Облачна връзка

Отношенията между консерватори и либерал-демократи в британската коалиция са в най-лошата си криза

Дейвид Камерън и Ник Клег - краят на хармонията
Дейвид Камерън и Ник Клег - краят на хармонията
Дейвид Камерън и Ник Клег - краят на хармонията    ©  Reuters
Дейвид Камерън и Ник Клег - краят на хармонията    ©  Reuters

За всеобща изненада до не толкова отдавна отношенията в британското коалиционно правителство бяха доста спокойни. Което беше точно обратното на  предвижданията, че съюзът между консерваторите на премиера Дейвид Камерън и либерал-демократите на Ник Клег ще се окаже крехък от самото начало. Противно на очакванията конфликтите се уреждаха дискретно, а отношенията между двете партии бяха повече от нормални. До миналата седмица.

През нея управляващата коалиция бе разтърсена от най-острия си конфликт досега, след като младшият партньор – либералдемократите, се разбунтуваха, тъй като торите блокираха плановете им за реформа в Камарата на лордовете (горната камара на парламента). Обиден, вицепремиерът Ник Клег заяви, че сформираният преди две години коалиционен кабинет е навлязъл в съвсем нова територия. Което все пак няма да стане причина да изтегли подкрепата на партията си.

Унижението обаче е голямо. Реформата в Камарата на лордовете е нещо, за което либералдемократите се борят вече цял век. Затова и Клег обяви, че ще отвърне на огъня, като се противопостави на плановете за промяна на границите на избирателните райони и за намаляване на броя на депутатите в долната камара на парламента от 650 на 600, което би облагодетелствало торите на следващите избори през 2015 г.

Захлаждане между партньори

"Това е най-лошата криза досега. Но коалицията е подписала споразумение за фиксиран петгодишен срок. Така че тя ще издържи. Ще има обаче много договорки и пазарене", коментира пред "Капитал" проф. Джордж Джоунс, специалист по британска политика от London School of Economics.

Колегата му проф. Тони Травърс от същия институт обяснява, че сегашната ситуация ще затрудни работата на правителството. Но и той е на мнение, че коалицията няма да се разпадне: "Не е в техен интерес да има нови избори. Либералдемократите се представят толкова зле в момента според социологическите проучвания, че могат да загубят половината си места в парламента. Това, което се опитва да направи Ник Клег, е да покаже на гласоподавателите, че партията му е независима", обяснява Травърс пред "Капитал".

Случилото се е сериозен удар и по премиера Дейвид Камерън, който се опитва да запази целостта на коалицията във време, в което недоволството от рецесията на Острова се трупа, а опозиционната Лейбъристка партия води в социологическите прочувания. Той вече заяви, че наистина с Клег имат "фундаментални различия"', но това няма да им попречи да работят заедно. По думите на Камерън правителството е достатъчно здраво, за да се справи с финансовите проблеми на страната. "Ние сме лидери на две различни партии и често не сме на едно и също мнение. Не можем да го скрием – ще има спорове и неразбирателства. Но те няма да застанат на пътя на това, което наистина има значение – да задвижим икономиката, да върнем хората на работа и да привлечем инвестиции. Въпреки всичко коалицията ще работи здраво, за да даде на гражданите в тази страна това, което искат и от което се нуждаят."

Ник Клег обаче, изглежда, не е преглътнал обидата, нанесена от по-старшия партньор. "Консерваторите не спазиха своите обещания за реформа на Камарата на лордовете и в резултат част от нашите договорки са нарушени", коментира той на пресконференция.

На практика отказът на торите да подкрепят промените означава, че в горната камара на парламента всичко ще си остане същото в близко бъдеще въпреки масовите критики, че повечето й членове са назначавани по политически причини и така наречените наследствени благородници дължат постовете си единствено на правото си по рождение. Макар камарата да няма правомощия за законодателни инициативи, тя обсъжда новите закони и може сериозно да ги забави или да предложи значителни промени. Изоставянето на плановете за реформа, които бяха важна точка от споразумението за сформиране на коалиционно правителство през 2010 г., силно удрят по имиджа на Клег. И подхранват критиките, че либералдемократите са спечелили твърде малко от решението си да влязат в съюз с консерваторите, които така или иначе не са им естествен идеологически партньор.

Партията на Клег се бори още от 1911 г. да направи така, че Камарата на лордовете да се избира. И сега, когато влязоха в правителството за пръв път след Втората световна война, те се надяваха, че най-после ще успеят. Деветдесет и един консервативни депутати обаче принудиха Камерън да се откаже от вота в последния момент.

"Очевидно не мога да позволя ситуация, в която разбунтували се консерватори да си подбират части от споразумението с либералдемократите. Докато моите хора спазват цялото споразумение", заяви Клег.

Ситуацията е особено трудна за него, след като партията му подкрепи непопулярното предложение на торите да се увеличи таксата за висшето образование, което беше част от коалиционното им споразумение. Това обаче си имаше цена под формата на спад в подкрепата за либералдемократите. Анализаторите смятат, че избирателите са наказали Клег, тъй като не е успял да защити по-категорично интересите си пред торите. И в бъдеще ще искат от него да поеме по-независим курс от своите партньори.

Ти на мене, аз на тебе

Като изпълнят заканата си да блокират корекциите на границите на избирателните райони и намаляването на броя на депутатите в долната камара, хората на Клег ще ударят директно по интересите на консерваторите. Защото очакванията са, че тези промени могат да донесат на торите още 20 депутатски места на следващите избори. Ликуващите лейбъристи вече заявиха, че тази размяна на удари под кръста между партньорите в правителството рязко намалява вероятността за мнозинство на консерваторите в следващия парламент. И стопява шансовете за нова коалиция с либералдемократите.

Всичко това накара министърът на културата, консерваторът Джеръми Хънт, да коментира, че намерението за бойкот на Клег е разочароващо, но вниманието на коалицията ще остане насочено върху икономическата й програма, създаването на работни места и стимулирането на растежа: "Между нас няма грам противоречие за това. Там сме фокусирани да грабнем златния медал. Нищо няма да измести този фокус", заяви Хънт пред телевизия Sky.

Разделени заедно

Сега въпросът е дали коалиционните партньори ще могат да загърбят противоречията и да се върнат обратно към многото работа, която ги чака. Клег уверява, че служебните му отношения с Камерън продължават да са добри. Но коалицията е разкъсвана от различия, които могат да се окажат потенциално взривоопасни. Като например евентуалния референдум за излизането на Великобритания от ЕС, за който настояват част от консерваторите. Срещу провеждането му обаче твърдо застават проевропейски настроените либералдемократи.

Подобни дрязги не са добра новина за британците. Правителството на Камерън и без това не се справя особено добре с опитите си да спре задълбочаването на рецесията на Острова. Последните данни показват, че икономиката на страната отново се е свила и през второто тримесечие, този път с 0.7% в сравнение с предходното. Така се запазва непрекъснатият тренд на спад, започнал още през последните три месеца на миналата година.

Тези мрачни новини накараха финансовият министър Джордж Озбърн да обобщи, че Обединеното кралство има "дълбоко вкоренени икономически проблеми". И правителството ще трябва да насочи цялото си внимание към решаването им. Въпросът е дали ще може.

"Усилията сега ще бъдат насочени не към нови закони, а Камерън ще се концентрира върху обединението на торите и либералдемократите. И все пак двете партии ще си сътрудничат за подобряване на икономиката", коментира проф. Джордж Джоунс.

Действително сега е най-малко подходящият момент за предсрочни избори. И нито торите, нито либералдемократите са склонни да разрушат коалицията и да рискуват да не успеят да си осигурят участие в следващо правителство. И въпреки че сегашната ситуация няма как да не направи процеса на вземане на решения по-труден и бавен, е малко вероятно Камерън и Клег да се оставят различията да ги разделят.

"Те може да изглеждат разхвърляни, непоследователни и разделени. Но мисля, че ще се изправят и ще продължат, олюлявайки се", обяснява пред Reuters професорът по политология от университета в Нотингам Стивън Фийлдинг.

И настина връзката между Камерън и Клег отсега нататък може и да не е така гладка, но по всичко изглежда, че правителството ще оцелее. Макар и без любов и с далеч по малък ентусиазъм и сили за действие.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • + 7

    Така е при брак по сметка.

    Нередност?
  • 2
    trezven avatar :-|
    Трезвен
    • - 2
    • + 6

    И двете партии павират пътя не просто за ново Лейбъристко правителство, а за масово влизане на популистите и националистите в Парламента.

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 2
    • + 3

    Вървим към промяна на избирателната система и отделянмето на Шотландия.

    Нередност?
  • 4
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 2

    Аз мисля, че коалиционно правителство е винаги по-добрият вариант от еднопартийно такова! Партиите в една коалиция се контролират една друга и това води до баланс в управлението на една страна. Еднопартийно правителство няма никакъв коректив и винаги управлява в интерес на по-малка група от народа. Все пак безпринципните коалиции като тази на правителството на Беров в България са много вредни, а най-вредни са т. нар. "ескпертни" правителства, които не носят никаква политическа отговорност за действията си. Чест им прави на либералдемократите, че преглъщат един удар от коалиционите си партньори, но са готови да отвърнат. Сигурен съм, че консерваторите са очаквали какъв ще бъде отговора, но все пак са поели риска - консерватори са и не желаят да променят вековни традиции!

    Нередност?
  • 5
    mihailc avatar :-|
    mihailc
    • + 1

    До коментар [#1] от "Тsonkooo":

    е така е при големите

    Нередност?
Нов коментар