По ръба на гражданската война в Украйна

Насилието в Киев продължава да ескалира в навечерието на влизането в сила на новия закон срещу протестите

Вече трети ден Украйна изглежда като страна на ръба на гражданска война. Продължаващите от ноември антиправителствени протести, които до момента бяха предимно мирни, ескалираха в ожесточени улични сблъсъци между полиция и демонстриращи. От едната страна на барикадите издигнаха импровизиран катапулт и хвърлят камъни и коктейли "Молотов". От другата страна униформените отговарят със шокови гранати, гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия. И в двата лагера ранените са десетки и ще станат още повече, ако тази нощ насилието отново избухне.

Искрата, която подпали продължаващото вече втори месец улично недоволство срещу решението на президента Виктор Янукович да обърне гръб на ЕС и вместо това да подпише серия икономически споразумения с Русия, бяха приетите минала седмица от украинската Дума мерки за криминализиране на протестите. Те предвиждат тежки глоби и до 15 години затвор за демонстранти, извършили "тежки престъпления" като разпъване на палатки или носене на велосипедни каски за защита, и бяха разкритикувани от ЕС и САЩ, а шведският външен министър Карл Билд ги определи като "най-солидния пакет репресивни закони, приемани от европейски парламент от десетилетия насам." След като бяха подписани от Янукович в петък, новите драконовски правила влизат в сила от утре. И ще маркират най-опасната фаза от политическата криза в Украйна.

Много сблъсъци и малко разговори

В понеделник Янукович призова за диалог и компромис с протестиращите, но и предупреди, че е готов да използва всички законови средства, за да запази стабилността в страната. До планираната среща и разговори обаче така и не се стигна, а руският външен министър Сергей Лавров предупреди днес, че ситуацията в Украйна "излиза извън контрол" и обвини политици от ЕС, че се месят и подклаждат напрежението.

След поредната бурна нощ на сблъсъци днес кореспондентите в Киев съобщават, че кордони от спецчасти за борба с безредиците стоят зад барикади и изгорели автобуси по централната улица "Грушевски". И страховете са, че в късните часове може да има нова ескалация.

Мирните протестиращи обвиняват за насилието платени от правителството провокатори (известни като титушки) и слабо известна до този момент националистическа група, наричаща се "Десен сектор". Опозицията се опасява, че управляващите ще ги използват като повод да обявят извънредно положение и да смажат хората на "Майдан Незалежности".

По пътя на Русия

Битката продължава и както написа в обръщение от затвора бившият украински премиер Юлия Тимошенко, "свободата си струва такава борба". "Вие, мафията на власт, доведохте хората до предела, вие изтръгнахте от ръцете им спасителния билет за Европа, а сега им лепите етикети, че са предатели!?", казва още излежаващата седемгодишна присъда Тимошенко.

Само че безпрецедентните улични сблъсъци, каквито Украйна не е виждала нито при разпада на СССР, нито по време на Оранжевата революция през 2004 г., тласкат страната към ръба. А президентът Янукович не изглежда готов да направи това, което би могло да я спре да се плъзне по опасната спирала надолу - а именно, да отмени приетите миналата седмица репресивни мерки. Те силно ограничават не само правото на събиране и протест, но и застрашават свободата на словото и вкарват твърдо Украйна в лигата на авторитарните държави по модела на Путинова Русия. Ако президентът не направи крачка назад, битката ще е дълга и опасна.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 8
    • + 34

    И в Украйна, като у нас и в Русия и в Турция, Сирия и къде ли още не.
    Власт не се дава, не се отстъпва, особено ако имаш могъщи покровители зад гърба си!

    Нередност?
  • 2
    gi avatar :-|
    Туриста
    • - 9
    • + 64

    Про-путинските правителства не са на почит нито в България нито в Украйна... ами сега? Кой е виновния за побоищата? На какъв език да се каже ОСТАВКА!

    Нередност?
  • 3
    effi avatar :-|
    иван
    • - 85
    • + 16

    Янукович и избран законосъобразно на признати за демократични избори. Позицията на онези, които той представлява е против влизането на Украйна в ЕС. Дори на простичките украинци е ясно, че в Европа ще бъдат или само енергиен придатък, или широк пазар. Това "влизане" ще отхвърли страната на десетилетие назад, а връзките и с Русия постепенно ще замрат. Това е предпоставка за бавното, но сигурно замръзване на Украйна. Въобще ситуацията е цунг-цванг.

    Нередност?
  • 4
    kosmev avatar :-P
    Убитака
    • - 8
    • + 71

    [quote#3:"effi"]Това "влизане" ще отхвърли страната на десетилетие назад, а връзките и с Русия постепенно ще замрат[/quote]
    Разбира се, че обвързване със западна(ла) Европа е декадентско и утопично, сравнено с прогресивната и величествена Братская Русь...
    Тя в момента има проблеми с притока на имигранти от Германия, Франция и Англия и търси търси помощ от Северна Корея за справяне с проблема, след като дори братска Куба се предаде на капиталистите и позволи частния бизнес...
    Виж ся "effi"... Ако си трол на бюджетна издръжка от партията-майка бих те оправдал - и аз като ученик лепях афиши за да си купя маратонки...
    Ама ако вярваш и на 1% в това което пишеш, определено си неуспял и озлобен от живота келеш...


    Нередност?
  • 5
    petar_georgiev avatar :-(
    petar_georgiev
    • - 8
    • + 43

    За съжаление, вече няма съмнение, че Янукович ще "победи", но ще окачи такъв тежък товар на шията на Путин, че не след дълго ще ги повлече и двамата по пътя на Слободан Милошевич! Украйна няма де се примири да я върнат в СССР 2.0, а в Русия, путинизацията все повече ще се вмирисва и хората ще съберат сили да я отхвърлят. Без втора "Октомврийска революция."

    Нередност?
  • 6
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 13
    • + 9

    До коментар [#2] от "Туриста":
    [quote#2:"Туриста"]Про-путинските правителства не са на почит нито в България нито в Украйна...[/quote]
    Кой ти каза, че не са на почит? Я виж Тиквун I Самодържец... Цяла нация му се възхищаваше на простоватия "народен" изказ, а някои хора даже си го изтипосаха на предния капак на Вектрата.

    Нередност?
  • 7
    slon avatar :-|
    slon
    • - 5
    • + 12

    Комунистите да не би да дошли на власт с мир ?
    Под ножа !

    Нередност?
  • 8
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 18
    • + 11

    Погледнете го от другата страна - икономиката на ЕС расте екстензивно, т.е. ако не присъединява нови държави и увеличава вътрешния пазар много скоро положението ще е зле, много зле (защото ръста на населението клони към нула, а еврото продължава да поскъпва спрямо долара и йената и износът не е много конкурентен). Обаче разни държавици, като Хърватия или Сърбия, не дават кой знае какъв потенциал за растеж. Турция или Украйна това са двете възможности. Но с Ердоган начело Турция е все по-неприемлив вариант. Остава Украйна. Но Янукович се осмели (представете си !!) да преговаря и дори да поставя условия, все пак е представител на независима страна. Меркел отказа да плаща и той избра друг вариант и сега го наказват. Всичките останали демократични риторики са просто бля- бля за заблуда на народа.

    Апропо, ако още не сте го разбрали - такива дупедавци и продажници, като нашите управници во главе с госпожа Кунева няма никъде по света.

    Нередност?
  • 9
    simon40 avatar :-|
    simon40
    • - 6
    • + 7

    До коментар [#5] от "petar_georgiev":

    Много си прав. В Украйна има крайни националисти за които основен враг е Русия. Толкова я мразят че някои от тях се бият на страната на ал-кайда в Сирия, само защото Русия подкрепя Асад. Това може да доведе и до нова мода в тероризма на територията на руската федерация. Не само етнически руснаци приели исляма, а и паравоенни украински "банди".

    Нередност?
  • 10
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 4
    • + 14

    Не са нито верни, нито достоверни твърденията, че видиш ли Европа(??), го е закъсала и и трябват пазарите на Украйна (България, Сърбияи т.н.), особено като се отчете покупателна възможност. Всъщност, ако има реална причина, това е чисто политическа такава и само благодарение на това и ние сме членове. Това важи и за Украйна, но в много по-голяма степен и за Русия. Русия мечтае от времето на Петър за излаз на Босфора, а ако "загуби" Украйна, ще го закъса с излаз на Черно море, така че стратегически и разбира се чисто политическото предимство, да имаш в подчинено положение една голяма държава, са водещи. Има и икономически причини, при това с известен реализъм в тях, тъй като в годините на СССР, по транспортни, климатични и урбанистични съображения, на територията на Украйна бяха построени електроцентрали (много от тях атомни) и доста заводи, включително от ВПК. Така че и това Русия не иска да "изпусне" и за целта, с политиката на моркова и тоягата (цените на газа) и с любимите КГБ методи на изнудване и подкупване в чист вид, се старае да държи положението.
    Колко време ще успее е трудно да се предскаже, но на всеки разумен човек трябва да е ясно, че това е "кауза пердута" и е въпрос на време, нещата да се обърнат.
    Най-лошо е за украинците, защото всичко ще на техния гръб. И ако днес, "приятелите" на Украйна ронят крокодилски сълзи, че видиш ли, понеже икономически и технологично тя е изостанала и така ще стане жертва на лошите колонизатори от ЕС, с удължаването на агонията с помоща на Янукович и "здравите" сили, ще се увеличава дистанцията с нормалния свят. Така че по-късно, означава още по-тежко.
    Ние минаваме все още по този път и знаем че никак не е лек, но и ние сполучливо и не без любезното съдействие на 5-тата колона бяхме забавени и не успяхме да влезем заедно с Чехия, Унгария и т.н., т.е. наложи се да платим и заплащаме още по-високата цена на закъснелите процеси.
    Това очаква и украинците и затова те се опитват, дори с цената на насилие и жертви, да не допуснат отлагане за неопределено време на присъединителния процес.
    Що се отнася за вътрешните проблеми запад-изток, националистични и други подобни, това винаги се е използвало от противниците на демократичните процеси - нали виждаме как продължава да се използва и у нас.

    Нередност?
Нов коментар