🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС договори за 2012 г. "бюджет на кризата"

Има замразяване на размера, защото увеличението ще е колкото инфлацията

1.85%

ще е увеличението за 2012 г.
€129

млрд. ще е общият размер на бюджета на ЕС

Преговорите за сглобяването на бюджета на Европейския съюз за 2012 г. приключиха в събота след почти 15 часа непрекъснати заседания и компромис, означаващ, че на практика догодина размерът му остава замразен.

Сделката между делегациите на 27-те държави и Европейския парламент е увеличението да е от 1.85% (малко под прогнозната инфлация от 2%) до общо €129 милиарда, което е по-малко от половината от поисканото от евродепутатите 5.23% нарастване на разходите спрямо €126.5 млрд. за 2011 г.

Резултатът е смятан за победа за държавите, основни вносители в бюджета на ЕС, които настояваха за повече реализъм, докато Европа преживява един от най-тежките си икономически моменти от десетилетия насам.

Има и лош сценарий

"Това очевидно е бюджет на ограниченията, тъй като повечето страни членки са в сериозна финансова криза. Но има и сериозен риск Eврокомисията да остане без средства някъде преди 2012 г. и да не смогне да спази финансовите си задължения към получателите на еврофондовете", каза еврокомисарят по въпросите на бюджета Януш Левандовски.

Агенция "Ройтерс" обяснява, че подобен лош сценарий застрашава най-високия ААА рейтинг на бюджета на ЕС, особено ако Брюксел също не прояви дисциплина да се вмести в така договорената сума.

Преговорите завършиха с особена договорка, позволяващи на държавите да замразят вноските си, но в същото време с отстъпка пред искането на Европарламента разходите на ЕС да се увеличат до 147 млрд. евро. (или 3.5% на годишна база).

Така, ако едно правителство разчита на средства от фондовете за инфраструктура, може към края на 2012 г. да се окаже с празни ръце, защото има разлика от 18 млрд. евро между обещаното от Брюксел и това, което държавите членки са превели.

Затова бе оставена вратичка следващата есен в зависимост от ситуацията Европейската комисия да поиска 27-те държави все пак да запълнят тази дупка. Ангажиментът в крайна сметка ще бъде спазен, но парите реално ще се получат през 2013 г.

Лондон е най-доволен

Крайният срок за постигането на договорка бе 21 ноември. През следващите 14 дни текстът отива за одобряване от пленарната зала на Европарламента и националните парламенти, както и от Европейския съвет (лидерите на 27-те).

Британският зам.-министър Марк Хобан каза, че това е "чудесна сделка за нас, защото спряхме надуващите инфлацията искания на Еврокомисията и евродепутатите". Пресата на Острова обаче подчертава как кризата на еврото е унищожила интереса на журналистите към иначе важния доскоро дебат за бюджета на ЕС - от около 900 акредитирани в съботната нощ новината са дочакали едва четирима.

Бюджетни емисари в министерствата

В сряда Европейската комисия ще предложи мерки за затягане на контрола над публичните финанси на страните от еврозоната и сред тях е изпращането специални инспектори във финансовите министерства на 17-те държави с единна валута. Те ще имат право да говорят пред националните парламенти, за да обяснят възгледите на Европейската комисия, която ще е с право да предлага промени в бюджета на всяка от тези държави, съобщи лондонският в."Сънди таймс", цитирайки свои източници от Брюксел.

Зам-председателят на Еврокомисията Вивиан Рединг заяви в интервю в събота във Вашингтон, че в същия пакет ще се предложи "немислимото допреди година" единно представителство на еврозоната в МВФ и международните финансови институции. Това обаче може да срещне съпротивата на САЩ, които със 17% от правата на гласуване във фонда могат да налагат вето над големите промени. 17-те в еврозоната контролират общо над 20% от правата на гласуване в МВФ.

Според агенция "Ройтерс" в сряда ще има подробности и за идеята за облигации на еврозоната. Рединг твърди, че в Европа е в ход "реално федерално движение", напомнящо на това от 1790 г., когато федералното правителство на младите САЩ поема щатските дългове. "Не може да се управлява ден за ден, това е паника. Дори големите държави разбраха, че не могат да се справят сами. Всички разбрахме, че не сме острови, икономиките ни са вплетени." В малката Ирландия в петък избухна скандал, след като се разбра, че германският парламент разполага с данни за ирландския бюджет преди депутатите в Дъблин.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 1
    • + 1

    Цитат от статията: "...Пресата на Острова обаче подчертава как кризата на еврото е унищожила интереса на журналистите към иначе важния доскоро дебат за бюджета на ЕС- от около 900 акредитирани в съботната нощ новината са дочакали едва четирима..."
    В събота късно дори и журналистите имат да правят други неща. Едва ли щатните ПиАр не знаят това, защото са го ползвали не веднъж.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Това поне трезво решение, и въобще трябва да се "олекоти" ЕК, само разходи с нея 129 млрд. ЕВРА и то при криза...

    Нередност?
Нов коментар