🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Той и те

Новият британски премиер Дейвид Камерън ще управлява в коалиция с либералдемократите

Премиер и вицепремиер: Дейвид Камерън (вляво) и Ник Клег поемат властта на "Даунинг стрийт" 10
Премиер и вицепремиер: Дейвид Камерън (вляво) и Ник Клег поемат властта на "Даунинг стрийт" 10
Премиер и вицепремиер: Дейвид Камерън (вляво) и Ник Клег поемат властта на "Даунинг стрийт" 10    ©  Reuters
Премиер и вицепремиер: Дейвид Камерън (вляво) и Ник Клег поемат властта на "Даунинг стрийт" 10    ©  Reuters

Той е най-младият британски премиер за последните 200 години. И първият от Втората световна война насам, който ще управлява страната с коалиционно правителство.

Дейвид Камерън се готви за този пост още от 2005 г., когато стана лидер на консерваторите. И най-после влезе на "Даунинг стрийт" 10, макар и с цената на няколко дни трескави преговори с либералдемократите на Ник Клег, които вчера най-после приключиха с коалиционно споразумение.

Събитията във вчерашната вечер се развиха бързо. Първо премиерът Гордън Браун се появи заедно със съпругата си Сара пред репортерите и камерите на "Даунинг стрийт" 10 и обяви, че подава оставка. По-рано през деня вече беше станало ясно, че преговорите между неговата Лейбъристка партия и либералдемократите за съвместно управление са се провалили. "Благодаря и довиждане", каза Браун и с това сложи край на 13-годишната ера на лейбъристите начело на Великобритания.

Малко по-късно Камерън извървя пътя до кралския дворец, където получи от Елизабет II мандат за съставяне на правителство. След това се отправи към мястото, откъдето Браун си беше тръгнал вече.

Камерън обясни, че той и Ник Клег (който по-късно бе назначен за вицепремиер) са се споразумели да загърбят различията между своите две партии в името на "трудните решения", които предстоят. Предвид лошото състояние на британските публични финанси, тези решения ще трябва да дойдат бързо и болезнените, но неизбежни бюджетни съкращения, ще са огромно изпитание за новото правителство. Остава и въпросът колко дълго ще издържи коалицията и дали след трудния брак между консерватори и либерали няма да последва бърз развод.

Повече по темата очаквайте в новия брой на "Капитал"