🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Легионът без глава

След предателството на един от своите лидери хакерското движение Anonymous става все по-децентрализирано при операциите си

Капитал    ©  Инна Павлова

Ако през последните години може да се говори за едно глобално социално явление, което се превърна в основна тема на всички големи медии, то това несъмнено е хакерският колектив Anonymous.

Използвайки глобалната мрежа за свой дом и свое оръжие, т.нар. хактивисти успяха да помогнат за свалянето на диктаторски режими в Северна Африка и поведоха "свещена война" срещу всичко и всеки, който посмее да застраши свободата на хората във и извън интернет. И въпреки че Anonymous и тяхната липса на структура, членство и йерархия са това, което ги прави наистина анонимни, част от този колектив всъщност са отдавна известни хакерски групи и структури. Именно те играят важната роля на "мозъка" при изпълняването на отделните онлайн операции и атаки.

Играчка - плачка

Пример за една такава група е LulzSec – организацията, която изгря и залезе в рамките на няколко месеца от лятото на миналата година досега и остави зад себе си десетки мащабни атаки срещу корпоративни и държавни сайтове в историята. Техни жертви станаха Nintendo и многобройни други разработчици на игри, все с цел да се демонстрират слабостите в защитите им. След всяка атака хакерите подхождаха към успеха си с насмешка – нещо, което се превърна в запазена марка на групата. Самото име на организацията идва от Lulz, което на интернет жаргон означава смях, и Sec - съкращение на Security (сигурност).

След като набраха популярност, LulzSec започнаха да участват и в "по-сериозните" политически каузи на Anonymous и кибероперациите срещу правителствени сайтове. Целите на последвалите атаки бяха сайтовете на ЦРУ, американския Сенат, португалското правителство и централната банка. Хакерите проведоха и една собствена операция, озаглавена AntiSec, чиято цел беше да се демонстрират слабостите на софтуера за интернет сигурност, за който потребителите дават "безсмислени пари в замяна на фалшиви обещания".

Засиленото участие на групата в дейностите на "Анонимните" обаче се оказа нож с две остриета – преди няколко седмици ФБР се похвали, че е ползвало лидера на LulzSec Хектор "Sabu" Монсегур като информатор и основен инструмент за провеждането на многобройни арести на хактивисти. Дейността на Монсегур обаче е била фокусирана предимно върху южноамериканските и испанските операции на Anonymous и затова "пропяването" му засегна единствено хакери в Испания, Аржентина, Чили и Колумбия.

Слабост в силата

Това остава и първата мащабна пробойна в почти религиозно защитаваната анонимност на хактивисткия колектив. Тя обаче повдигна многобройни въпроси относно това до каква степен липсата на структура, която е най-силното оръжие на Anonymous според самите тях, може да се ползва от тези, които целят да ги унищожат.

От една страна, хактивистите вярват, че липсата на йерархия и организация ги е предпазила след доноса на Sabu. "Ако Anonymous се оповаваше на ред, а не на хаос, то всеки един плъх щеше да може да ни предаде на врага", разказва пред "Капитал" потребителят Doc_Sudworth в един от IRC каналите, които хактивистите ползват за комуникация. "Инфраструктурата може да увеличи агресивните ни възможности, но ако дори една единица в нея бъде компрометирана от полицията, цялата система е застрашена от колапс", допълва Doc.

Пропукването на едно звено от веригата да няма да доведе до абсолютния край на Anonymous, но членовете на колектива поставят анонимността – било то собствената си или тази на своите съмишленици – като първа и основна ценност. А всичко, което я застрашава, дори и то да е най-полезното им оръжие, няма място в колектива.

Разклатено доверие

Потребителите в канала бяха категорични, че отделните групировки като LulzSec, Chaos Computer Club (CCC) и Team Elite наистина допринасят познания и възможности при провеждането на операциите на Anonymous. След инцидента със Sabu обаче доверието на мнозинството е било разклатено и зависимостта на колектива от подобни групи ще намалее. Дори и да не са задължително "предатели", представителите на големите хакерски групировки са популярни личности, които отдавна са изгубили своята анонимност. Пример е един от съоснователите на CCC Анди Мюлер-Магун, който през 2000 г. е бил директор в интернет регулатора ICANN. Подобна популярност е обект на огромно неодобрение в Anonymous средите, а всеки, който реши да свали маската на Гай Фоукс и да се превърне в публична личност, автоматично спира да е част от анонимния колектив.  

Разбира се, мнозина смело се опълчват срещу полицейската заплаха и отричат да се страхуват заради няколко ареста в далечната Южна Америка. Всеобщото настроение обаче започва постепенно да клони към предпазливост и по-пасивни тактики. Потребителят Eligorn дори намекна, че бъдещето на Anonymous ще се основава повече на сила в бройката, т.е. ще разчитат на атаки с претоварване на сървъри от типа DDoS (Distributed Denial of Service), отколкото на сътрудничество с "майсторски" групировки и фина хакерска работа. "Изглежда ми по-сигурно и еднакво ефективно да обединим хиляди потребители със съвсем базови компютърни познания, отколкото да разчитаме на добрата воля на "професионалистите". А и ако се стигне до арести, никой не може да задържи 100 хиляди души, нали", допълва Eligorn.

Фактът, че самите Anonymous осъзнават опасността, в която по-силните, но структурирани хакерски групи групи ги поставят с участието си в общите им операции, предполага, че в бъдеще колективът все повече ще набляга на предпазливостта, а заедно с това и активността им вероятно ще спадне.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rordin avatar :-|
    victor troska
    • - 1
    • + 5

    само за протокола - lulz означава не точно "смях", а "смях, за чужда сметка"

    Нередност?
  • 2
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 1
    • + 7

    Моята лична гледна точка е, че не толкова анонимността е проблем, колкото не достатъчно силно изявените ценности. Защото в момента всеки, който успее да се анонимизира онлайн (нещо, което се свежда до разумно използване на Тор например) може да претендира да действа от името на Анонимъс. За момента това може да звучи като по-скоро положително, отколкото отрицателно, но това е защото все още не са се появили достатъчно злоупотреби с тази позиция.

    За да бъде избегнат такъв риск, подобни организации имат нужда да съгласуват някакъв конкретен списък с принципи или ценности. Тогава ще може всяка акция да бъде разглеждана през призмата на тези ценности. Когато някой направи нещо, противоречащо на принципите, независимо от неговото самоопределение обществото ще може много лесно да го разграничи от организацията. А това ще помогне името на Анонимъс да не бъде опорочавано.

    На мен не ми е известно да има такива принципи, ценности или манифест. Може би когато се появи нещо такова ще има и разслоение, но това не е проблем. Просто всеки ще знае каква кауза символизира марката Анонимъс или коя да е марка, свързана с тях.

    Нередност?
  • 3
    dggm avatar :-|
    dggm

    До коментар [#2] от "mapto":

    Писаните принципи нямат съвест, само хората.

    Нередност?
Нов коментар