Париж: Френските АЕЦ да се готвят за бедствия и да строят бункери

Атомните електроцентрали в страната се нуждаят от преустройство, за да издържат на евентуални природни катастрофи

Франция има 58 ядрени реактора в 19 електроцентрали, които осигурават четири пети от необходимото й електричество. Това я прави втората най-голяма ядрена държава след САЩ
Франция има 58 ядрени реактора в 19 електроцентрали, които осигурават четири пети от необходимото й електричество. Това я прави втората най-голяма ядрена държава след САЩ
Франция има 58 ядрени реактора в 19 електроцентрали, които осигурават четири пети от необходимото й електричество. Това я прави втората най-голяма ядрена държава след САЩ    ©  Reuters
Франция има 58 ядрени реактора в 19 електроцентрали, които осигурават четири пети от необходимото й електричество. Това я прави втората най-голяма ядрена държава след САЩ    ©  Reuters

Франция трябва да инвестира милиарди евро, за да подобри сигурността на ядрените си съоръжения, така че те да бъдат подготвени за сценарий като този във Фукушима, причинил най-тежкия радиационен инцидент за последните 25 години. Това е заключението на френския регулатор по ядрена безопасност ASN.

Местният държавен оператор EDF, отговарящ за всички реактори в страната, ще трябва да осигури устойчиви на наводнения дизелови генератори и резервни контролни зали, които да се намират в отдалечени бункери. Това са изискванията за всяка една от 19-те ядрени електроцентрали във Франция и в случай на неизпълнение някои от 58-те им реактора могат да бъдат спрени.

Освен това преди края на 2012 г. EDF ще трябва да създаде и специална група за бързо реагиране, която да се озовава на мястото на аварията за по-малко от 24 часа.

"Смятаме, че съоръженията могат да продължат да работят, само в случай че се направят необходимите инвестиции в рамките на определения срок. Иначе може да се наложи да затворим някои реактори", заяви на пресконференция президентът на ASN Андре-Клод Лакост, цитиран от "Ройтерс". Той допълва, че ако EDF прецени, че изискванията са прекалено скъпи и вече не се оправдава работата на съответното съоръжение във финансов аспект, то тогава може да реши да го затвори.

Тези заключения бяха представени на френското правителство във вторник близо 10 месеца след земетресението и цунамито, опустошили Япония и довели до ядрената авария. Париж проведе стрес-тестове на атомните съоръжения в страната като част от подобна инициатива в целия Европейски съюз, имаща за цел да установи доколко са подготвени реакторите в случай на природни бедствия. Очаква се Брюксел да публикува заключенията си през юни.

Като цяло ASN смята, че ядрените съоръжения във Франция – страната, която е най-ядрено зависима в света, са "достатъчно" сигурни. Все пак обаче е необходимо да бъдат взети мерки в случай на непредвидени природни бедствия.

Намирането на средства за изпълнението на тези мерки обаче може да се окаже проблем. Над 80% от EDF са държавна собственост и операторът ще трябва да бръкне дълбоко в собствените си джобове, за да финансира преустройството. А това вероятно ще увеличи цената на крайния продукт, което ще удари средностатистическия потребител. Според Лакост само резервният дизелов генератор за всеки от 58-те реактора в страната ще струва около 30-50 млн. евро.

Докладът на ASN идва на фона на разгорещен дебат във Франция относно зависимостта на страната от ядрената електроенергия. Управляващата партия на президента Никола Саркози иска да се запази статуквото, докато опозицията в лицето на социалистите настоява да бъдат затворени 24-те най-стари реактора до 2025 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pc_none avatar :-P
    pc_none
    • - 2
    • + 9

    Аз одобрявам ядрените централи. Ей на - имам в мазето две ядрени централи - едно буре с червено вино и едно каче със редена сланинка.
    Закъсам ли за енергия - слизам до атомната централа - пускам си малко от червеното, хапвам си от сланинката и после... жената пламти и свети!
    Та пак казвам добре е да си има човек ядрена централа - даже две!

    Нередност?
  • 2
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • + 7

    A фрeнската АЕЦ в Румъния?

    Нередност?
  • 3
    otnesenr avatar :-|
    хуz84О14722
    • - 5
    • + 6

    Франция се готви за война. Стягайте се.

    Нередност?
  • 4
    momchil avatar :-|
    Момчил
    • + 3

    Ще подобряват ядрената безопаност, а не сигурността.

    Нередност?
Нов коментар