🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейски шпионски агенции също се оказаха замесени в масово следене

Британските служби давали съвети как да се заобиколят законите за наблюдение

Темата за шпионажа в Европа стана отново актуална след информацията, че телефонът на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от службите за сигурност на САЩ
Темата за шпионажа в Европа стана отново актуална след информацията, че телефонът на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от службите за сигурност на САЩ
Темата за шпионажа в Европа стана отново актуална след информацията, че телефонът на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от службите за сигурност на САЩ    ©  Reuters
Темата за шпионажа в Европа стана отново актуална след информацията, че телефонът на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от службите за сигурност на САЩ    ©  Reuters

Шпионските агенции в Западна Европа работят заедно за масово наблюдение в интернет и на телефонния трафик, като не отстъпват в тази област на техните колеги от САЩ, разкри британският вестник Guardian. Цитирайки документи, предоставени от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън, Guardian отбелязва, че основната част от наблюдението се извършва чрез директно прихващане на оптични кабели и разработване на тайни отношения с телекомуникационни компании.

Изданието посочва, че разузнавателните агенции в Германия, Франция, Испания и Швеция са развивали подобни методи в сътрудничество със свои колеги, включително и британската агенция за електронен шпионаж - Центърът за правителствени комуникации (GCHQ).

Според документите, издадени от Сноудън, британската агенция за електронно разузнаване е играела водеща роля в консултирането на европейските партньори как да заобиколят националните закони, предназначени да ограничат правомощията им за наблюдение. Информацията поставя в неудобно положение правителствата на тези страни и особено на Германия и Франция, които реагираха гневно на разкритията на Сноудън за масовото американско шпиониране, коментира Reuters. Темата за шпионажа в Европа стана отново актуална след информацията, че телефонът на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от службите за сигурност на САЩ.

В петък Бразилия и Германия внесоха в ООН проекторезолюция, с която призоваха да се сложи край на масовото електронно следене, събиране на данни и други форми на вмешателство в личния живот. Германската Федерална служба за разузнаване (BND) заяви, че през 2008 г. се е обмисляло да се следят тайните служби за наблюдение на телекомуникациите в Германия, което би изисквало промени в законите за телекомуникациите и сигурността. От службата посочиха, че през 2008 г. са обменили опит с британските си колеги по въпроса, но дискусиите им са били за технически, а не за правни въпроси. Подобни разговори по технически въпроси са се водили и с други европейски служби.

Огромен технически потенциал

Цитирайки проучване страна по страна, направено през 2008 г., Guardian отбелязва, че британските служби са били особено впечатлени от германските си колеги, които имали "огромен технологичен потенциал и добър достъп до сърцето на интернет".

Изданието посочва, че британците са помагали на германските си колеги със съвети как да променят или заобиколят законите, ограничаващи възможността им да прилагат напредналата си технология, или както се казва в цитирания документ - да оказват помощ на BND в усилията за реформа или реинтерпретация на крайно рестриктивното законодателство за наблюдението в Германия.

Британската агенция за електронен шпионаж сипе похвали и за френските си колеги от Генералния директорат за външна сигурност и по-конкретно за тесните му връзки с неназована телекомуникационна компания, от които британците са се надявали да се възползват.

В доклада се говори за контакти с главния партньор на французите в индустрията, който имал "иновативни подходи към някои интернет предизвикателства" - намек за търговското онлайн криптиране и опитите за разбиването на кодовете.

Испанският Национален разузнавателен център (CNI) получава похвали за връзките си с британска телекомуникационна компания, отново неназована. Шведската Националната радиослужба за отбрана (FRA) пък е поздравена за закон от 2008 г., който разширява правомощията за следене.

Попитан за изтеклата информация, говорител на FRA отговори, че е нормално службата да има контакти с подобни организации в други страни, но подчерта, че има ясна законова рамка, която определя това сътрудничество.

Признания от САЩ

В петък държавният секретар на САЩ Джон Кери призна за първи път, че понякога американските разузнавателни служби стигат твърде далеч в шпионирането. На конференция в Лондон, в която участва чрез видеовръзка, Кери защити шпионирането като необходимо в борбата с тероризма, но се съгласи, че е необходим контрол.

В присъствието на своя британски колега Уилям Хейг Кери обясни, че електронният шпионаж е предотвратил сваляне на самолети, взривяване на сгради и убийства на хора. "В някои случаи обаче признавам, както признава и президентът Обама, службите са стигали твърде далеч, но мога да ви уверя, че това няма да се случва в бъдеще", каза държавният секретар.

Кери добави, че Барак Обама е твърдо решен да направи пълно преразглеждане на програмите за следене, за да не се допусне никой да остава с усещането за злоупотреби. Той оспори съобщенията в медиите, според които Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала близо 70 милиона души. "Не, не е така. Тези твърдения са силно преувеличени", каза той.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    the_core avatar :-(
    The Core
    • + 15

    Ако замениш свобода срещу сигурност, ще изгубиш и двете!

    Нередност?
  • 2
    aralambi avatar :-|
    aralambi
    • + 6

    "британските служби са били особено впечатлени от германските си колеги, които имали "огромен технологичен потенциал и добър достъп до сърцето на интернет".

    Ако BND са имали толкова голям технически потенциал, как са допуснали американците да подслушват телефона на Меркел? Дали не е било съвместно мероприятие?

    Нередност?
  • 3
    rurik avatar :-P
    THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
    • + 3

    Хехе, журналята прогледнаха. Пак нищо ново по темата, но загубиха месеци в плъзгане по повърхността.

    Нередност?
  • 4
    yby29598937 avatar :-|
    yby29598937

    Методи за следене по целия свят.
    В съвременния свят с напредването на технологиите правителствени служби като ЦРУ,ФБР И др. влкючително и Български могат да ви подслушват, следят в интернет
    и дори да ви снимат от охранителна камера в магазин, банка, бензиностанция и тн. телевизор, монитор когато те са включени в електрическата мрежа.Следенето се осъществява по целия свят, без вие дори да подозирате.
    Полицията както и службите могат да ви снимат и проследяват от военни сателити,
    снимащи с висока резолюция в реално време.Всичко, което правите може да бъде
    проследено и заснето.От телевизора ви снимат, например в къщи подслушват ви и
    следят какво гледате.По същия начин това става и с настолни компютри, лаптопи
    таблети и смартфони.Следи се всичко, което излиза на вашия екран или дисплей на
    таблета и смартфона.Дори да им падне батерията пак могат да ви следят....индуцира се ток от антената на устройството.Всичко, което пишете сайтове, пароли, видео, всичко,
    което съхранявате в паметта на телефона и таблета може да се проследи.Същото е и с настолния компютър дори и да е изключен кабела за интернет.Достатъчно е устройството да е включено в електрическата мрежа.Абсолютно всичко, което е на
    вашия екран се вижда от някоя правителствена служба стига да решат да ви следят.
    Знаят ви пароли, информация....всичко.Всеки един телевизор и монитор може да заснема видеоизображения, които се виждат на компютър от някоя правителствена
    служба дори и при изключен телевизор.Достатъчно е само да е включен в електрическата мрежа.Снимат ви какво правите в къщи......просто всичко получават
    детаелна картина.

    Нередност?
Нов коментар