НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Да строим съюза нов

Битката на визиите как да бъде спасено еврото ще е дълга, сложна и може да взриви крехкото спокойствие в ЕС

Гейм за Оланд срещу Меркел, но мачът продължава
Гейм за Оланд срещу Меркел, но мачът продължава
Гейм за Оланд срещу Меркел, но мачът продължава    ©  reuters
Гейм за Оланд срещу Меркел, но мачът продължава    ©  reuters

Според една стара шега целта на НАТО е да държи руснаците вън, американците вътре, а германците на колене. Новият ЕС, който в момента се оформя под напора на кризата, изглежда, ще държи британците вън, германците вътре, а французите на колене. Или поне така може да се обобщи полу на сериозно какъв ще бъде резултатът, ако германският канцлер Ангела Меркел успее да наложи своите виждания на френския президент Франсоа Оланд и останалите.

Битката на визиите как да бъде спасено еврото ще е дълга, сложна и може да взриви крехкото спокойствие от последните месеци. За него помогнаха няколко неща - решенията на последната среща на върха на ЕС през юни, които обещаваха да прекъснат порочната връзка между банковите проблеми и националните бюджети, затихването на спекулациите около излизането на Гърция от еврозоната и фактът, че Европейската централна банка (ЕЦБ) пое в свои ръце спасителните операции с ангажимента да изкупува неограничено количество облигации на проблемните държави. А след приятно безметежното лято дойде още по-приятната изненада с получаването на Нобеловата награда за мир, която даде на европейските лидери рядък повод да се гордеят и усмихват (виж интервюто).

В тази атмосфера можеше да се предположи, че срещата на върха на ЕС на 18 и 19 октомври ще премине в добро настроение. Още повече че не беше натоварена с очаквания за кардинални решения, тъй като е едва началото на поредица от срещи, които до декември трябва да намерят най-малкия общ знаменател между различните виждания как да изглежда новият политически, икономически и валутен съюз.

Вместо това още преди да пристигнат в Брюксел, Меркел и Оланд се скараха задочно за какво всъщност се събират там. Германският канцлер обяви, че ще настоява за това Брюксел да има повече права за намеса в националните бюджети. Оланд контрира, че "темата на тази среща не е фискалният съюз, а банковият съюз, така че единственото решение, което ще се вземе, е за създаването на банков съюз до края на годината и особено на банков надзор". Когато към това се прибавят и разногласията по предложенията в доклада на президента на ЕС Херман ван Ромпой каква да бъде новата еврозона и дали тя да има отделен бюджет, както и отворените въпроси за спасяването на Гърция и Испания, става ясно, че следващите месеци в ЕС ще са много напрегнати. И няма гаранции, че при първата стъпка накриво паниката няма да се завърне и кошмарните сценарии за разпад отново да станат актуални.

Спокойствие и само спокойствие

"Това е доста деликатен момент за ЕС. Кризата затихна и започна да тлее. Но сега има опасност ключови елементи от сделката през юни да се счупят, защото Германия се опитва да отстъпва от ангажимента си Европейският спасителен механизъм (ESM, възлизащият на 500 млрд. евро постоянен спасителен фонд на ЕС - бел. ред.) да подпомага пряко банките. Ако европейските лидери не преценят правилно рисковете в настоящата ситуация, може да се върнем отново в горещата фаза на кризата", казва пред "Капитал" Хюго Брейди, старши анализатор от лондонския Centre for European Reform (CER).

Поне засега тази опасност се размина. След поредната дълга нощ в Брюксел Оланд триумфално обяви: "Днес имаме потвърждение, че най-лошото е свършило." Оптимизмът му идва от постигнатата договорка общият европейски банков надзор да бъде правно подплатен до края на тази година и да заработи през 2013 г., макар и без уточнения дали в средата или в края й. Това ще отвори пътя ESM да бъде използван за преки капиталови инжекции в закъсали банки. Все още много детайли липсват и ще бъдат уточнявани тепърва, като например как да бъдат успокоени притесненията на страните извън еврозоната дали ще имат право на глас по новите банкови регулации. Остава и въпросът дали Испания ще може да се възползва от механизма за пряко рекапитализиране, или ще трябва сама да понесе тежестта от спасяването на банките си с всички рискове за държавните й финанси.

Бюджети за нас и за вас

Френският президент успя да постигне и още една малка победа над Ангела Меркел - този път искането й за "суперкомисар", който да има право да налага вето на националните бюджети, ако те на са в унисон с европейските правила, не беше в дневния ред. Но сблъсъкът между Париж и Берлин по тази тема предстои.

Същото се отнася и за т.нар. подходящ фискален капацитет, предложен в плана на Ван Ромпой за постигане на "истински икономически и валутен съюз". Под това бюрократично название са маскирани идеите за някакъв вид отделен бюджет на еврозоната. Те всяха такъв смут сред държавите извън валутния съюз, че медиите в Полша се впуснаха да изчисляват колко милиарда евро би изгубила страната им, ако в ЕС има два бюджета.

"Все още има твърде много неизвестни. Не се знае за какво ще се използва един такъв отделен бюджет, колко ще е голям, откъде ще идват парите. Засега има повече въпроси, отколкото отговори", казва пред "Капитал" Янис Емануилидис, старши анализатор от брюкселския European Policy Centre. Френската визия е той да бъде нещо като автоматичен икономически стабилизатор, който да подпомага страните в лоши времена. Германските очаквания са по-скоро да действа на принципа на моркова и тоягата, като е обвързан с бюджетния надзор и възнаграждава страните, които правят реформи. "Не е ясна посоката, в която ще поеме тази идея. Има силна подкрепа от Париж и Берлин и вероятността да има някакъв отделен бюджет е доста висока. Но е трудно да се предположи отсега как ще изглежда", отбелязва Емануилидис.

Което не означава, че страните извън еврото като България нямат основания да се притесняват, че в ЕС се появяват нови разделителни линии. "За държавите, които не са в еврозоната, има две перспективи - лоша и неприемлива. Лошата е сбъдването на френската мечта за Евроландия с твърдо ядро и периферия от страни, движещи се с различни скорости. Неприемливата е задълбочаване на еврокризата, което да изтрие целия постигнат досега напредък. Тъй като отхвърляме неприемливата, трябва да се подготвим за лошата и да се опитаме да ограничим щетите - да настояваме за право на глас в общия банков надзор, за засилване на европейските институции като противотежест на нарастването на значението на междуправителствените консултации в рамките на еврозоната и т.н.", казва пред "Капитал" Константи Геберт от полския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Според него отделен бюджет за еврозоната има смисъл, тъй като тя има свои собствени разходи. "Но страните извън нея трябва да се борят срещу това той да бъде финансиран чрез орязване на сегашния бюджет на ЕС. И, да, съюзът се движи към общност на различни скорости. Което означава, че страните извън евроклуба ще трябва да решават отново и отново дали искат да се присъединяват към него", обобщава Геберт. 

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 5
    • + 10

    Вече банките може да започнат да закъсват.Това,което на хората се случва,да фалират,на тях може и да им се размине.

    Нередност?
  • 2
    tsyrvulan avatar :-|
    tsyrvulan
    • - 3
    • + 29

    След всички политически алабализми, юридически каламбури и бюрократичен експертизъм поне за мен е ясно следното. Ядрото на ЕС което по една случайност е и ядро на ЕЗ е решено да разцепи така наречената "обединена" Европа на две - Еврозона и останалите. Като основния ресурс ще бъде насочен към ЕЗ а за останалите...ами каквото остане. Има обаче някои неясноти. Има ли място за Великобритания в така описаната конструкция? Каде се вписват едни от най-развитите икономически държави - Скандинавските, набиращата сили Полша и добре стоящата Чехия? Имат ли сили и право Гърция, Португалия че дори и Испания да застанат редом с държавите от ядрото и да се ползват от все по-големия ресурс след като Дания и Швеция не са там?

    Нередност?
  • 3
    dggm avatar :-@
    dggm
    • - 15
    • + 21

    А ЦИЕ?

    Ние сме 2-а ръка хора. Все едно това е Техния ЕС и са ни пуснали по милост като гладни циганчита докато големите батковци решават за нас.

    В такива моменти ми се иска Червената армия да беше се спряла на Ламанша и да нямаше Маршал план.

    Нередност?
  • 4
    byivan avatar :-?
    2leva
    • - 13
    • + 15

    ЦИЕ е време да си свери часовника и да проумее, че както ги управляваха от Изток 50 години, така сега ги управляват и от Запад.

    И ако искат промяна към нещо по-добро, то трябва да се ориентират бързо как икономически да се откачат от потъващата гемия на Брюксел, иначе водата ще им бъде до шията.

    Нередност?
  • 5
    a_lizzard avatar :-|
    a_lizzard
    • - 3
    • + 14

    До коментар [#3] от "dggm": Точно така ни пуснаха. И отношението им към нас е точно такова. Няма какво да се залъгваме... вместо да се правим на обидени, би следвало максимално да се възползваме от ситуацията.

    Нередност?
  • 6
    rainbou1 avatar :-?
    rainbou1
    • - 5
    • + 15

    Ами другари и другарки, хората си го направиха.
    И благоволиха да ни приемат.
    И както казва гущера отгоре - максимално да се възползваме от ситуацията.
    Преди 25 години и ние се опитвахме да направим СИВ и Варшавски договор, ама проблема беше, че нищо друго не се опитвахме да правим (а, да, освен оръжие).
    И чичко Рейгън като се обади на саудитците да свалят петрола - и великия голям брат СССР клекна.
    Това е.
    Затова сега си налягаме парцалите.
    Иначе за еврото битка няма - на баба Меркел и трябваше време да убеди германците, че печатането е неизбежно.
    Това е като тежка операция - трябва ти време, за да свикнеш, че ти се налага.
    Трябва си инфлацийка, иначе не става - само с рестрикции германците няма да има на кой да продават скоро, и сами ще се усетят, но ще е късно.

    Нередност?
  • 7
    harizanka avatar :-|
    Sevdelina Boikova
    • - 4
    • + 12

    Разочарование. Какъв съюз, виждат в разединението лицемерните европйеци не ми е ясно, но щом така го разбират.Истината е, че и да се стръшкаме, и да плачем,и да се отчайваме, ние сме си плебеите за тях, и те постоянно ни го демонстрират,това е положението. ДА се огледаме, да видим какво ще правим, и да се възползваме от ситуацията, че то врреме не остана.След 20 години никой няма да е останал тука.Противно е да се държат така с нас, но в нас е силата да променим отношението.Налягаме си парцалите и за 10-15тина години с маалко акъл можем добре да си постелим.
    Обаче едно ме притеснява,като знам какви са ни политиците най - много да изпуснем влака и да не си направим добре сметката.Накрая ни дивиденти от ситуацията, ни ЕС.Как пък все сме прецакани, това някаква орисия ли е,някаква простотия ли е или по - малко и от двете.
    Едно обаче е сигурно, европейския оптимизъм в Бг ще се изпари скоро.

    Нередност?
  • 8
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 8

    До коментар [#1] от "vjacho":

    В това е трагедията!

    Нередност?
  • 9
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 1
    • + 12

    До коментар [#2] от "tsyrvulan":

    Както всяка друга власт така и властта на ЕЗ ще мисли само за себе си. Проверено от хилядолетната човешка история.

    Нередност?
  • 10
    fellix avatar :-|
    Божикравов
    • - 4
    • + 6

    Германия - вечният строител на ЕС!

    Нередност?
Нов коментар