Как звучи европейската криза

Wall Street Journal разказва 2011 г. през музикалните хитове на годината

С какво ще бъде запомнена 2011 година? Революции, земетресения, вълни цунами, развихряща се икономическа и финасова криза в Европа, рекордно висока безработица... Wall Street Journal предлага един необичаен обзор на изминалите 12 месеца – ретроспекция на ключовите събития от кризата в Европа, разказана на фона на песните, които са оглавявали музикалните класации в съответния момент.

Януари

Кредитният рейтинг на Гърция е понижен до т.нар. ниво "боклук" и от агенция Fitch Ratings, след като през 2010 г. това са направили Moody's и Standars & Poor's. Това бележи началото на турбулентна година за европейската икономика. По същото време песента на Риана и Дрейк "What's My Name?" ("Как ми е името?") набира скорост в класациите. Част от текста гласи: "Корен квадратен от 69 е осем и нещо, нали? 'Щото се опитвам да го сметна."

Февруари

Ирландската републиканска партия "Фиана файл" губи парламентарните избори, а премиерът Брайън Коуен става първата политическа жертва на дълговата криза в еврозоната. Лидерите на Португалия, Испания, Италия и Гърция ще го последват по-късно през годината. Следващият месец Япония е поразена от разрушително земетресение и последвало цунами, които довеждат до криза в ядрената централа Фукушима. В топ три на песните в класацията Billboard 100 са "Grenade" ("Граната") на Бруно Марс и "Fireworks" ("Фойерверки") на Кати Пери.

Март

Лидерите на страните от Европейския съюз приемат пакта "Евро плюс", за да засилят икономическата координация. Впоследствие предложените в него решения са забравени, докато лидерите търсят нови отговори. Хитът на март е песента на Лейди Гага "Born This Way" ("Така съм родена"), която сякаш намеква, че настоящата криза в еврозоната е била предопределена още при раждането на паричния съюз.

Април

Португалия иска спасителна помощ от другите страни от еврозоната и от Международния валутен фонд (МВФ), като става третата страна от 17-членния паричен съюз, потърсила външна помощ. Песента на Кати Пери за едно извънземно прелита до върха на класациите. В "E.T." ("Извънземно") Пери пее:

"Ти си от съвсем друг свят,

различно измерение. Отваряш ми очите
и съм готова да тръгна, поведи ме към светлината... Вземи ме, взе-взе-вземи ме. Искам да съм жертва,

готова за отвличане."

В следващите седмици на Португалия й се налага да приеме съществени бюджетни съкращения и икономически реформи, чийто край не се вижда в близко бъдеще, което подклажда граждански протести.

Май

В европейските опити за справяне с дълговата криза е внесен допълнителен смут, когато Доминик Строс-Кан – тогава директор на МВФ и потенциален кандидат за президент на Франция, се оттегля от поста си, след като хотелска камериерка го обвинява в сексуално насилие. Той отрича, като впоследствие обвиненията са свалени. Номер 1 в Billboard Hot 100 е ремиксът на песента "S&M" ("Садо-мазо") на Риана с участието на Бритни Спиърс.

Юни-Август

Лятото се оказва динамичен период за европейските дългови и фондови пазари. Европейската централна банка е принудена да увеличи изкупуването на испански и италиански дълг, докато Франция, Испания, Италия и Белгия забраняват късите продажби на някои книжа. Сред хитовете на лятото е "Rolling In The Deep" ("Потъвам надълбоко") на Адел, в която се пее

"Има огън, запален в сърцето ми,

който достига връхната си точка и ме извежда от тъмнината. Най-накрая мога да видя ясно какъв си...

Не подценявай нещата, които ще направя."

В челните позиции на музикалните класации са още "Give Me Everything" ("Дай ми всичко") на Pitbull (текст: "Доколкото знаем, може и да няма утре") и "Party Rock Anthem" ("Парти химн") на LMFAO (текст: "И ще ви накараме да си загубите ума").

Септември

Фокусът на икономиката се измества към Италия, където правителството прокарва пакет мерки за бюджетни съкращения, но въпреки това Standard & Poor’s намалява рейтинга на страната. Това поражда опасения, че третата по големина икономика в Европа може да има нужда от спасяване, а скандалният лидер Силвио Берлускони може и да не оцелее в кризата. Още по-притеснителен е фактът, че за спасяването на Италия биха били необходими повече средства, отколкото могат да предложат спасителните фондове в региона. Хитът на септември е "Last Friday Night" ("Миналата петък вечер") на Кати Пери – песен за момиче, което купонясва здраво и не може да си спомни всички подробности на следващия ден.

Октомври

На среща на върха в ЕС е постигнато споразумение, на което се възлагат надежди, че ще сложи край на дълговата криза. В последвалите седмици и месеци обаче лидерите продължават да срещат пречки пред обезпечаването на сделката. Като доказателство за това колко е трудно да накараш политиците да работят заедно, правителството на Словакия отлага одобряването на по-голям спасителен фонд за еврозоната. Това довежда до политическа безизходица, преодоляна след среднощно инфарктно гласуване. Една от най-популярните песни през месеца носи името на рок-легенда, за която в момента мнозина смятат, че е изживяла дните си на слава. Става дума за "Moves Like Jagger" ("Движенията на Джагър") на Maroon 5.

Ноември

Гръцкият премиер заплашва да прибегне до демократични мерки, тъй като страната му е под силен натиск за по-бързото приемане на сурови икономически реформи, и предлага национален референдум. Скоро след това премиерът Георгиос Папандреу загуби поста си, а референдумът така и не се случва. След дълго управление италианският премиер Силвио Берлускони също се оттегля през ноември, след като пазарният натиск върху Италия се засилва, поставайки под въпрос способността на Берлускони да върне икономиката в релси. В музикалните класации се изкачва песента на Адел "Someone Like You" ("Някой като теб"), в която се пее за момиче, на което му е трудно да преодолее миналото и да продължи напред.

"Знаеш как лети времето – 

едва вчера беше моментът на живота ни. Бяхме родени и израснахме в лятната омара, 

свързани от изненадата от славните ни дни."

Декември

Агенция Standard & Poor’s предупреждава за предстоящи понижения на рейтинги в цяла Европа точно преди ключова среща на високо равнище в ЕС. Срещата приключва с разрив между британския премиер Дейвид Камерън и останалите 26 страни членки, след като той отказва да подпише нов регионален договор за по-строги икономически правила с аргумента, че се опитва да защити финансовия сектор в страната си. Топ песента на месеца е "We Found Love" ("Намерихме любовта") на Риана, която пее "Трябва да го оставя".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mahito avatar :-P
    mahito
    • - 1
    • + 1

    А пък холандците създадоха тази песен по повод на дълговата криза на Гърция - http://www.youtube.com/watch?v=emv9s4gbhRY, много е набиваща се обаче :D

    Нередност?
  • 2
    sergey_zdravkov avatar :-P
    Mr.Strong
    • + 2

    европейска криза, опята най-добре от презокеански музиканти :)

    Нередност?
  • 3
    milamoqmamo avatar :-|
    Diva
    • + 1

    Имам по-точно предложение за тази криза:

    http://www.youtube.com/watch?v=ZkH5Ak4wAnY&feature=related

    Как сте в новата година,евровиетнамци. Нацитата от Уолстрийт, ЦРУ и Белия дом се справиха чудесно с вас.

    Нередност?
Нов коментар