Пиянството на един остров

Британското правителство планира да въведе минимална цена на алкохола в опит да се справи с прекомерната употреба

Часът е малко след полунощ в петък и центърът на Оксфорд е оживен. В близкия популярен пъб току-що се е разнесъл обичайният звън на камбанка иззад бара и сервитьорите са минали с табли и подкани към последните клиенти да оставят питиетата си и да се приготвят да си тръгват, защото заведението затваря. Пъбът не е известен единствено заради традиционния си семпъл интериор, който не е мръднал от столетия, нито заради запазения оттогава прояден дървен плот. Той е един от малкото, които имат разрешително за работа до този час, тъй като лицензите за продажба на алкохол до толкова късно са прекалено скъпи. Клиентите, основно студенти, допиват набързо халбите с бира, удрят на екс последните шотове водка (както е популярно да се пие спиртната напитка тук) и излизат навън.

А отпред е гъмжило. Оклюмали младежи се подпират по стените на сградите. Боси момичета с обувки в ръце и раздрани чорапогащници се клатушкат по тротоара. Малко по-нататък на една пейка седи момче, забило поглед в паважа, който цял ден индийци с чалми грижливо са премитали, и кротко повръща. А до него има цяла компания от маскирани студенти, сред които се отличават костюмите на Батман, Кинг Конг и Фред Флинстоун. Макар да не е Хелоуин, местните момчета и момичета не пропускат да си организират тематични вечери – така е хем по-весело, хем глътката върви по-добре.

Тази гледка е обичайна за петък вечер не само в младежкия Оксфорд, където всеки пети живеещ е студент. На стотина километра югоизточно в Лондон спретнати юпита, разхлабили вратовръзки и преметнали чанти с лаптопи през рамо, току-що са довършили поредния си пинт ябълков сайдер и се прибират на четири крака към дома. И ако изненадата от залитащи костюмирани мъже, държащи се като тълпа футболни фенове, не е достатъчна, още по-странна, но често срещана гледка са издокарани девойки с вечерни тоалети, търкалящи се пред дискотеките.

Налей още едно

Т. нар. binge drinking – максимална употреба на алкохол за минимално кратко време с цел бързо опиянение, е сериозен проблем в Обединеното кралство. Това е пиене заради самото напиване, и то суперскоростно, до откат.

"Вземете който и да било вестник и ще прочетете, че сме нация от недодялани пиячи, които пият прекалено много, прекалено бързо и са прекалено млади. А това ни прави агресивни, склонни към промискуитет, антисоциални и като цяло противни", пише в анализ за британската ВВС социалният антрополог Кейт Фокс. Тя обяснява, че има огромни културни различия в начина, по който хората се държат, когато консумират алкохол. В някои общества като Великобритания, САЩ, Австралия и части от Скандинавия пиенето се асоциира именно с изброените по-горе крайни състояния, при които всички социални задръжки падат. Има обаче и други култури, твърди Фокс, като латиноамериканската и средиземноморската, при които алкохолът не се свързва с този нежелан начин на поведение, а по-скоро е неутрална и нормална част от всекидневието, както например са кафето и чаят. "И тези вариации не могат да бъдат приписани на различното количество на консумация, защото повечето страни от втория пример имат значително по-високо потребление на алкохол на глава от населението, отколкото страните от първия пример", обяснява Кейт Фокс.

Но скоро напиването във Великобритания ще поскъпне първо в Шотландия - шампион в това отношение - после и в останалата част от Острова. Правителството на премиера Дейвид Камерън планира да въведе минимална цена на алкохола в опит да ограничи широкото потребление. Новото предложение в най-скоро време ще мине през парламента, а евентуалното бъдещо законодателство ще влезе в сила догодина или през 2014 г. На него се гледа като на най-голямата здравна инициатива от въвеждането на закона против пушенето на публични места.

"Това, което трябва да направим, е да определим цена и да решим дали тя ще гарантира, че няма да навредим на отговорните консуматори", обяснява целите на закона вътрешният министър Тереза Мей пред британската ВВС. "Има различни хора. Тези, които се наслаждават на питие или две и които обичат да посещават пъбове, няма от какво да се страхуват. Но това, което искаме да направим, е да засегнем най-евтиния алкохол. Онези оферти, които позволяват истинско презапасяване и сега толкова много хора просто пият у дома, преди да излязат." По думите на Мей новата стратегия ще се отрази на евтините видове водка, бира и други напитки, докато скъпият алкохол ще си остане на същата цена.

Според официалните данни неразумното пиене струва на икономиката на страната около 21 млрд. паунда на година. Вярно, сега Великобритания е малко по-трезва, отколкото е била преди няколко години, отбелязва сп. Economist . Употребата на алкохол е спаднала от 2004 г. насам, като така бе прекратена петдесетгодишната тенденция на непрестанно покачване. В същото време процентът на пиещите сред непълнолетните, както и на тези в групата 16-24 години, е намалял. Но пък се увеличава делът на употребяващите поне два пъти над препоръчителното дневно количество алкохол.

Същевременно според British Crime Survey алкохолът е бил фактор в половината от всички актове на агресия през 2009-2010 г. Той е бил причина и за над 1 млн. хоспитализации. Хроничните чернодробни заболявания, които намаляват във Франция, Италия и Испания, сред британците се увеличават. Лекарите прогнозират, че алкохолът може да причини 210 000 смъртни случая в страната през следващите 20 години – 70 000 от чернодробни болести и други 140 000 от свързани с алкохола диагнози като инсулт, инфаркт и рак, включително насилие и други инциденти.

Причината за всичко това е, че в Обединеното кралство се пие хем всеки ден, хем по много - почти толкова често, колкото е при средиземноморските държави, но същевременно с дневно количество, равно на това, което консумират скандинавците (виж графиката). Освен това според британския Institute of Alcohol Studies цената на напиването днес е с 44% по-достъпна, отколкото е била през 80-те години на миналия век.

Краят на евтиния алкохол

Отговорът на властите е решителен – на 14 март шотландското правителство гласува в подкрепа на въвеждането на минимална цена за единица алкохол (според формулата една бутилка спиртна напитка съдържа около 30 единици алкохол, като отделно една единица представлява половин пинт бира или сайдер, една чаша вино, малка чаша шери и т. н.). Точната цена ще бъде фиксирана през април и ще влезе в сила евентуално от 2013 г. Няколко дни по-късно премиерът Дейвид Камерън предложи същата мярка и за Англия и Уелс.

В никоя друга държава няма фиксирана най-ниска цена за алкохола. Изследване на University of Florida в над 30 страни показва, че поскъпване с 10% води до намаляване на пиенето с 4.6%. А това се отразява както на нивата на престъпността, така и на свързаните с алкохола болести.

Камерън и екипът му предлагат минимална цена от 40 пенса за единица алкохол ,или колкото е количеството в малка чаша за вино. Според тях това ще намали престъпленията с 50 000 на година, а смъртните случаи, свързани с алкохола - с 9000 през следващото десетилетие. Специалистите прогнозират, че новата мярка ще се отрази на почти половината от всички видове алкохол, които се продават на Острова, като бирата ще бъде най-засегната.

Дали обаче всичко това ще има желания ефект? Според анализ на сп. Economist хората с най-ниски доходи, които са и най-чувствителни към поскъпването, и без това са въздържатели. Учудващо, но консумацията на вино сред британците почти се е удвоила през последните двадесет години, докато бирата губи точки. А виното, което е относително скъпо, ще бъде засегнато по-малко от планираните мерки в сравнение с други алкохолни напитки. По същата причина цената на алкохола в пъбовете и клубовете няма да се вдигне значително. Най-голям ефект от поскъпването ще усетят тежко зависимите потребители – онези, които купуват евтин алкохол от магазина, които пият най-често вкъщи и които са застрашени от преждевременна смърт.

Алкохолната индустрия вече разкритикува правителствените планове, твърдейки, че минималната цена ще бъде неефективна, нечестна и ще накаже най-бедните. "Фактите сочат, че проблемните консуматори най-малко ще бъдат възпрени от поскъпването", обяснява пред "Капитал" Гавин Партингтън от Търговската асоциация за вино и спиртни напитки.

Според сър Йън Гилмор обаче, който е специален съветник по алкохола към Royal College of Physicians, минималната цена е "най-справедливият начин" за справянето с прекаленото пиене: "Ставаме свидетели как супермаркетите продават алкохол за жълти стотинки. Най-лесно това ще се оправи, като сложим минимална цена, защото това няма да засегне цената на бирата в пъбовете. Но ще се отрази на намаления евтин сайдер", твърди Гилмор пред в. Guardian. Според британския всекидневник новата мярка съществено ще удари по изгодните оферти, предлагани в супермаркетите. Популярните вериги Tesco и Sainsbury’s например предлагат офертата "две за 20 паунда" за опаковки от по 20 сайдера, като така се получават над 93 единици алкохол за 21 пенса на единица.

Но поскъпването на алкохола във Великобритания ще има и един страничен ефект. Докато други държави повишават цените чрез данъци, предложението на Камерън според някои прогнози може да донесе 850 милиона паунда годишно на търговците на дребно и на производителите. Което си е повод да кажат: "Наздраве!"

40 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • + 25

    "binge drinking " и "Има обаче и други култури, твърди Фокс, като латиноамериканската и средиземноморската, при които алкохолът не се свързва с този нежелан начин на поведение, а по-скоро е неутрална и нормална част от всекидневието"
    Ако целта е да се натряскаш като казак, от раз
    /друга нация с проблем в пиенето/, то къде си ти на купона - навън да драйфаш и да падаш, или да се забавляваш.

    Нередност?
  • 2
    fve avatar :-(
    Федор Езерский
    • - 9
    • + 28

    Абе направо трябва да им ударят сух режим на ингилизите!
    Баси... като ги гледам как пият в Търново, те пият повече от руснаците.
    Умираща в пиянство нация са поданиците на кралицата

    Нередност?
  • 3
    fve avatar :-P
    Федор Езерский
    • - 4
    • + 39

    [quote#1:"jelezen"]Ако целта е да се натряскаш като казак, от раз
    /друга нация с проблем в пиенето/, то къде си ти на купона - навън да драйфаш и да падаш, или да се забавляваш. [/quote]

    Хихи, не ти е правилен въпроса. По-скоро трябва да попиташ - когато си в компания с представители на друга нация с проблем в пиенете, какво става когато пичовете се натряскат като казаци от раз - отговора е много прост - рускините остават свободни да ти обръщат внимание. И викаш, че няма купон тогава? :-D

    Нередност?
  • 4
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 8
    • + 22

    обичам го тоз остров...! :)

    Нередност?
  • 5
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 2
    • + 29

    До коментар [#3] от "Федор Венедиктович Езерский":
    Ех, ако рускините стояха само на масата и чакаха чинно мъжете да се натръшкат ... Пият наравно с тях, а никой не иска чак толкова пияна жена, а леееко пийнала, хи!


    Нередност?
  • 6
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 1
    • + 34

    Да организираме износ на казани за ракия?

    Нередност?
  • 7
    trezven avatar :-|
    Трезвен
    • - 3
    • + 46

    Именно заради това ние имаме къде-къде по-отговорно отношение към алкохола като нация.

    Виждал съм англичанки които са изпивали почти половин бутилка водка на екс. Нормален човек би умрял, но тези са ботове. И други, далеч по-отвратителни неща, но хайде да не изпадам в подробности.

    Думата ми е, че българската традиция- мезето, бавното пиене и песните е нещо което можем само да се гордеем.

    Нередност?
  • 8
    sofianec avatar :-|
    Софиянец
    • - 14
    • + 19

    Аз пък не пия алкохол..нито ми е вкусен, нито намирам напиването и последващите простотии за очарователни.

    Нередност?
  • 9
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 12
    • + 9

    До коментар [#8] от "Софиянец":

    На същото мнение съм - едно към едно.

    Нередност?
  • 10
    trezven avatar :-P
    Трезвен
    • - 1
    • + 43

    До коментар [#8] от "Софиянец":

    Алкохола е традиция, стил, той е като правенето на любов- може да е дълго и страстно или евтино и грубо.

    Както казва Буров: "Виното, с мярка взето, е балсам за душата, елексир за сърцето и стимулант за туй-онуй!"

    Нередност?
Нов коментар