заплахата от прилагането му) по времето на Лех Качински.

"Смятам четирите години на Лех Качински за изгубено време не само във външната политика. Той спря реформите в пенсионната система, в образованието, бавеше назначения в армията и на посланици и съдии. С Ярослав това ще продължи. Двамата с брат му щяха да бъдат много добри политици в началото на века, но не и днес", категоричен е проф. Радослав Марковски.

На въпроса какъв президент очаква да бъде предпочитаният от него Бронислав Коморовски политологът отговаря: "Никакъв. Точно както трябва да е според конституцията - разумен, прагматичен и да се намесва само когато е нужно."

"През последните четири години правителството беше мързеливо", смята проф. Марковски. Това не попречи на Полша миналата година да бъде единствената страна в ЕС, която избегна рецесията, а за 2010 г. да очаква икономически растеж от завидните по време на глобална криза 3%. Същевременно обаче бюджетният дефицит е 7%, а държавният дълг наближава тавана от 55% от БВП, при надхвърлянето на който според полската конституция автоматично трябва да започне орязване на разходите.

С президент от собствената си партия като Коморовски кабинетът на Доналд Туск ще може да работи по-лесно и гладко и по израза на проф. Марковски "най-после да покаже дали може", защото удобното извинение от заплахата за президентско вето ще отпадне. Освен ако премиерът не си измисли друго - че радикалните стъпки и резките движения не са желателни преди парламентарните избори през 2011 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 1

    Тя шляхтата винаги е била емоционална а не рационална и при битката за Виена 1683 и при няколкото " раздела" на Полша до 1792 и през 1939 та чак и до сега.....
    Вместо да изрине недоразуменията Качински (виж записът от катастрофата край Смоленск), сега "панството" се сополиви от умиление....
    ---------------------------------
    Кво да правиш емоции..... нищо шляхтата рие на гърба й пада....

    Нередност?
  • 2
    werginija avatar :-|
    werginija

    А, това е "една друга бира" както се казва.

    Нередност?
Нов коментар