🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Антикризисни мерки по скандинавски

Макар и не толкова засегнати от европейската криза, Швеция и съседките й също предприемат реформи

Едно от предложените обяснения за бунтовете, подпалили имигрантските квартали на Стокхолм в края на май, беше комбинацията от орязани социални помощи и липса на нови работни места
Едно от предложените обяснения за бунтовете, подпалили имигрантските квартали на Стокхолм в края на май, беше комбинацията от орязани социални помощи и липса на нови работни места
Едно от предложените обяснения за бунтовете, подпалили имигрантските квартали на Стокхолм в края на май, беше комбинацията от орязани социални помощи и липса на нови работни места    ©  Reuters
Едно от предложените обяснения за бунтовете, подпалили имигрантските квартали на Стокхолм в края на май, беше комбинацията от орязани социални помощи и липса на нови работни места    ©  Reuters
Страните от региона постепенно започват да съкращават щедрите си социални системи. Скандинавците приемат реформите също толкова трудно, колкото и останалите европейци

Когато през 2010 г. шведският министър-председател Фредрик Райнфелт отбелязва 45-ия си рожден ден, неговият финансов министър му подарява диаграма в рамка, показваща спада на данъчната тежест до 45% от брутния вътрешен продукт на страната за първи път от десетилетия. Графиката все още виси на стената в кабинета на премиера. Тя отразява празничното настроение на дясноцентристкото правителство, стимулирало икономическия растеж чрез намаляване на данъците и орязване на социалните помощи при безработица и болест, или с други думи – чрез свиване на шведската социална система, която е една от най-щедрите в света.

Три години по-късно бунтовете и палежите, обхванали Стокхолм в края на миналия месец, разтърсиха цялата страна и поставиха под въпрос оптимизма на управляващите, пише агенция Reuters. Опожарените коли и сблъсъците с маскирани младежи от бедни имигрантски предградия разкриха обратната страна на шведската социална реформа.

В контекста на глобализацията, на по-голямата продължителност на живота и на нуждата страните да останат конкурентоспособни, а държавните финанси да бъдат опазени, Швеция и скандинавските й съседи са изправени пред необходимостта от реформи. Стокхолм предвижда още орязвания на пенсиите и болничните, Копенхаген също намалява социалните разходи, а Хелзинки се намира под натиск да вдигне пенсионната възраст. Дори богатата на петрол Норвегия започва да се опасява да не стане неконкурентоспособна.

Макар и олекотена версия на строгите икономии, наложени на много европейски страни от дълговата криза, промените се приемат също толкова трудно от скандинавските общества и създават също толкова главоболия на техните правителства. Плановете на управляващите в Швеция ще срещнат сериозна съпротива преди изборите догодина. Съкращенията в Дания свалиха рейтинга на кабинета до рекордно ниски нива, а в Норвегия за реформи засега не се говори.

Новият шведски пазарен модел

Пример за все по-голямото проникване на пазарно ориентираната култура в доминирания от държавата шведски модел е единствената частна болница със спешно отделение в Стокхолм "Свети Горан". В офиса на нейната изпълнителна директорка Брита Уолгрен е трудно да се разбере, че тя говори за здравно заведение, а рекламно видео сравнява прегледите на постъпващите спешни пациенти с пит-стопове във Формула 1.

"Свети Горан" е приватизирана през 1999 г. и се управлява от Capio Group. Болницата получава финансиране от общинския бюджет съгласно формула, базирана на броя пациенти и извършени процедури. Тази година общината на Стокхолм поднови договора си с Capio. Оказва се, че разходите на "Свети Горан" са с 8% по-ниски от тези в другите столични болници, докато резултатите я поставят на водещи позиции по редица показатели.

Уолгрен обяснява, че прости промени в процедурите като формиране на екипи, включващи както специалисти, така и сестри, съкращава разходите и намалява времето за чакане на пациентите. Тя дава за пример слагането на жълти стикери на пода на местата, където има дефибрилатори – нововъведение, спестяващо според нея по 40 часа седмично от времето за тяхното търсене.

"Свети Горан" е плод на една от най-щедрите социални системи в света. Дванайсет процента от брутния вътрешен продукт на Швеция отива за политики, свързани със семейството, жилищното настаняване, здравните услуги и трудовия пазар. В Дания процентите са 14. За сравнение, страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) харчат средно по под 9% от БВП за социални услуги.

Отрицателни последици от реформите

Реформите през последните години стимулираха икономическия ръст и ускориха навлизането на частни компании в шведския публичен сектор. Страната обаче е оглавила класацията за най-бързо растящо неравенство между бедни и богати за периода 1985 - 2010 г. сред всички членки на ОИСР. Бедността е най-силно изразена сред имигрантите и самотните майки. Тази статистика и избухналите сблъсъци в предградията на Стокхолм накараха New York Times да се запита идва ли краят на еднокласовата шведска социална система. Блясъкът на пазарния модел беше помрачен и от няколко скандала, като единият гръмна след публикувана информация, че служителите в домове за възрастни хора, управлявани от частен инвестиционен фонд, са били карани да сменят по-рядко памперсите на клиентите, за да правят икономии.

Под натиска на обществения гняв правителството на Рейнфелт се принуди да намали данъчните облекчения за частните корпорации, заети в сектора на здравните услуги. Някои лявоцентристки опозиционни партии искат и забрана на печалбите за компании, работещи в сектори, финансирани от държавата.

Предизвикателства пред социалните системи

Едно от предложените обяснения за бунтовете, подпалили имигрантските квартали на Стокхолм, беше комбинацията от орязани социални помощи и липса на нови работни места. "Днес условията за отпускане на социални помощи са много по-тежки, така че е много по-трудно да ги получиш, а и дори когато ги получиш, сумите са оскъдни", смята Миа Паарни, политик от опозицията. От друга страна, нарастващо малцинство шведи се оплаква от тежестта на търсещите убежище имигранти върху социалната система на страната. Според официалните данни безработицата сред натурализираното население е 16% за разлика от тази сред родените в Швеция граждани, която е 6%.

Един регион, еднакви проблеми

Дания, която е на ръба на рецесията, също реформира системата си за социални помощи. Въпреки че продължава да се радва на кредитен рейтинг AAA, поне 18% от населението на страната е над 65-годишна възраст. Намаляването на помощите за безработица от 4 на 2 години и орязването на студентските грантове и на схемите за ранно пенсиониране обаче костваха обществената подкрепа за премиера Хеле Торнен-Смед, чийто рейтинг днес е под 20%. "Кризата не е малко отклонение, което може да бъде решено чрез фискален ремонт или бързи съкращения", заяви Торнен-Смед пред парламента миналата седмица. "Живеем в нова реалност, където всички инструменти трябва да бъдат извадени от кутията, за да успеем да променим Дания", изтъкна тя.

В Норвегия се появяват притеснения, че вследствие на петролното богатство и щедрата социална система много хора могат да си позволят да не работят, което в комбинация с растящите заплати спъва конкурентоспособността. Дясноцентристката опозиция, която се очаква да спечели предстоящите избори през септември, обаче не планира сериозни реформи. "Не смятам, че ще правим някакви радикални промени в социалната система, докато икономиката върви добре", казва лидерът на Норвежката консервативна партия.

Именно това "върви добре" е ключът към бъдещите реформи в скандинавските държави. Докато техните финанси засега са в по-добро състояние от където и да било в Европа, дългосрочните предизвикателства остават. "При все че те не са изправени пред нуждата от спешни мерки, както много други европейски страни, реформите са нещо, което рано или късно трябва да предприемат, за да могат да продължат да поддържат настоящия си щедър социален модел", коментира Стефани Джанет, ръководител на датското и шведското бюро в икономическия департамент на ОИСР. | Капитал Daily

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antikommunist avatar :-?
    antikommunist
    • - 3
    • + 39

    Именно тези реформи са ключа към скандинавския успех в момента, и че вденаха още преди 20 години, че глобализацията ги е застигнала и трябва да са в световен мащаб конкурентноспособни.
    Затова и противно на статията хората там макар и да не харесват реформите ги разбират и приемат, защото имат чувство за общество и за лично отговорност към обществото в това число и към това обществото им като цяло да е успешно в света. За разлика от южняците на които в общи линии не им пука за обществото и държавата им и ги интересува само какво получават от нея.
    Забележително е, че в тези страни от 20 години правят реформи за да останат конкурентноспособни, докато в южна Европа просто проспаха глобализацията. И също така, че има известен политически консенсус по въпроста: в Швеция големите промени започнаха при кризата началото на 90те при дясното правителство на Карл Билд бяха продължени и доразвити от социалдемократа Персон (близък съюзник на Шрьодер и Блеър) и от днешното дясно правителство на Райнфелд. Също като в Дания, където след десет години реформи от страна на десните правителства на Размусените новото правителство на левицата на Торнинг-Шмид вместо да направи някакъв голям завой продължи в същата посока. В Германия така или иначе повечето реформи се приемат с консенсус, но пъкк такива чучала като Волен, Ципрас, Грило и т.н. много не виреят....

    Нередност?
  • 2
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 1
    • + 24

    До коментар [#1] от "antikommunist":

    ++++++++
    Явно четат правилно събитията, и то предварително. Справка - отношението им към еврото, а преди това, както коментираш по-горе, и цялостната ситуация, още през 90-те. Улеснява ги и това, че популизмът не вирее много на север. Така е и по-лесно да стигат до консенсус. Изглежда просто, но уви, на юг не вирее.

    Нередност?
  • 3
    comandante avatar :-P

    Добър материал !
    Така и така всички болници са ни фалирали , ако ги продадат ще дадем още един тласък на либерастията ! Която постоянно обяснява колко добре е да си имаме олигархия която да ни таксува и въздуха който дишаме!

    Нередност?
  • 4
    cormoranstrike avatar :-|
    cormoranstrike
    • - 3
    • + 24

    Скоро един норвежец ми обясняваше как данъците му са много високи, но ги плаща с кеф, защото знае какво точно получава срещу тях. Това просто са хора със съвсем различен манталитет от нас и в това е тайната на успеха им.

    Нередност?
  • 5
    cormoranstrike avatar :-@
    cormoranstrike
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "antikommunist":
    ++++++

    Нередност?
  • 6
    aman avatar :-|
    aman
    • - 5
    • + 5

    Поредната шокова терапия, явно конкурентноспособността е по-важна от задълбочаващото се разделение между бедни и богати, обедняването на хората и спадът на качеството на услугите (държавната аптека в Швеция може да ви достави всяко лекарство за 7 дни, частните не могат и се оплакват и искат между 2 и 3 седмици). Ако моделът на плановият социализъм се провали, то и моделът на капитализма е на път - беднотия, разделение, екологични проблеми. Разработки колкото шещ. Лошото е, че икономистите се взимат много наресиозно с техните иконометрични модели, които експериментират върху всички нас (по думите на един приятел такъв). Видно е, че днес икономиката ни интересува повече от хората и всички трябва да работим в нейн интерес, а не тя в наш. Средството икономически растеж се превърна в цел. А растежът не може да е безкраен, но явно всички се прекланяме пред него като не смеем да измислим нищо друго.

    Нередност?
  • 7
    ivo21 avatar :-|
    Иво
    • + 6

    Наистина интересна статия.........! (y)

    Нередност?
  • 8
    megi444 avatar :-|
    megi444
    • - 1
    • + 7

    Статията е хубава, бих дала само съвет: името на болницата на български би трябвало да е "Свети Йоран" (http://www.stgoran.se/sv/In-English/), а не "Свети Горан" поради фонетични особености в шведския език. Друг вариант е да бъде оставено името на латиница (както е направено с New York Times и др), за де няма неточности.
    Успех!

    Нередност?
  • 9
    tatkosmurff avatar :-|
    tatkosmurff
    • + 5

    "Кризата не е малко отклонение, което може да бъде решено чрез фискален ремонт или бързи съкращения", заяви Торнен-Смед пред парламента миналата седмица. "Живеем в нова реалност, където всички инструменти трябва да бъдат извадени от кутията, за да успеем да променим Дания", изтъкна тя.

    Нередност?
  • 10
    tamusen avatar :-|
    Бил Тамусен
    • - 2
    • + 1

    В Гамла стан (швед. Gamla stan) отдавна не живее Карлсон на покрива. Там сега живеят едни по-други хора. Мулти-културни. Шведи няма. А и Виктория се ожени за фитнес интруктора си.

    Нередност?
Нов коментар