Шест(и) за пет

Новият японски премиер Йошихико Нода разчита на ефективност и надеждност, не на харизма

Япония смени петима премиери за пет години. Новият, шести поред, министър-председател Йошихико Нода бе официално избран на ръководния пост във вторник. Той стана и председател на управляващата Демократична партия на Япония.

Двете позиции бяха освободени от досегашния премиер Наото Кан, който подаде оставка в петък заради нарастващите критики, че не е успял да се справи с кризата след земетресението и цунамито, разтърсили страната, и последвалата ядрена авария в АЕЦ "Фукушима – 1".

Финансов ястреб

Петдесет и четиригодишният бивш финансов министър Нода е изправен пред тежки проблеми както в Япония, така и вътре в сериозно разединената управляваща партия. Той трябва да си осигури подкрепата на най-голямата фракция, контролирана от Ичиро Одзава, известен като "шогуна в сянка", който обаче искаше друг кандидат да стане лидер.

Големи части от страната трябва да бъдат възстановени след разрушителните природни бедствия от 11 март. На десетки хиляди засегнати трябва да бъдат изплатени обезщетения, а разпространението на радиацията от ядрената електроцентрала трябва да бъде спряно. Намирането на начин за стимулиране на стагниращата икономика също е сред спешните задачи на Нода.

Той е същински финансов ястреб, тоест подкрепя твърдите икономически реформи, пише британската ВВС. За набирането на средства, включително и за намаляването на огромния държавен дълг, той се изказва в полза на увеличението на данъците, в това число на удвояването на данъка върху продажбите, който сега е 5%. Сред проблемите, с които Нода ще се сблъска, са скъпата йена и дефлацията. Новият министър-председател настоява за тясно сътрудничество с централната банка в сферата на валутната политика.

За разлика от бившия премиер Наото Кан, който след ядрената авария в унисон с обществените настроения пропагандираше преминаването към възобновяеми източници на енергия, Нода иска пускането на спрените след инцидента атомни реактори, след като преминат през тестове за безопасност. Той твърдо не подкрепя призивите за отказване от ядрената енергетика.

Във външнополитически план новият министър-председател подчертава важността на съюза между Япония и САЩ в сферата на сигурността. Сериозна заплаха за региона според него е нарастващата военна мощ на Китай.

Самоиздигнал се политик

В речта си, след като бе избран за водач на Демократичната партия на Япония, Нода подчерта, че по пътя си нагоре в политическата йерархия не е разполагал с никакви връзки. Той е израснал в Чиба, на изток от Токио, и за разлика от много японски депутати не произлиза от семейство с традиции в политиката – баща му е в армията. Нода подчертава, че не е лъскав като златна рибка, а по-скоро е като дънна риба, която плува добре в мътната японска политика.

"Аз съм обикновен човек. Нямам големи финансови ресурси. Не съм стилен и външният ми вид не продава", написа в японско списание миналия месец Нода и допълни, че разчита на надеждността и способността си за постигане на консенсус, вместо на харизма.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • + 11

    Да пожелаем успех на новия мин.-председател на Япония!

    Нередност?
  • 2
    appen13 avatar :-P
    appen13
    • - 2
    • + 3

    Поредният в дългата поредица от "специалисти", които се опитват да решат невъзможната задача за "квадратурата на кръга"....
    Смешно и тъжно, страната с най-голяма задълженост в СВЕТА - 229% от БНП / над 14 трл.$/ , рано или късно ще провокира такова финансово цунами, пред което Великата депресия, ще изглежда като забавно детско приключение....

    Нередност?
  • 3
    ehrgeiz avatar :-|
    ehrgeiz
    • + 3

    Стабилен и уравновесен народ, устоял и на различни управления. Бог да пази Япония!

    Нередност?
Нов коментар