🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Абеномика" - това ли е спасението на Япония

Икономическите статистики от последния месец са окуражителни за политиката на премиера Шиндзо Абе

Ако политиката му проработи, Шиндзо Абе може да се окаже спасителят на Япония
Ако политиката му проработи, Шиндзо Абе може да се окаже спасителят на Япония
Ако политиката му проработи, Шиндзо Абе може да се окаже спасителят на Япония    ©  Reuters
Ако политиката му проработи, Шиндзо Абе може да се окаже спасителят на Япония    ©  Reuters
Зад "абеномиката" стои специфична комбинация от държавни разходи, валутни стимули и структурни реформи.

Япония е регистрирала рекорден темп на нарастване на разходите на своите домакинства за първи път от девет години насам и най-ниска безработица за последните четири години. Тези данни предполагат, че дръзките мерки на премиера Шиндзо Абе, чрез които той се опитва да сложи край на двайсетгодишната стагнация в страната, повишават доверието на потребителите и може би поставят основите на бъдещо икономическо съживяване, коментира агенция Reuters.

През март японските домакинства са изхарчили с 5.2% повече от същия месец миналата година, съобщиха от министерството на вътрешните работи и комуникацията. Това е далеч над прогнозата за средно 1.8% годишен ръст на разходите. Според сезонно адаптираните данни за безработицата (след изчистване на фактори, които влияят всяка година през конкретния сезон) през същия период тя е спаднала до 4.1%. Тези статистики разкриват, че комбинацията от държавни разходи, валутни стимули и структурни реформи – трите неща, на които се основава т.нар. абеномика (термин, получил се от комбинирането на фамилията на премиера Абе и икономика), оказва положителен ефект върху домакинствата.

Според редица икономисти именно домакинствата могат да играят ключова роля за осигуряване на икономическия растеж на страната през следващите месеци. Следователно данните са окуражителни за японския премиер и дават надежда, че агресивната му политика, започнала в началото на годината, в края на краищата може да се окаже успешна за страната с най-високия публичен дълг сред водещите световни икономики.

Централната банка като ключов фактор

В началото на март Абе назначи нов централен банкер, който да осъществи планираната от него офанзива срещу дефлацията, довела до свиване на вътрешното търсене, съкращаване на производството и намаляване на доходите на населението. Новият гуверньор – ветеранът във финансите Харухико Курода – обеща да инжектира в икономиката 1.4 трилиона долара за по-малко от две години и заяви, че ще се стреми към повишаване на инфлацията до 2%. Това засили доверието на пазарите към страната. За разлика от Курода неговият предшественик Масааки Ширакава приемаше дефлацията по-скоро като симптом, отколкото като основен причинител, на проблемите на Токио.

Мерките на Абе свалиха курса на йената спрямо долара до най-ниското й ниво от четири години насам, което доведе до 50-процентно поскъпване на акциите на японските компании в рамките на последните шест месеца. В същото време според социологическите проучвания настроението на бизнеса е приповдигнато, доверието на потребителите е най-високо за последните шест години, а одобрението за 58-годишния премиер е над 70%.

Все още радостта е предпазлива

Въпреки окуражаващите данни от търговския сектор корпоративният засега не го следва със същото темпо. Индустриалното производство през март е нараснало по-малко от очакваното заради все още недостатъчно високия износ, но икономистите вярват, че с поевтиняването на йената малко по малко и тук ще бъдат постигнати по-високи резултати.

"Очаквам брутният вътрешен продукт за първата четвърт да надвиши прогнозната годишна стойност от 2%, а ако корпоративният сектор настигне домакинствата, растежът даже може да се ускори", казва Йошики Шинке, старши експерт в изследователския институт Dai-Ichi.

Все пак по общо мнение е малко вероятно разходите на домакинствата да продължат да се увеличават с регистрираните рекордни стойности и според повечето експерти ръстът ще приеме по-умерени темпове.

Не липсват и критици

Въпреки изключителната обществена подкрепа за реформите на премиера не липсват и критици на неговата "абеномика".

"От древна Гърция и Рим досега повечето политики, които разпалват така хората, се провалят", смята Каору Йосано, бивш финансов министър на Япония, служил в първия кабинет на Абе през 2007 г.

Противниците на новата политика се опасяват, че мащабното изкупуване на държавни облигации от страна на централната банка може да доведе до обратен резултат, ако правителството не състави добър план за бюджетна реформа и инвеститорите изгубят доверието си в Токио.

Някои от тях се съмняват и че доходите на японците ще се увеличат. Според Секи Обата, професор в бизнес училището към университета "Кейо", това няма да се случи, тъй като родените в периода на бейби бума сега се пенсионират, а на тяхно място ще дойдат млади работници с начални заплати. Така в застаряваща Япония общата покупателна способност на населението по-скоро ще спадне, смята Обата.

Според критиците също така в период, в който страната регистрира търговски дефицит, а не излишък, отслабената йена е нож с две остриета. Въпреки че ще помогне на износа, самите японци ще усетят ефекта от по-скъпия внос в по-високите цени на стоките, изтъкват те.

Инерция

При все това за момента изглежда "абеномиката" е набрала инерция, също както и нейният идеен основоположник, който трябва да представи новата стратегия за растеж през юни. След като през декември неговата Либералнодемократическа партия спечели голямо мнозинство в долната камара на парламента, се очаква премиерът да консолидира властта си след изборите за горната камара през юли. Според анализаторите една от причините за това е, че няма фигура, която да предлага ясна алтернатива на настоящата политика.

Външните наблюдатели приветстват предпазливо курса, по който е поел Токио. Много институции, сред които Международният валутен фонд, видни икономисти, влиятелни имена на пазарите и бизнес лидери, приемат "абеномиката" като "добре дошъл експеримент" и дори като "последния шанс на Япония". | КАПИТАЛ Daily

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 2
    • + 4

    Докато наливаш пари в хората - ще има какво да харчат. Спреш ли - и те спират да харчат. Мерките на Абе ще имат само временен ефект и много трябва да внимава да не предизвика масово харчене, което ще доведе до голямо покачване на цените на стоките. Спекулантите ще се налапат, ще спрат парите от обръщение и след това ще дойде масова стагнация и масови фалити.

    Истината е проста: за да върви икономиката трябва максимален брой хора трябва да харчат колкото може повече пари.

    http://bgvox.info/политика/чудото-от-градчето-вьоргел

    Нередност?
  • 2
    antikomunist avatar :-P
    antikomunist
    • - 6
    • + 11

    Япония се съвзема ...след 20 години на спад...мноооо лоша новина за китайчетата....таман си бяха повярвали ...и японския звяр са събуди

    Нередност?
  • 3
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 2
    • + 5

    [quote#1:"Симо"]Мерките на Абе ще имат само временен ефект и много трябва да внимава да не предизвика масово харчене, което ще доведе до голямо покачване на цените на стоките. [/quote]
    Съгласен..
    Дългосрочните мерки изискват насърчаване преди всичко на износа..

    Насърчаването на вътрешното потребление има предимно временен ефект, и води до 2 неща - инфлация или стагнация рано или късно.

    Нередност?
  • 4
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#3] от "bestbuy":

    Каквото и да насърчаваш рано или късно ще спре поради свръх производство. Т.е. първо имаш инфлация след това стагнация.

    Затова давам примера с градчето Вьоргел и обезценяващите се пари. Пари, които не може да спестяваш ще се чудиш как да ги харчиш. Ако знаеш, че накрая на годината вместо 100 лв. в банковата си сметка ще имаш 94 например, много е ясно, че ще търсиш за какво да ги похарчиш. Или ще си купиш стоки за сегашна или бъдеща употреба; или ще ги инвестираш в акции, който да ти носят дивидент; или ще ги дадеш на заем. Само дето при даването на заем ще си съгласен да ги дадеш и при нулева лихва само и само да запазиш количеството им на края на годината. Това е идеята на Силио Гезел. Един икономист живял преди 100 години, написал книгата "Естествен икономически ред" и в съвременните икономически среди са се погрижили да е добре забраван, защото неговата идея за обезценяващите се пари ще вземе контрола върху света от ръцете на банкерите. Как ни контролират ? Ето така: http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg

    Няма да видиш Капирал да пишат за него. Те защитават лихвата (използвачеството) и хегемонията на банкерите. Типичен пример за това е периодичното пускане на статии за премахване на данъка върху лихвите. Някои милионери не им харесва, че им бъркат в печалбите от лихви. Искам хем да не работят, а да живеят от лихви, хем да не плащат никакви данъци.

    Нередност?
  • 5
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "Симо":

    Симо, ами че то и сега е така !!
    какво мислиш прави инфлацията ?

    Нередност?
  • 6
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • - 3

    Големият въпрос е защо не се търси никаква сметка все още от ЕЦБ за супер рестриктивната политика която води през последните 4-5 години. Колко още трябва да бъде измъчена еврозоната и всички закачени към нея (такива като нас), преди да просветне на хората че има нужда от значително по-свободни пари.

    Искрено се надявам да не сме като в Япония и да отнеме 20 години на европейците да разберат че основния проблем е в централната банка.

    ЕЦБ продължават да предвиждат ниска инфлация и мижав ръст на икономикта и никой не им търси отговорност да ги пита защо само с .25% намалят лихвите? Защо не се действа по-агресивно? Според тях 35 милиона безработни и 5 години рецесия явно не са достатъчно.

    Тук медиите имат отговорност да повдигат въпроса и да оказват натиск върху реалните виновници (ЕЦБ) за продължаване на кризата в Европа, за да не станем като Япония.

    Нередност?
  • 7
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 1

    [quote#4:"Симо"] Или ще си купиш стоки за сегашна или бъдеща употреба; или ще ги инвестираш в акции, който да ти носят дивидент; или ще ги дадеш на заем. Само дето при даването на заем ще си съгласен да ги дадеш и при нулева лихва само и само да запазиш количеството им на края на годината.[/quote]
    Това е рай за измамниците. Що пирамиди и що "защитени", "сигурни" и "доходни" схеми ще се разработят, бедна ти е фантазията. Отделно, че никой няма да се напъва да изкарва горница (защото ще я загуби), а това ще ни вкара в ситуацията: "Що изчука — изпука..." А в тази ситуация не се предвиждат дългосрочни проекти, защото никой не предвижда да изкарва повече от необходимото в момента...

    Между другото, разправят, че евреите (едно време), опрощавали всички заеми помежду си на всеки 6-7 години. Един вид си правели сами малки (болезнени, но не и фатални) кризи, които да рестартират икономиката на обществото си. Така хем имали бърза икономика (да връща всичко вложено в рамката на един период), хем бързо се отсявали некадърните...

    Нередност?
  • 8
    dark_dirk avatar :-|
    Симо

    До коментар [#5] от "Patilan":

    Не, не е така. Двете системи са коренно различни.

    В сегашната финансова система 100 лв. в смеката ти, са си 100 лв. и след една година + лихва. Нямаш никакъв стимул да ги харчиш и инвестираш.

    В системата предложена от Силвио Гезел е: днес има 100 лв. в сметката ти. След една година има 100 лв. - такса за задъжане (нормално между 5% и 12%) т.е. да речем 95 лв. Губиш 5 лв. т.е. имаш стимул да ги харчиш или инвестираш, а не да ги задържаш.

    И за каква инфлация говориш ? Ти знаеш ли как се създават парите ?

    Нередност?
  • 9
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • + 1

    До коментар [#7] от "gost22":

    Дали ще има измами зависи от законите и контрола, а не дали се използва сегашната финансова система или тази на Силвио Гезел.
    И не, няма да има дългосрочни ипотеки, защото няма да са необходими. В момента теглиш един заем за жилище със срок 30 години и връщаш на банката толкова пари, колкото ти струва апартамента и още толкова, че и банкера да си купи един. Имаш двойно оскъпяване. Освен това цената на жилището вече съдържа лихва. И според изследванията на Маргрит Кенеди лихвата в цената на едно жилище достига до 70% от цената. Т.е. едно жилище ще струва поне 5 пъти по-малко и ще се изплаща много по-лесно. А опростяването на дълговете е породено от изкривяването на системата от лихвата. Парите за изплащане на лихвата не съществуват системата. И за да намалиш напрежението сред обществото начина е да опростиш заемите. Но това не е справедливо. Редно е дълговете да се плащат. И е редно системата да е устроена така, че изплащането да дълговете да е възможно. В съвременната финансова система парите се създават като дълг с лихва. Създават се само парите за главницата, парите за изплащане на лихвата не съществуват. Освен ако няма икономически растеж т.е. растеж на дълговете. Ако има намаляване на дълговете бог да ти е на помощ. Следва стагнация, криза, и масови фалити. Затова на всякъде се говори за растеж, растеж, растеж. Растеж на дълговете, за да може да се плаща лихвата и банкерите да си живеят спокойно без робите (тези без депозити или малки депозити) да се усетят за измамата.

    Нередност?
  • 10
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • + 2

    До коментар [#6] от "tupguz":

    Никой не спира банките да ходят в ЕЦБ банка и да теглят кредити с лихва 0.25% на година. Но и никой не ги спира след това да ти ги дават тези кредити на теб с лихва 10% на година и да прибират разликата. И прогнозите не са престъпление. Проблема е в системата генерално и се нарича ЛИХВА (използвачество) и начина на създаването на парите - дълг с лихва, като парите за лихвата ги няма в системата.

    Например една банка отива в ЕЦБ и взима кредит с моментната лихва от 0.25%. Тези 0.25% ги няма. Дават и само главницата. Банката ти ги дава на теб тези пари и ти иска да ги върнеш с 10% лихва (или айде 6.5% "промоционално"). Тези 6.5% не съществуват. Няма как да върнеш този кредит. Трябва да има растеж. Всяка година кредитите да нарастват поне с процента на лихвата искана от комерсиалните банки. Това е експоненциална функция. Бързо се достига свръх производство на стоки и услуги и след това никой не иска да взима нови кредити. Цените на стоките са паднали и никой не купува. Следва "финансова криза". 10% за лихвата ги няма и никой не тегли нови кредити. Започват фалити и безработицата се увеличава. ЕЦБ всячески се опитва да стимулира растежа демек хората да теглят нови кредити и да се увеличава количеството на парите. Ако започне дефлация т.е. кредитите се изплащат, не се взимат кредити т.е. намаляват парите в обръщение - става страшно. Масови фалити и размирици.

    Нередност?
Нов коментар