🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мисията на новата власт в Испания - още съкращения

Кабинетът на социалистите стана поредното правителство, което падна жертва на задълбочаващата се криза в Европейския съюз

В неделя испанците гласуваха с ясното съзнание, че не избират по-лесен път
В неделя испанците гласуваха с ясното съзнание, че не избират по-лесен път
В неделя испанците гласуваха с ясното съзнание, че не избират по-лесен път    ©  FELIX ORDONEZ
В неделя испанците гласуваха с ясното съзнание, че не избират по-лесен път    ©  FELIX ORDONEZ

Кабинетът на социалистите в Испания стана поредното правителство, което падна жертва на задълбочаващата се криза в Европейския съюз. Предсрочните парламентарни избори в неделя вероятно бяха най-предизвестените в еврозоната от началото на финансовите и икономически сътресения през 2008 г., a политическият шамар за Социалистическата партия и премиера Хосе Луис Родригес Сапатерио - най-болезнен.

И въпреки очакваната убедителна победа на десноцентристите и кандидата им Мариано Рахой никой в Испания не си прави илюзии, че бързо ще настъпят по-добри времена. Напротив - радикалните реформи и строгите бюджетни икономии са неизбежни, за да не попадне Испания в гръцки сценарий. Ето какво предвижда програмата на Народната партия:

Социална сфера

- Реформа на колективното тристранно договаряне, за да се премахне зависимостта между увеличенията на заплатите и инфлацията. Производителността ще е решаваща за увеличаването на възнагражденията. Преговорите ще се водят с отделните компании, а не по отрасли.

- Въвеждане на един гъвкав трудов договор, който ще замени съществуващите различни видове, различаващи се по бонуси и обезщетения.

- Намаляване с 50% на трудовите дни през годината (сега 33-45), на базата на които се пресмята обезщетението при съкращения.

Банков сектор

- Принуждаване на банките да обобщят имотните си активи по пазарни оценки и тогава да се рекапитализират онези от тях, които са с големи дупки в баланса.

- Търсене на средства за рекапитализация на банките от Европейския спасителен фонд.

- Допълнителна консолидация на банковия сектор с цел намаляване на броя на банките, след като социалистите накараха по-слабите спестовни каси да се слеят.

Енергетика

- Намаляване на субсидиите за вятърна и слънчева енергия, тъй като финансирането е оказва много скъпо. - Възможно най-дълъг живот за атомните електроцентрали, доколкото регулаторът прецени, че е безопасно. - Данък върху евтината ядрена енергия в замяна на удължаването на живота на реакторите.

- Въвеждане на т.нар. интелигентни преносни мрежи и електромери, за да реагира на бързо променящото се производство от възобновяеми източници.

Бюджетна реформа

- Народната партия е изправена пред трудната задача да спази целите за бюджетния дефицит, изисквани от ЕС, за да не се налага да бъде спасявана като Гърция, Ирландия и Португалия. Бюджетът за 2012 г., планиран от социалистите, не е обсъждан в парламента. Партията на Рахой ще трябва бързо да прокара финалния вариант. - Проектобюджетът е с лимит на разходите от 117 млрд. евро, или 3.8% по-малко от този за 2011 г. - Народната партия заяви, че ще заложи цел за дефицита през 2012 г. от 4.4% от БВП. Според някои анализатори това ще е възможно само ако се орежат разходи на стойност 40 млрд. евро. - Допълнителни съкращения на заплатите в публичния сектор.
- Съкращения и в 17-те автономни региона, където Мадрид има правомощия при бюджетите за образование и здравеопазване. - Връщане на данъчно облекчение при покупка на ново жилище, което беше премахнато от социалистите в края на 2010 г. - Подкрепа за предприемачите, малкия и средния бизнес, както и намаляване на данъците за самонаетите. Премяна в системата на ДДС, за да не трябва фирмите да плащат авансово ДДС.

- Всеки предприемач, назначил в микрофирмата си втори човек, ще има данъчно облекчение от 3000 евро.

Социални реформи

- Забрана за 16 и 17-годишните да правят аборт без разрешението на родителите им. - Народната партия се обърна към конституционния съд във връзка със закон, който разрешава гей браковете. Рахой заяви, че подкрепя гражданските съюзи между хомосексуални, но не смята, че те трябва да бъдат наричани бракове.

- Според дясноцентристката партия законът, според който се отпускат помощи за хора, които се грижат за роднина възрастен или инвалид, се е провалил и е прекалено скъп.

Промяна без оптимизъм

Само още и още трудности очакват обикновените испанци, които настояват за повече работни места, но и не са особено развълнувани за очакваната смяна на властта, съобщи "Ройтерс". В центъра на Мадрид в събота сутринта имаше огромни опашки, но не в очакване на изборния ден, а за да си купят билети за националната коледна лотария "Ел Гордо". "Купуваме си билети, за да видим дали ще спечелим, това е единственият начин, по който нещо може да се промени.

Всички са много песимистично настроени, няма работа, няма надежда", казва 42-годишната домакиня Ана Мария Гомес. "Надявам се нещата да се подобрят, защото имам двама внуци без работа - единият от тях е баща на тризнаци. Работните места са много важни, особено за родителите", казва Ампаро Гарсия, 82-годишен пенсионер, който също е на опашката за лотарийни билети. Възрастните хора също се оплакват, че пенсиите им са замразени от социалиастите. "Ройтерс" отбелязва, че управляващите дори са се отказали да провеждат активна предизборна кампания заради предизвестения изход от вота.

Ако не бяха редовните избори, пазарите да са сменили правителството, както направиха в Гърция и Италия. Първата задача на новата власт е да се захване с безработицата и пазарите, които реално ни управляват", смята 38-годишният служител Антонио Диас.

"Смених начина, по който обикновено гласувам. Народната партия има по-добре подготвен екип и повече репутация в чужбина", казва 56-годишният самонает агент за имоти Фернандо Санчес.

"Можем да си изберем соса, в който ще ни сготвят, но все пак накрая всички ще сме в казана", коментира 45-годишният държавен служител Хосе Васкес.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 2
    • + 4

    "Работните места са много важни, особено за родителите", казва Ампаро Гарсия, 82-годишен пенсионер, който също е на опашката за лотарийни билети. "

    Само едно уточнение, Радина. "Ампаро" е име на жена.
    Всичко останало, уви, е вярно... Тежки времена за Испания и за всички нас, но вече с малко повече надежда, защото не вярвам някой да управлява по-некомпетентно от тукашните псевдосоциалисти.

    Нередност?
  • 2
    t avatar :-|
    т
    • - 3
    • + 2

    В цялата тази кризисна ситуация те тръгнали с гей браковете да се занимават. И този май ще се окаже клоун-хомофоб като Берлускони и наш Бойко.

    Нередност?
  • 3
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 1

    Ха да е им 4естит новия Др. Менгеле. Които трябва да ги оправи.Политиката му може по4ти всеки да напише.

    Нередност?
Нов коментар