🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Посока Брюксел, но през Шанхай

Изявленията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган показват, че Анкара губи търпение в преговорите с ЕС

"Дръж се Европа, Турция идва да те спаси." Приемайте го както искате, но това е мотото на Анкара в рамките на преговорите с ЕС, поне ако слушате турския министър по европейските въпроси Егемен Баиш. 

Но Баиш бе надминат от премиера Реджеп Тайип Ердоган, който хвърли истинска словесна бомба към Европа. В тв интервю в края на януари той заяви, че страната му може да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), вместо да продължава да стои пред вратата на ЕС. Ердоган сподели как наскоро е казал на руския си колега Владимир Путин: "Приемете ни в Шанхайската петорка. Ако го направите, ще кажем сбогом на ЕС и ще се откажем напълно от него. Защо ни е цялото това бавене?"

Думите на Ердоган, който не е известен със сдържани и предпазливи изказвания, предизвикаха куп предположения дали той сериозно иска да тича по друга писта, или блъфира в опит да накара Брюксел да се заеме сериозно с преговорите за членство. Лесно е изявлението на турския премиер да бъде прието просто като поредния израз на нарастващото самочувствие в Анкара. Или като жест, насочен към вътрешната публика, за да се заиграе с нарастващия евроскептицизъм и да отвлече вниманието от въпроси като кризата в Сирия или забавящата се икономика.

Изказването на Ердоган показа, че търпението на Турция си има граници. А също и че страната трупа все повече самоувереност като регионален лидер и политиците й са склонни на все по-дръзко говорене. Друг е въпросът дали, ако турският премиер иска да концентрира вниманието на Брюксел, разиграването на шанхайската карта е най-правилната стратегия.

Шанхайски синдром

"Споменаването на Шанхайската петорка като алтернатива на ЕС не бива да се приема пряко. За всички е ясно, че двете организации са твърде различни", казва за "Капитал" Синан Юлген, председател на Центъра за икономически и външнополитически изследвания в Истанбул (EDAM). В тази малко известна организация членуват Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан и макар да си е поставила амбициозни цели като въвеждане на обща валута и създаване на зона за свободна търговия, те са още далеч от реализиране. За момента тя е платформа за военно, политическо и икономическо сътрудничество.

"Като се имат предвид държавите, които участват в ШОС, влизането в нея е несъвместимо не просто с ЕС, но и с членството в НАТО, а това вече е цена, която към момента - особено в контекста на събитията в Близкия изток - никой в Турция не е склонен да плати," обяснява Юлген. А точно сега, когато германски и холандски войски инсталират ракети "Пейтриът" по границата й със Сирия, за да я пазят, ако гражданската война там тотално излезе извън контрол,  Турция има нужда от НАТО повече от всякога. Същевременно колкото и да се преориентира икономически към региона, ЕС продължава да бъде незаменим търговски партньор и източник на инвестиции. "В този смисъл изказването на Ердоган трябва да се разглежда като послание към европейските лидери, че Турция е неудовлетворена от липсата на напредък в процеса по присъединяване. Един вид опит да се окаже натиск за възстановяване на преговорите."

Но този опит може да бъде приет като изнудване или най-малкото минаване на границата на добрия тон. "Разбира се, поведението на Ердоган може да се нарече дръзко или дори арогантно. Но трябва да имаме предвид, че вече две години и половина няма никакво развитие по отношение на преговорите с ЕС. Просто няма логика Турция да продължава със старата реторика," обяснява пред "Капитал" д-р Шабан Караш, преподавател в Дипломатическата академия на турското Министерство на външните работи. "Страната трябва да излезе от тази задънена улица, в която се намира далеч не само по своя вина и изказването на Ердоган е един опит това да се случи," казва той. Турският президент се стреми недвусмислено да покаже, че топката е в полето на ЕС.

Мъртва точка

От 2004 г. насам, когато започнаха преговорите за присъединяване с Турция, страната е отворила общо 19 от всички 35 глави и е затворила едва една. Причините за буксуването са множество, като най-очевидната е непризнаването от Анкара на Република Кипър. Докато проблемите между двете страни не се разрешат, Турция няма как да се присъедини към ЕС. Ключовият момент обаче  настъпи през 2007 г., когато Париж се намеси и едностранно наложи вето върху преговорите по глава "Икономика и монетарна политика". Тогавашният френски президент Никола Саркози бе пределно ясен какви са основанията за решението му - "Турция не е част от Европа". След като и други европейски страни започнаха да блокират преговорите по политически причини, основният външен стимул за реформи в Анкара изчезна, а опитите да се стигне до помирение с Кипър на практика са преустановени.

"Оттогава сред голяма част от турското общество се появи силно усещане, че Европа просто не ги иска, а те не могат да направят нищо по този въпрос", казва пред "Капитал" Фади Хакура от лондонския аналитичен център Chatham House. Резултатът е значително охладняване към ЕС. Според скорошно изследване на EDAM едва 33% от турците смятат, че страната трябва да продължава да работи за влизане в ЕС, докато през 2005 г. 74% са мислели така. Това е най-ниската регистрирана подкрепа за членство и според Синан Юлген "безспорно основната причина е блокирането на присъединителния процес".

Тези нагласи дават и още едно обяснение за бомбастичното изявление на турския премиер. "Ердоган, като всеки политик, се стреми да търси одобрение сред народа. В случая неговото изказване се припокрива с мнението на огромната част от турското общество. И в този смисъл може да се прочете като опит за набиране на подкрепа", казва Фади Хакура. По-големият риск при наличието на такъв широк обществен консенсус по тази тема е, че Ердоган няма как да остане единственият, който да прави подобни коментари. А когато към него се присъединят и други политици, радикализирането на позициите срещу ЕС е неизбежно.

Самият факт, че турският премиер не просто сложи в една категория ЕС и Шанхайската петорка, но дори заяви, че страната му споделя редица ценности с членовете на азиатската организация, е показателен. "ШСО е известна като клуб на недемократични режими, които редовно потъпкват човешките права", казва пред "Капитал" Хю Поуп от истанбулския офис на International Crisis Group. Ако това са ценностите, които Турция иска да споделя, то завоят ще е доста сериозен и определящ за бъдещото й развитие. Но поне засега притегателната сила на Европа, изглежда, е по-силна. Защото все пак Ердоган се заигра с Шанхай, за да предизвика Брюксел, а не обратното.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    milkonoj avatar :-|
    milkonoj
    • - 18
    • + 18

    Не знам, според мен проблема не в ЕС, а в Турция. Доколкото знам основно условие за приемане на Турция е признаването на малцинствата, Турция отказва да признае 4 милионното кюрдско "малцинство". Освен това(тук не съм сигурен затова нещо) според правилата на ЕС армията трябва да е професионална, а не наборна както е в нашата съседка.

    Нередност?
  • 2
    barrackbuster avatar :-?
    barrackbuster
    • - 1
    • + 16

    За армията мисля, че не е така. Финландия все още има наборна войска.

    Нередност?
  • 3
    angelan avatar :-|
    one4all
    • - 23
    • + 27

    Турция не е европейска страна нито от политическо, демократично и най-вече религиозно естество. Колкото и прикрито да е в основата си, ЕС е обединение на христиански народи. От друга страна множеството бюрократични регулаций и откровено идиотски правила биха унищожили турската икономика. А това за недемократичните режими буди доста въпроси, имайки пред вид "недемократичния " режим в Чили например, който превърна страната в най-добре развитата икономика в Южна Америка.

    Нередност?
  • 4
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 14
    • + 31

    Турция е заплаха а не спасение за съюза !

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 40
    • + 12

    Прав е Ердоган, Турция няма какво толкова да се натиска за компанията на сбъркания ЕС, който на две магарета сено не може да раздели и кеци в кризата вече 4-та година...
    Трябва да е в компанията на бързо развиващият се Изток.....
    Силната икономика на Изтока сама ще отвори вратите на ЕС за търговия и бизнес и да искат и да не искат брюкселските зелки...
    Те, надутите пуяци, и Русия не харесват но внасят от Русия 30% от горивата които използват, като си плащат като попове ......

    Нередност?
  • 6
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 12
    • + 28

    [quote#5:"boby1945"]да е в компанията на бързо развиващият се Изток..... [/quote]
    В тази легенда вече не вярва никой от БРИКС, дори и китайците. Изтокът следва световните тенденции на охлаждане на икономиката. В този смисъл дните на турския "икономически бум" са преброени и Ердоганчо го знае. Затова е и това напъване от една година насам.

    Да си хващат фесовете и да вървят където искат! Анадъмо?

    Нередност?
  • 7
    otnesenr avatar :-|
    хуz84О14722
    • - 22
    • + 12

    [quote#6:"КЛЮЧАРЪ"]Да си хващат фесовете и да вървят където искат! Анадъмо?[/quote]
    Работата е там, че Турция няма да се вдигне да ходи някъде, а ШОС ще дойде до нас. Тогава за България ще се появи тази алтернатива - да сме трета ръка хора в дълбоката провинция на ЕСс деградиращия му неконкурентоспособен пазар или да си опитаме късмета с нови партньори и развиващи се пазари.

    Нередност?
  • 8
    bilaql avatar :-|
    bilaql
    • - 8
    • + 14

    ЕС е създаден и като християнски съюз.звездите на знамето на ЕС са взете 1към1 от иконите на Дева Мария в католицизма/вместо лимб/.в тази насока са изказванията на фон Хабсбург.в интервю за в.Труд /около 2004 год./ казва в прав текст,че Турция няма място в ЕС.на следващо място Ердоган е представител на силите искащи велика Османска империя и засилване на исляма,което няма как ЕС да го допусне.Икономиката им е с ДДС под европейското и с високо КПД и производството им ще застраши това на западна Европа.по тези и други причини според мен няма как да се случи Турция в ЕС

    Нередност?
  • 9
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 3

    При стабилно растяща икономика и нарастващо политическо значение в Близкия Изток Турция се чувства достатъчно силна да прави изявления. Е, не че това ще промени положението с 3-те милиона турци в Германия и опитите за интеграцията им в Европа.

    Нередност?
  • 10
    musashii avatar :-|
    musashii
    • - 13
    • + 15

    Поради демографската криза ЕС рано или късно ще приеме Турция.Защото просто няма откъде да намери хора,които да работят.Страните от Източна Европа ще са резервоар за нова работна сила още не повече от 10 години,защото при тях демографската катастрофа е още по-страшна.Внос на араби и негри също е недобро решение,защото те са мързеливи и разчитат на социални помощи,за да живеят.Лошо решение е и внос на китайци-те като нищо ще станат пета колона на Китай,което ще е много опасно.И остават турците,които са много работливи,а напоследък и все повече залагат на образованието.Друг е въпроса,че с това темпо на повишаване на БВП на Турция след 20 години стандарта на живот в Турция няма да е много по-различен от този в Белгия например.И дали самите турци ще искат да отидат да работят там.

    Нередност?
Нов коментар