Ксавие Рише: Кризата извади наяве скритите дефекти на еврозоната

Преподавателят в университета "Париж III - Нова Сорбона" пред "Капитал"

Ще оцелее ли еврозоната и как ще изглежда тя след кризата?

Кризата в еврозоната извади наяве скритите дефекти на системата. Стигна се дотам, че днес се поставя на карта самото оцеляване на общата европейска валута. Говори се за създаването на еврозона на две скорости. Има вариант ЕС да се превърне в нещо като Съединените германски щати, при който страната с най-добри икономически показатели и най-добри показатели на публичните финанси налага своя модел. Обсъжда се също дали ще създаваме Европа от федерален тип, където част от страните оказват помощ на изпадналите в затруднение членове.

В САЩ например, ако един щат има дефицит, федерализмът работи. Може би не чрез директни трансфери, но във всеки случай се намират индиректни начини за намеса. Така че в момента в Европа стои този въпрос - възможно ли е да се създаде система за един вид "колективно финансиране", която солидарно да подпомага страните в нужда. Защото е очевидно, и икономистите го доказват, че ако се наложи германският модел за справяне с дълга, има страни, които в продължение на 20 години трябва да отделят значителна част от брутния си вътрешен продукт, за да връщат дългове. Но въпросът е повече политически, отколкото икономически.

Кои според вас са основните причини за кризата?

Една от причините е разминаването, което се получи между реалната икономика, където са предприемачите с нужда от финансиране, и финансовия свят. Смятам, че държавната намеса по отношение на кредитния и финансовия риск беше недостатъчна. От друга страна, и това е една от причините, които обясняват проблемите в еврозоната, в крайна сметка именно правителствата се заеха да тушират последствията от грешките и неразумното поведение на банкерите. Проблем има и това налага да се вземат мерки и да се установят правила, които да не допускат рисково поведение в управлението на парите.

Но нали се твърди, че именно монетарните власти в САЩ всъщност не само са допуснали, а и са насърчили рисковото финансиране?

Да, така е. Но проблемът на САЩ е, че имат много оптимистично очакване за бъдещето. Тяхната сила, но и слабост, е вярата, че утре ще живеят по-добре от днес. Преведено на езика на икономиката, това означава, че да се взимат кредити е нещо хубаво, защото така се създава богатство, икономиката ще се развие и т.н. Схващането, че кредитирането е в основата на растежа и насърчава иновациите, впрочем се е разпространило и извън САЩ. Непрекъснато се създават нови продукти и се разчита на тях да генерират богатство. Това, от една страна.

От друга, и тук отново става дума за американски модел, който беше прегърнат от строителния бизнес, идва идеята, че всички трябва да бъдат насърчавани да купуват собственост. Това създаде истински проблем с кредитите. Стигна се дотам, че те бяха разпределени в първа, втора, трета и дори четвърта рискова категория. Това не можеше да продължава и със сигурност налага спазването на по-стриктна правила от една страна за финансовите институции, но също за правителствата и потребителите, за да може системата да работи по-добре.  

Това не означава да се убие капиталистическият модел, защото той си остава работещ. Смятам обаче, че именно регулацията ще помогне да се канализират и насочат ресурсите по-добре, отколкото това е ставало до момента.

Визитка

Ксавие Рише се занимава със сравнителни изследвания на икономическите системи, китайската икономика, посткомунистическия преход и интеграцията и разширяването на Европейския съюз. От 2002 г. той преподава в университета "Париж III - Нова Сорбона", а от 2004 г. ръководи  катедрата по европейско икономика на висшето училище.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mumi avatar :-|
    mumi
    • + 5

    Комунизмът фалира, защото беше настроен прекалено песимистично към капитализма.
    Сегашната система фалира, защото беше прекалено отпимистична за развитието на капитализма.
    Трябва да се придържаме към златната среда, което на теория е толкова лесно, но на практика е толкова трудно.

    Нередност?
Нов коментар