🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Една почти провалена държава

Изборите в Гърция ще определят дали тя ще продължи към пропастта или ще спести на себе си и на Европа надвисналия дра(х)магедон

"Гърция има нужда не от министри, а от командоси в следващото правителство." Много хора биха се съгласили с думите на Янис Стурнарас. Той е един от най-търсените и уважавани анализатори в Атина, но временно е напуснал президентския си офис във Фондацията за икономически и индустриални изследвания (IOBE). Вместо това ни посреща в кабинета на министър на развитието, конкурентоспособността и морския флот в преходното правителство от експерти, което управлява Гърция в безвремието между приключилите с мъртва хватка парламентарни избори на 6 май и втория вот на 17 юни.

Прилагателни като "решаващи", "съдбоносни", "критични" са съвсем намясто, отнесени към тези избори. Рядко се е случвало парламентарен вот в една малка страна в периферията на Европа, била тя и "родината на демокрацията", да концентрира толкова внимание и да държи в напрежение пазарите и политиците в най-различни краища на света. Това, което ще се случи в Атина на 17 юни и в дните след това, е толкова важно за еврото и глобалната икономика, че командосите звучат почти като чудесна идея. Защото от новото правителство ще се очаква да дръпне Гърция от ръба на провала и да спести на себе си, на Европа и на света неприятности, които трудно могат да си позволят.

Да опитаме пак

Разходката из жарките улици на гръцката столица в седмицата преди вота не оставя усещането, че съвсем скоро предстои нещо, от което зависи не само дали страната ще бъде връхлетяна от дра(х)магедон, но и дали еврото ще оцелее, а световната икономика ще бъде ударена от нова рецесия. На повърхността всичко изглежда спокойно, няма ги баталните сцени на площад "Синтагма", димните завеси, яростните сблъсъци между протестиращи и полицаи, погромите, изпочупените витрини и глави, станали запазена марка на кадрите от Атина напоследък.

Но белезите на упадъка и продължаващата пета година рецесия са навсякъде. "Ако познаваш града, ги забелязваш постоянно", казва Елинда Лабропулу, журналист, работещ за CNN и британската BBC. За нея те са видими по неподдържаните улици, затворените магазини, скупчените бездействащи таксита, безлюдните кафенета, множеството табели за отдаване под наем. Дори и да не знаете, че оборотът на търговските центрове е спаднал с близо една шеста през последната година, можете да се досетите по липсата на клиенти в тях. Дори да не сте чували, че безработицата надхвърля 20%, а младежката е близо 50%, ще забележите застаналите по ъглите млади мъже, продаващи контрабандни цигари и какво ли още не.

Политическият вакуум и надвисналите опасения, че Гърция може да бъде принудена да излезе от еврозоната и да въведе нова драхма, само влошават нещата. Според информация на в. "Вима" от края на миналия месец, потвърдена от правителствени източници, над 3 млрд. евро са изтеглени от банките само в дните след 6 май. Банкери в Атина твърдят, че в седмицата преди изборите скоростта, с която парите напускат депозитите, е достигнала до 800 млн. евро на ден. Същевременно заради несигурността гърците отлагат плащането на сметки и данъци (бюджетните приходи през май са близо 30% надолу в сравнение с миналата година) и се запасяват с медикаменти и храна, а централната власт бави връщането на ДДС на бизнеса, плащанията към болници и т.н. "Днес правих репортаж в една аптека. Хората си купуват масово лекарства, защото не знаят дали следващия месец ще ги има и колко ще струват", разказва Елинда Лабропулу.

@@galwidg:1847207@@

"Държавата ще има значителни трудности да покрие разходите си през юни," предупреждава още публикуваният от в. "Вима" анализ, изготвен от бившия премиер Лукас Пападимос и предназначен за президента Каролос Папуляс. Същото твърди и Янис Стурнарас (вижте интервю с него тук). "Гърция няма достатъчно пари. Някои партии си затварят очите и твърдят обратното. Трябва да кажат истината на хората – че в следващите години ни чакат само пот и сълзи", казва министърът на развитието. А президентът на атинския Center for Progressive Policy Research и бивш министър на икономиката и финансите Янос Папантониу има категорична прогноза какво ще се случи, ако една от тези партии, СИРИЗА, победи в неделя и скъса споразумението с кредиторите. "Боя се, че гръцката икономика ще се изправи пред риска от внезапна смърт. Ако кредитната линия от ЕС и МВФ бъде отрязана, Гърция ще фалира", категоричен е Папантониу.

Пътят към ада...

След вота за Гърция има два сценария, като заради близките резултати на двете водещи партии в последните социологически проучвания никой не се наема да прогнозира кой от тях е по-вероятен. Възможностите са следните - проевропейска коалиция начело с консервативната "Нова демокрация", подкрепена вероятно от ПАСОК и умерената Демократична левица, или коалиция, водена от радикалната лява коалиция СИРИЗА, която изправя косите на гръцките кредитори с приказките си за едностранно прекратяване на спасителната програма. "Първият вариант е по-предвидим. Ако СИРИЗА спечели, това е неизследвана територия, никой не знае какво ще се случи", смята Лукас Цукалис, президент на влиятелния гръцки тинк-танк ELIAMEP (виж интервюто с него тук). 

"Това не е просто избор евро срещу драхма, както се представя. Нещата са много по-нюансирани и има голямо объркване в гръцкото общество. Затова е почти невъзможно да се направи прогноза какво ще се случи. Едно от малкото сигурни неща е, че този път ще имаме правителство", казва Ник Малкуцис, зам. главен редактор на английското издание на в. "Kaтимерини" и автор на блога Inside Greece. Действително след един месец, в който Гърция живя опасно, този път партиите изглеждат готови да направят всичко възможно да произведат коалиция и кабинет. "Очевидно е какъв опустошителен ефект има този проточил се електорален период не само върху икономиката и финансовата ситуация, която бързо се влошава, но и върху политиката. Видяхме прояви на екстремно поведение от някои партии, особено от крайната десница, и това е един от резултатите на тази нестабилност", посочва Георгиос Пагулатус, професор по европейска политика и икономика в Атинския университет. Гледката как говорителят на неонацистите от "Златна зора" бие жена в тв студио например стресна и шокира много гърци. 

Друг е въпросът колко време ще издържи новият кабинет. Защото в Атина няма опит с коалиционни правителства, а това точно ще трябва да взема много трудни и важни решения. И както го формулира Елинда Лабропулу, в най-добрия случай ще е сложно, в най-лошия - невъзможно.

"Надявам се моята страна този път да направи правилния избор. Защото алтернативата е пагубна", казва Лукас Цукалис. За мнозина тя изглежда по следния начин - идване на власт на СИРИЗА и излизане от еврозоната, било то умишлено или по невнимание. За Европа това ще е сбъднат кошмар, а за Гърция - национално самоубийство.

В Атина се говори как зад СИРИЗА стои т. нар. коалиция на драхмата - богати гърци, които са изнесли капиталите си в чужбина и сега чакат да се въведе нова валута и да изкупят всичко на безценица. Дори това да са градски легенди и опасенията от лявата коалиция и нейния харизматичен лидер Алексис Ципрас да са пресилени, истината е, че никой не знае какво може да се очаква от него. "СИРИЗА всяват страх, защото са непознати. Доскоро бяха маргинални, а сега изведнъж може да дърпат конците в Гърция. Всички се питат дали само говорят бомбастично за едностранно прекратяване на меморандума, или го мислят сериозно. Освен това тъй като досега бяха малка партия, не е ясно дали имат подготвени хора, ако ще управляват," обяснява Ник Малкуцис. Същевременно дори и заплахите им да не са само предизборна риторика, когато дойдат на власт и седнат на една маса с ЕС и МВФ, вероятно ще им се наложи да правят компромиси. "Големият въпрос е колко са готови да отстъпват. Моето усещане е, че е повече, отколкото им се иска да признаят в момента", казва Малкуцис.

"За съжаление излизането от еврозоната е реален сценарий, ако СИРИЗА спечели и дойде на власт", смята Янос Папантониу. Независимо дали ще се случи, защото някой го иска или просто защото неопитни политици няма да успеят да преценят пространството си за маневриране и се подхлъзнат по тънкия лед. "Има голяма доза политически театър в играта между Гърция и ЕС", казва президентът на атинския Center for Progressive Policy Research. Едните се опитват да изплашат гърците, за да внимават повече на 17 юни, а другите с агресивно говорене трупат изборни точки. Но залозите са ужасно високи и нещата може неволно да излязат извън контрол. "Напускането на еврозоната би било пагубно за Гърция. За Европа ще е болезнено, но не фатално. Не харесвам тази игра на кой ще мигне пръв. Гърция и ЕС не са врагове и не сме във война. Седим на една маса и трябва да си горим нормално", категоричен е Янис Стурнарас.

...или към спасението

"И в Европа, и в Гърция има притеснения, че след 17 юни ще видим същия филм, както след 6 май. Трябва ни много късмет - да имаме ясен победител на изборите и коалиционно правителство с поне три партии. Две няма да са достатъчни", обяснява Василики Георгиаду, професор по политически науки от Panteion University. В момента изглежда, че най-благоприятният сценарий за Гърция и Европа е управление начело с "Нова демокрация", което да е ефективно, компетентно и да опита да предоговори условията по меморандума с тройката кредитори от ЕС, МВФ и ЕЦБ. "Сигурен съм, че ако има проевропейско правителство в Гърция, партньорите отвън ще искат да го наградят и мотивират. Освен това политическият климат в Европа сега е благоприятен за промяна на германската рецепта за икономии, защото всички разбират, че тя беше погрешна. Постигането на по-добра сделка за Гърция е постижима цел", смята Янос Папантониу.

Провалът на предписаното лекарство е видим не само в Гърция, където икономиката е затънала в порочна спирала, но и в другите "спасени" държави като Португалия, Ирландия, а вече и Испания. "Може би с известно закъснение, ЕС осъзнава, че рецесията в периферните държави се оказа твърде дълбока и идва с жестоки икономически и социални последствия. Сега има желание тази политика да се преосмисли и да се постави по-голям акцент върху растежа", отбелязва проф. Пагулатус.

Шансът на Гърция е да си избере политици, които да успеят да се възползват от тази възможност. В противен случай вероятно ще извърви и малкото крачки, които все още я отделят от това да се превърне в провалена държава. "Гърция има огромен потенциал. Трябват ни само силни лидери", оптимист е министърът на развитието. Все пак това е страна, която в последните няколко десетилетия е преживяла окупация, гражданска война и хунта. Най-вероятно има сили да преживее и тази криза и да види светлината в края на тунела. На въпроса кога може да се случи това Янис Стурнарас отговаря по следния начин: "С добро правителство – след три-четири години. Без добро правителство – никога."

81 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasil_j avatar :-|
    vasil_jordanov
    • - 40
    • + 59

    Гърция не може и няма как да бъде спасена. Въпросът е дали еврото може да бъде спасено, но гледайки какво става в Италия силно се съмнявам.

    Нередност?
  • 2
    kirko08 avatar :-|
    kiril petrov
    • - 8
    • + 109

    Това което ме вълнува е ние как ще се спасяваме в тия условия ?

    Нередност?
  • 3
    mto avatar :-?
    mto
    • - 4
    • + 55

    "Гърция има нужда не от министри, а от командоси в следващото правителство."

    Това прикрит зов към армията ли е?

    Нередност?
  • 4
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 18
    • + 71

    Тиквичко: "направете си заплатите и пенсиите като нашите и ще си решите проблемите с дълговете за 2-3 месеца" - най-умното нещо което Тиквата-премиер е казвал в живота си.
    Дали да не го предложим за председател на еврокомисията, на мястото на Барозу?

    Нередност?
  • 5
    hypopotam avatar :-?
    Хипчо
    • - 11
    • + 23

    До коментар [#1] от "vasil_j":

    И как ще умре Гърция? Опиши, моля!

    Нередност?
  • 6
    liubo avatar :-P
    liubo
    • - 16
    • + 25

    До коментар [#5] от "Хипчо":

    Кат нема паре бе. :) Ти как мислиш.

    Нередност?
  • 7
    bgmw avatar :-|
    БМЗ
    • - 32
    • + 49

    Колко е дразнещо, когато т.н. "икономисти" почнат да обясняват как Гърция нямала какво да изнася и това било лошо за баланса. Някак си забравят, че Гърция има природа, страхотни плажове и исторически забележителности. Значи разменят се почивки срещу Фолксвагени. Опростявам, но схващате идеята, нали?
    Стига с тия простотии, че Гърция нямала какво да предложи, пък само харчела. Сега, корупцията я има, никой не я отрича. Ще трябва да се режат големите пенсии и 13 и 14 заплата, тук спор няма. Но да се отписва Гърция щото нямала индустриално производство, да ме извиняват господата.
    Гърция направи грешка като влезе в Еврозоната. Но всяка грешка е поправима (поне на теория) и това не трябва да се представя като края на света.

    Нередност?
  • 8
    45iv avatar :-P
    45iv
    • - 11
    • + 11

    До коментар [#5] от "Хипчо":Обикновенно се умира от смърт ............финансова.

    Нередност?
  • 9
    alegria avatar :-|
    Dum vivimus, vivamus
    • - 15
    • + 40

    Малко ме интересува какво мисли Георгиаду или Папантониу или Стурнарас.Интересува ме какво мисли Шойбле и Йенс Вейдман.Защото те плащат сметката.

    Нередност?
  • 10
    valeryslavov avatar :-|
    Алесис
    • - 10
    • + 110

    Ще ви предложа още няколко повода за смърт на Гърция . Изключителната посредственост , неграмотност и алчност на политическата им класа . Попаднах на интервю с "европейският говорител " на Сириза . Такава тъпота няма и в нашия Парламент . Изключителна арогантност , съчетана с обикновенна неграмотност и заплашителни стойки . Преди икономическите причини , Гърция ще умре поради алчна посредственост .

    Нередност?
Нов коментар