🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел иска по-силен контрол върху националните бюджети

Целта е да се дисциплинират правителствата в еврозоната

"Заложените цели - икономически растеж, финансова стабилност и бюджетна дисциплина, са взаимосвързани и ние се нуждаем и от трите, ако искаме да преодолеем извънредно трудната текуща ситуация в която се намира Европа"

Жозе Барозу, председател на ЕК

Европейската комисия предложи в сряда да бъдат засилени сегашните и да се приемат общи нови законодателни мерки, които да дисциплинират правителствата на страните от еврозоната при изпълнение на заложените бюджетни цели. По този начин трябва да не се нарушават правилата на ЕС, което в момента води след себе си и до затруднения при финансиране от пазарите, съобщи Ройтерс.

Трите предизвикателства

Европейският съюз и еврозоната са изправени пред три предизвикателства. Това са слабият икономически растеж и различните темпове, с които се движат икономиките на страните. Втората е недостатъчно координирани и дисциплинирани бюджетни политики и третата са нестабилните финансови пазари, страдащи от липсата на ликвидност, затруднявайки кредитирането на правителствата.

"За да се върнем към растеж, държавите-членки трябва да повишат отговорността си, когато става дума за изпълнението на техните ангажименти за структурни реформи, както и задълбочаване на интеграцията в еврозоната", каза председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Той определи заложените цели - икономически растеж, финансова стабилност и бюджетна дисциплина, като взаимосвързани. "Ние се нуждаем и от трите, ако искаме да преодолеем извънредно трудната текуща ситуация в която се намира Европа", категоричен е Барозу.

Увеличаване прерогативите на ЕК

Предложенията на комисията включват и два регламента. Първият е за засилване мониторинга върху страните от еврозоната, като дори проектобюджетите на страните от нея ще трябва да се основават на независими прогнози. Част от тези предложения са вече договорени и одобрени от страните и ще влязат в сила от средата на декември.

Вторият регламент пък ще създаде правно основание за сериозно наблюдение на политиките на страните, получаващи спешна финансова помощ от еврозоната или такива, изправени пред сериозни финансови проблеми. Ако промените бъдат приети, това ще позволи на ЕК да получава и анализира до средата на октомври проектобюджетите на страните от еврозоната и да иска преразглеждане, ако те не са в съответствие с бюджетните правила на ЕС.

Общ дълг

За справяне с нестабилните финансови пазари и липсата на ликвидност, Брюксел предлага три варианта за издаване на общи облигации на еврозоната, без да прави препоръки кой от тях да бъде приет.

Според първия всички национални дългове трябва да бъдат замени от правителствата с "еврооблигации", които ще бъдат покрити от "солидарна гаранция". Вторият вариант е частична замяна на национално издаваните ДЦК с еврооблигации, например до около 60% от брутния вътрешен продукт на страната. Като тези облигации също ще бъдат солидарно гарантирани, но над определения лимит правителствата все пак ще трябва да издават национални облигации, по които рискът ще се носи изцяло от тях.

А с цел избягването на промени в основния договор на ЕС, защото те противоречат на сегашния му вид, който забранява на едно правителство да спасява друго, е предложен и трети вариант. според него новите еврооблигации ще заменят някои от проблемните държавни облигациии, получавайки гаранции от страна на всяко правителство отделно до някакъв конкретен лимит.

"Трябва обаче на всички да е ясно, че всяка стъпка към общи облигации ще бъде възможна и желателна, само ако едновременно с това има и засилване на бюджетната дисциплина", се казва в прессъобщението на Европейската комисия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mechopuh avatar :-|
    mechopuh
    • - 1
    • + 3

    "А с цел избягването на промени в основния договор на ЕС, защото те противоречат на сегашния му вид, който забранява на едно правителство да спасява друго, е предложен и трети вариант. според него новите еврооблигации ще заменят някои от проблемните държавни облигациии, получавайки гаранции от страна на всяко правителство отделно до някакъв конкретен лимит."

    С това ще излъжат само някоя пенсионерка да си купи.
    -Някои от проблемните, частично заменени, някакъв лимит-.
    Егати суверенния бонд.

    Нередност?
Нов коментар