Земетресение и цунами удариха Япония

Хроника на събитието, интервю с очевидец и вероятните икономически последици за страната

1. Какво се случи в Япония

2. Интервю с Любомир Топалов, преподавател в университета "Мейджи"

3. Какви ще са последиците за японската и за глобалната икономика

Опустошително земетресение с магнитут от 8.9 по Рихтер разклати североизточните части на Япония, предизвиквайки 10-метрова вълна цунами, която причини големи щети. Загинали са поне 60 души, но се очаква броят им да нарасне значително. Британската ВВС цитира японски полицай, според когото по североизточното крайбрежие са намерени 200-300 тела.

Японската телевизия излъчи кадри, в които се вижда как автомобили, кораби и къщи са пометени от придошлата вода, навлизаща навътре в сушата. По брега на Тихия океан за опасността от цунами са алармирани територии до Нова Зеландия на юг и до Северна и Южна Америка на изток. Хората от крайбрежните райони на Филипините, Хавай и други тихоокеански острови са евакуирани заради очакваното пристигане на вълната. Японските префектури Мияги и Фукушима са залети от вода. Телевизионни кадри показват мотористи, които се опитват да избягат от настъпващата стихия. В град Сендай в Мияги е наводнено международното летище, а пристанището е напълно разрушено.

След труса избухнаха пожари на няколко места, включително в Токио, което предизвика опасения за многобройни жертви. Пламъците обхванаха и сградата на турбините на атомната електроцентрала в Мияги. Инцидентът не е довел до изтичане на радиация. Огън е избухнал също така в петролна рафинерия в префектура Чиба.

Епицентърът на земетресението е на около 400 км от японската столица и на 24 километра дълбочина от дъното на Тихия океан. Сградите са се люлели в продължение на няколко минути. Объркани жители на Токио са излезли масово по улиците и в парковете на града. Според репортер на британската Би Би Си усещането е било все едно се намираш на разлюляната палуба на кораб. Общественият транспорт в столицата е спрян, а асансьорите са изключени. Властите съобщават за стотици пострадали и десетки изчезнали. Евакуираните от най-тежко засегнатите райони са стотици хиляди. На много места няма електричеството, някои ядрени централи са изключили автоматично. Според сеизмолозите това едно от най-катастрофалните земетресения в Япония.

Фотогалерия: Разрушително земетресение разлюля Япония

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Цялата галерия

Изглежда като манифестация, но няма паника

Отне ни около час и половина да установим стабилна връзка с Любомир Топалов, който е преподавател в университета "Мейджи". Телефоните прекъсват постоянно, но забележителното е, че интернет връзката беше некомпроментирана през цялото време.

Има ли сериозни проблеми в Токиo?

Улиците са претъпкани, изглежда като манифестация, а колите не вървят заради задръстванията. Влаковете и метрата не вървят заради мерки за безопасност. Поради тази причина общината е организирала автобуси, които да извозват хората. Но заради задръстването хората ходят пеша. За да се качите на автобус, трябва да чакате около един час. В Шинджуку, това е един от центровете на Токио, е море от хора, а денонощните магазини са буквално опразнени. Хората се презапасяват, тъй като се очаква в следващите 24 до 48 часа да продължат трусовете.

Важното е, че всичко е много организирано, аз съм много впечатлен, няма никаква паника. Направо съм възхитен, че при такова голямо земетресение няма видими разрушения, токът беше изключен за малко, но после беше включен, а газта в сградите се самоизключва от специален клапан.

Случи се така, че минах покрай няколко големи компании, които бяха изкарали работниците си под строй на отворено пространство, всички са с каски, строени в определени групички. Очевидно всичко е било оттренирано. Регулировчиците помага за трафика, а не пречат, както се случва често в обикновена обстановка.

Има ли слухове, които се разпространяват сред хората? Ние гледаме по телевизията за пожар в ядрената централа, апокалиптични кадри от пожара в рафинерия близо до Токио.

Ами вижте, моят японски не е много добър, аз съм тук от 6 месеца. Но доколкото разбирам има доста разговори за това, особено се притесняват от изтичане на ядрени материали от тази централа. Другото, което говорят, е за последващите трусове. Аз дори се чудя дали изобщо да се прибирам вкъщи. Имам две деца и с приятели си говорихме какво да правим, защото през нощта евентуална евакуация ще бъде много по-трудна.

Но самото изживяване на големия трус беше интересен с това, че нямаше хора, които да излизат панирани. Аз си спомням преди години когато удари голямото земетресение в България, имаше хора, които излизаха полуголи на улиците. Тук такова нещо няма.

Бяхте ли подготвени за земетресението?

Още когато пристигнахме естествено знаехме, че Япония е земетръсна зона. Тук постоянно има малки земетресения и в един момент човек просто свиква. Имало е случай на ден по пет-шест пъти да удря земетресение. И никой не излиза на улицата. Говорихме си с колегите, и те ми казаха, "виж какво, ние имаме правило да си слагаме чаши по рафтовете, ако не падат, изобщо не се притесняваме". Послушах ги и ние сложихме чаши. Но сега започнаха да се блъскат вратичките на гардероба и трябваше да излезем.

Паднаха ли чашите?

Ами не успяхме да разберем, защото вече бяхме напуснали. Децата ми спяха следобеден сън, ние ги грабнахме и излязохме на улицата. Там вече не можеше да се ходи, защото земята се местеше напред-назад и наляво-надясно. Мислех си, че стълбовете ще паднат, а жена ми, която в този момент беше в центъра на нашия квартал каза, че една сграда се е наклонила с поне 20 градуса. Било силно впечатляващо. При нас също виждах как стълбовете се накланят, буквално като вълни, очаквах всеки момент да се скъсат кабели, но слава богу нямаше проблем.

А в Япония къде са съсредоточени българите?

Мисля, че основно в Токио, но градът е просто огромен, това са били 23 града, които сега са обединени в един. Знам, че има хора в Осака и Кобе и може би в Киото.

Външно министерство съобщиха за 600 българи в Япония, между които нямало пострадали. Учудих се как толкова бързо са разбрали това, след като нямаше комуникации.

Мисля, че Външно черпи информация от нюз групата в yahoo bgjap. И понеже там изтекоха няколко съобщения за земетресението, но никой не е съобщил за проблеми, така че може да се предположи, че всички са добре. Но никой не ни е звънял, което естествено би било трудно.

Японската икономика се готви за огромни разходи

Очакванията са финансовите последици да са по-малки от предишното голямо земетресение в Кобе

Тежкото земетресение в Япония разлюля и фондовите пазари по целия свят. Природното бедствие настъпи в края на борсовата търговия в Азия и срина основните индекси, както и предизвика разпродажба на акции в сутрешната търговия в Европа. Най-пострадали бяха книжата на презастрахователите. След първоначалния си спад йената леко възстанови позиции.

Прогнозите на анализаторите са земетресението да се отрази и при отварянето на американските пазари, тъй като целият Тихоокеански регион - от Австралия до западното крайбрежие на САЩ, чакат ефектите от образувалите се вълни цунами.

"В настоящия момент се надяваме, че бедствието няма да има сериозно отражение върху глобалната икономика", заяви валутният анализатор на Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Дерек Хелпени. Но същото не може да се каже за японската икономика, която и без последния удар се възстановява от кризата изключително бавно и трудно. Националните катаклизми от такъв мащаб означават огромни инфраструктурни проекти, които стимулират и растежа. Но в случая за правителството ще е много трудно да финансира подобни начинания, тъй като японският държавен дълг е най-високият в развития индустриален свят - около 200% от БВП. Този показател е по-висок единствено в Зимбабве.

"Япония по никакъв начин не е в добра позиция да се справи с подобно земетресение", заяви пред Wall Street Journal Робърт Субараман, икономист в Nomura Securities в Хонконг. Държавата все пак разполага със спасителен фонд за подобни случаи и финансовото министерство съобщи, че в бюджета все още има 200 млрд. йени (2.41 млрд. долара) за бедствия, а от 31 март ще бъдат добавени още 350 млрд. йени в новата финансова рамка. Все още е много трудно да се определи колко точно средства ще са нужни за възстановителни работи.  

Предишното толкова сериозно земетресение в страната беше през 1995 г. в Кобе, в което загинаха 6000 души, и струваше 13 трлн. йени на държавния и частния сектор. Тогава капиталовите пазари се възстановиха за няколко дни. Сега очакванията са финансовите последствия да са по-малки, но реакциите на борсовите играчи са по-непредвидими отвсякога.

Префектура Мияги, която пострада най-много от удара, носи около 1.7% от японския БВП, докато районът около Кобе носи 4%. А и областта около Токио, която е най-важна за японския брутен вътрешен продукт, не понесе тежки поражения. Според Moody's Investors Service, които неотдавна поставиха негативна оценка на японските облигации, земетресението няма да се отрази сериозно на държавните финанси. "Богатите икономики абсорбират подобни бедствия по-леко от по-малките държави", заяви пред WSJ експертът Том Бърн. Икономистите очакват централната банка да отхлаби монетарната политика и прогнозите са за наливане на средства на паричния пазар.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 26

    Да аа японците са голяма работа...... при такова земетресение и АЕЦ в работа......

    Нередност?
  • 2
    bungle avatar :-?
    bungle
    • - 1
    • + 28

    Наистина няма паника. Говорих с няколко приятелки японки от Токио и Осака, положението е сериозно, но определено не са изплашени. Седят си най-спокойно в скайп и фейсбук и коментират. :) Досега доста вторични трусове е имало. Дано няма много жертви.

    Нередност?
  • 3
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • + 20

    Благодаря за информативната статията

    Нередност?
  • 4
    unsworth avatar :-(
    unsworth
    • - 1
    • + 6

    Доста оптимистични прогнози за фондовите борси. Два-три дни спад е много амбициозна прогноза, като се има предвид, че и настроенията на пазарите спадат заради Либия и първите изстрели в Саудитска Арабия. Възстановяването от кризата ще се окаже още по-мъчително :(

    Нередност?
  • 5
    zen avatar :-|
    zen69
    • - 11
    • + 5

    Статията е супер.

    "За да се качите на автобус, трябва да чакате около един километър."
    Може би в бързината стават такива грешки. :-)

    Нередност?
  • 6
    kaka_mara avatar :-|
    кака мара
    • - 1
    • + 16

    готино интервю, спокойно, трезво. евала, капитал. другите медии биха го провокирали някви гадни неща да разказва. дори и да не са се случили.

    Нередност?
  • 7
    asystolette avatar :-|
    Теодора
    • + 15

    До коментар [#6] от "кака мара":

    Да не подценяваме интервюирания. Малко хора могат да отговорят адекватно в такъв момент. Нашите сънародници проливат сълзи и сополи за далеч по-маловажни бедствия.. Откраднато място на паркинга примерно.

    Нередност?
  • 8
    emil.aleksiev avatar :-|
    Емил Алексиев
    • + 6

    Относно земетресението и ''стихващите'' трусове заедно с магнитуда можете да видите в Google Earth !!!
    Направо е потресаващо :\

    Нередност?
  • 9
    edin_lud avatar :-|
    bolenZdravNosi
    • - 10
    • + 5

    Трагедия,и пак днеска спорих с един колега който ме убеждаваше че тия неща били нормални,какво му е нормалното да има всяка година по 10 земетресения,цунамита и урагани.Дано не съм само черноглед и да не се окажа прав че майката природа ни го връща малко или много заради мизерията която оставяме след себе си.

    Нередност?
  • 10
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 1
    • + 13

    Японците са уникални! Каква организация, какво желание за просперитет, какво качество, какво спокойствие и какви технологии..

    Само едно не мога да разбера - защо са в челото на класацийте по самоубийства?

    Нередност?
Нов коментар