Гърция има нужда от правителство от командоси

Янис Стурнарас, министър на развитието, конкурентоспособността и морския флот на Гърция пред "Капитал"

"В момента Гърция има страхотно правителство. Най-яркото доказателство за това са вечерните тв програми - в тях няма да видите нито един министър. Просто защото работим и стоим в офисите си до 12 ч. през нощта", казва Янис Стурнарас, когато ни посреща в своя кабинет в една от пресечките до знаковия столичен площад "Синтагма". 

Директорът на Фондацията за икономически и индустриални изследвания (IOBE) сега е един от експертите, които управляват Гърция в периода между първите избори през май, след които политиците не успяха да съставят правителство, и предстоящото повторение на вота на 17 юни. Завършил е икономика в университета на Атина и специализирал и преподавал в Оксфорд. Бил е специален съветник на гръцката национална банка през 1989 - 1994 г. 

До 2000 г. е председател на икономическия съвет към финансовото министерство и участва в създаването на конвергентните програми на Гърция, както и в преговорите за влизането й в еврозоната. От 2000 до 2004 г. е президент на Емпорики банк. В преходното правителство заема поста на министър на развитието, конкурентоспособността и морския флот на Гърция.

Какво ще се случи в Гърция след парламентарните избори на 17 юни?

- Вариантите са два - или ще имаме коалиция, формирана около "Нова демокрация", или около СИРИЗА. Никой не може да каже кое е по-вероятно. Шансовете са точно 50 на 50.

Сега сте министър на развитието. Как според вас Гърция може да излезе от кризата и да започне отново да се развива?

- Липсата на ликвидност е проблем номер едно. Това е, което в момента дърпа икономиката надолу. Банките не дават кредити, хората са изтеглили депозитите си, всичко е замръзнало. След като се справим с проблема с ликвидността, имаме нужда от инициативи за растеж. Гърция е в порочен кръг - няма ликвидност, данъчните приходи падат, рецесията се задълбочава, ликвидността намалява още повече. Всичко зависи от това какво ще се случи в деня след изборите. При сценария с оставане в еврозоната сега сме на дъното. Ако излезем - има още дълъг път надолу. Но мисля, че ще няма да се стигне дотам. Политиците в Гърция разбират каква ще е цената на връщането на драхмата.

Но СИРИЗА например говори за едностранно прекратяване на споразумението с кредиторите от ЕС и МВФ?

- Това е просто реторика. Когато се сблъскат с реалността, ще спрат да говорят такива неща, защото ЕС няма да приеме едностранни действия. Според мен в Европа разбират, че програмата за Гърция има много дефекти. Най-яркото доказателство е фактът, че рецесията е много по-дълбока, отколкото се очакваше.

Тоест според вас най-лошият сценарий - излизане на Гърция - не е на масата?

- Не. Това ще е самоубийство. За Гърция би било пагубно. За Европа - болезнено, но не фатално. Не е сериозно гръцки политици да заплашват ЕС с излизане от еврозоната. Не харесвам тази игра на кой ще мигне пръв. Гърция и ЕС не са врагове и не сме във война. Седим на една маса и трябва да си говорим и да обсъждаме заедно нещата.

Очаквате ли да има облекчаване на условията по споразумението с кредиторите предвид промяната на дебата в Европа и говоренето за растеж, а не само за икономии?

- Първо имаме нужда от силно правителство в Атина. То трябва да е от командоси, не от министри. Поне две години ще трябва много усилена работа, за да се върне Гърция към растеж.

Как може да стане това? Старият модел на растеж е счупен, какъв може да е новият?

- За последните три години Гърция премина през огромна деградация. Моделът за растеж беше счупен още преди кризата. Страната живя над възможностите си в продължение на много време. Нормално е да живееш така няколко години, но не и толкова дълго. Огромният дефицит по текущата сметка на платежния баланс - това беше червената лампа, която всички игнорирахме.

За да намерим нов модел на растеж, трябва да се върнем към сравнителните ни предимства, комбинирани с нови технологии. Например в частния сектор - една от възможностите е създаване на риболовни ферми. Гърция има топли морета, а също така и напреднала биология и генетика. В услугите - имаме много добри лекари. Вместо да изнасяме медици, защо да не внасяме пациенти от целия свят. Имаме много добра здравна система, можем да използваме това. Да не забравяме класическото ни сравнително предимство - туризма, но развит по един нов начин. След това - морският флот. Гърция е световна сила в тази сфера. Трябва да имаме политика, с която да убедим собствениците на кораби да започнат да връщат бизнеса си в Гърция. Изчислихме в едно изследване, че ако всички притежавани от гърци кораби започнат да плават под гръцки флаг, безработицата в страната може да спадне с 40%. Това е така, защото около флота има голяма индустрия - корабостроителници, всякакъв вид услуги, адвокати, финансисти, застрахователи, фирми за сигурност. Защо този бизнес да не е в Гърция? Не ни липсват идеи.

Вярна ли е представата в Европа, че в Гърция никой не желае да прави реформи и страната иска да остане в еврозоната, но без да плати цената за това?

- Не, не е честно да се говори така. Много неща бяха направени, но заради цялостната криза резултатите трудно се виждат отвън. Имаше редица структурни реформи и либерализация в много сфери - отворихме пазара на лекарства, бизнеса на аптеките и т.н. Ускорихме и процедурите за инвестиране. Аз например в последната седмица подписах пет големи сделки с чужди компании на стойност 7 млрд. евро.

Но в Европа са прави, че всичко зависи от нас. Първо трябва да решим веднъж завинаги, че искаме да останем в еврото. И да спрем да използваме думи като "конфликт", "отхвърляне", "прекратяване". Това е старата реторика на левицата, която не е валидна в този европейски контекст. Едностранното скъсване на споразумението с кредиторите ще бъде опасно. Няма да доведе задължително до излизане от еврото, но ще причини много проблеми. А и все пак гръцката икономика съставлява 2% от еврозоната. Не можем да налагаме волята си на останалите 98%. Това е въпрос на мащаб и на реализъм.

Има ли в Европа истинска воля да се помогне на Гърция или преобладава желанието страната да бъде наказана за назидание и предупреждение на останалите?

- Сериозните хора и политици в Европа искат да помогнат на Гърция. Защото това не е само гръцки проблем. Това е европейски проблем. Наистина след изборите през май и политическия блокаж в Атина говоренето за излизане от еврозоната се засили. Това донякъде е стратегия - Гърция да бъде изплашена. Но и някои гръцки политици се опитват да плашат Европа.

Партиите в Гърция трябва да покажат отговорност и да спрат да използват изрази от типа на тези, които употребяваше бившият премиер Георгиос Папандреу и които го унищожиха - като например "Имаме достатъчно пари". Ние нямаме достатъчно пари. Някои партии си затварят очите и твърдят обратното. Трябва да кажат истината на хората - че в следващите години ни чакат само пот и сълзи. Но след това има светлина в края на тунела. Гърция има огромен потенциал. Трябват ни само силни лидери.

Кога ще видите тази светлина?

- С добро правителство - след три-четири години. Без добро правителство - никога.

Репортажи, новини и анализи от екипа на "Капитал" в Гърция четете в новия брой на седмичника.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 8
    • + 55

    Знаменателно интервю, с министър - командос. Аплодисменти!

    Нередност?
  • 2
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 16
    • + 75

    Много пестелив, конкретен и ясен изказ. Неудобно ми е, че не мога да назова такъв български министър.

    Нередност?
  • 3
    shwarzspeht avatar :-?
    Клюводървец
    • - 18
    • + 31

    Да,бе гръцките корабособственици,се са взели моряци от собственият си етнос.То ще има непрекъснати стачки-пример за сутрешното узо,после за ентото кафе,за ранното ставане,за следобедната дрямка,за липсата на оркестър и достатъчно чиний по време на вечеря и т.н.

    Нередност?
  • 4
    toshkoafricanski avatar :-|
    toshkoafricanski
    • - 10
    • + 38

    Перфектно интервю. Присъединявам се към номер 1 и номер 2. Имайки понятие от иконом. ситуация в Гърция през последните години подтвърждавам казаното от министъра им.
    Адмирации и към журналистката!

    Нередност?
  • 5
    dragger avatar :-|
    Христо Илиев
    • - 12
    • + 40

    Участвал в преговорите за влизането на Гърция в Еврозоната - където гърците си направиха стъкмистика, за да влезнат...

    Бил шеф на Емпорики - която днес е затънала до уши в гняс и Креди Агрикол къса всякакви връзки с тая банка.

    Та въпросният министър не ми вдъхва особено доверие...

    Нередност?
  • 6
    dorn avatar :-|
    dorn
    • - 10
    • + 29

    До коментар [#2] от "Г-н D.": Имахме си даже такъв такъв министър -председател . След нашата криза 1996/1997 година.

    Нередност?
  • 7
    niki_m avatar :-|
    николай
    • - 21
    • + 15

    Тоя кво се отваря?
    Малаките не са рекли, не са излезли да реват по улиците и да катурнат и най-големия командос! Тва не са заспали българи!

    Я вижте кви бонуси си имат - 280 Евро на месец, за да си миеш ръцете.
    Чудя се за миене на други части, кви бонуси се взимат...

    Нередност?
  • 8
    antikomunist avatar :-|
    antikomunist
    • - 6
    • + 18

    за какво са им избори на гърчулята ако и другите министри в това правителство мислят като него направо да ги оставят
    имало и мислещи гърци значи ама са малко

    Нередност?
  • 9
    vassilun avatar :-?
    vassilun
    • - 12
    • + 9

    "В преходното правителство заема поста на министър на развитието, конкурентоспособността и морския флот на Гърция."

    Дали работи до среднощ за повишаване на конкурентноспособността на гръцката икономика? Какво може да постигне за месец?

    "След като се справим с проблема с ликвидността, имаме нужда от инициативи за растеж."

    И как ще се справите с проблема с ликвидността без разтеж?

    Пълни глупости! Не зная защо му се възхищавате толкова на този!

    Нередност?
  • 10
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 2
    • + 28

    "Гърция има топли морета, а също така и напреднала биология и генетика." - Първото е вяно, но не и второто!

    " Трябва да имаме политика, с която да убедим собствениците на кораби да започнат да връщат бизнеса си в Гърция." - Това е добра идея, но с призиви едва ли ще стане! Ниски данъци, добре работеща администрация и съдебна система. Това не се постига бързо!

    "Трябва да кажат истината на хората - че в следващите години ни чакат само пот и сълзи. " - С това съм съгласен!

    Нередност?
Нов коментар