🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Майданът срещу Виктор Янукович

Радикализацията и от двете страни на барикадата в Украйна е опасно висока. Без отстъпки ситуацията може да стане още по-грозна и страшна

Четвъртък очевидно е критичен ден за Украйна. В този ден на 21 ноември миналата година президентът Виктор Янукович реши внезапно да прекрати преговорите за асоцииране с ЕС и разпали най-масовите протести в страната от Оранжевата революция насам. На 16 януари, отново четвъртък, управляващите в Киев приеха пакет пакет от абсурдно репресивни закони, целящи да сплашат и прогонят демонстрантите от "Майдан незалежности" в центъра на столицата. И така дръпнаха спусъка на насилието, което вкара продължаващото вече повече от два месеца противопоставяне между площада и властта в нова, кървава и опасна фаза.

След като ожесточените сблъсъци взеха пет жертви и оставиха стотици ранени, Украйна изглежда като страна на ръба на гражданската война и е по-размирна и разединена отвсякога в съвременната си история. Радикализацията и от двете страни на барикадата е на тревожно високи нива и без готовност за отстъпки ситуацията може да стане още по-грозна и страшна.

Под и(нди)гото на Путин

"Скъпи абонате, вие сте регистриран като участник в масови безредици." Този SMS, получен от демонстранти в горещите точки на сраженията със спецчастите "Беркут", не само навява оруелианско усещане, но и напомня, че според новоприетите правила това е нарушение, наказуемо с до две години затвор. Определени от шведския външен министър Карл Билд като "най-солидният пакет репресивни закони, приемани от европейски парламент от десетилетия насам", те бяха прокарани в Радата от Партията на регионите на Янукович и комунистите по скандален и фарсов начин. Това се случи с вдигане на ръка, зам.-председателят на парламента преброи за секунди гласовете и светкавично мина към следващата точка в дневния ред. Още на следващия ден президентът подписа законите и в средата на миналата седмица те влязоха в сила.

"Това се превърна в искрата за ескалацията. Тези закони се опитват да криминализират всички дейности на участниците в Евромайдана и те да бъдат сплашени и преследвани, вместо с тях да се водят преговори", казва пред "Капитал" Йевген Воробьов, анализатор от Полския институт за международни отношения (PISM). Някои от правилата и наказанията за нарушаването им граничат с кафкиански абсурд - например при новоизмисленото "престъпление" шофиране в колона от повече от пет автомобила може да бъде отнета шофьорската книжка за 1-2 години, а също и колата (виж инфографиката). Други, например заклеймяването на всички неправителствени организации с външно финансиране като "чуждестранни агенти", звучат като преписвани под индиго от приетите в Русия мерки.

Точка на пречупване

"Вместо диалог с обществото Янукович и хората му наложиха репресии. Разбира се, това направи хората още по-гневни и агресивни. Пасивността на лидерите на опозицията, които разочароваха хората с неохотата си да се противопоставят на новите закони, също изиграха роля. Освен това още от самото начало сред протестиращите имаше по-радикални елементи. И накрая - сигурен съм, както и много други анализатори, че има достатъчно агенти на чужди държави (най-вече Русия), които са заинтересувани от дестабилизирането на Украйна. Така че всичко беше готово за експлозията. И тя се случи", казва пред "Капитал" политическият експерт Валентин Гладких.

След нея централната част на Киев около улица "Грушевски" заприлича на военна зона. Както отбелязва кореспондентът на британската ВВС в украинската столица Дейвид Стърн, баталните сцени на моменти имаха сюрреалистичен средновековен привкус - демонстрантите издигнаха катапулт, носеха саморъчно направени щитове с изрисувани кръстове върху тях, а отстрани се молеха свещеници с раса и икони. От барикадите на протестиращите хвърчаха камъни и коктейли "Молотов", отсреща им отговаряха с шокови гранати, гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия (а ако се съди по огнестрелните рани по две от жертвите - вероятно и други оръжия). Между горящите гуми и черния пушек патрулираха и БТР-и.

Всъщност границата на насилието беше прекрачена много по-рано, когато активисти от протестите бяха бити от полицията, когато властите използваха "титушки" (хулигани и криминално проявени, наемани, за да сплашват демонстрантите). Много протестиращи бяха "изчезнати" след контакт с полицията. Един от тях беше намерен измъчван и убит в покрайнините на Киев, разказва Гладких. "Но никой не забелязваше това насилие. Едва след няколко смъртни случая на протестиращи в центъра на столицата международната общност обърна внимание, че нещо се случва в Украйна. И след като чуждестранни лидери започнаха по-ясно да изразяват загрижеността си пред Янукович, той също "забеляза". Все пак се надявам, че няма да се наложи украинците да се бият едни срещу други, за да принудят президента да чуе нацията", коментира политическият експерт.

Предпоставките конфронтацията да се засили са налице. "Хората все повече се радикализират. Дори най-умерените вече са уморени. Те осъзнават, че ако напуснат Майдана или продължат да протестират мирно на друго място, вече могат да бъдат преследвани от властите заради приетите драконовски закони. Тези хора нямат алтернатива освен използването на насилие. Това става все по-опасно", твърди Йевген Воробьов.

Втвърдяване има и от другата страна. "Най-крайните политици, които са проруски, не желаят да признават възможността за протест. Те все още разглеждат Оранжевата революция като подбудена от Запада и не разбират характера на случващото се в момента. Ако такива хора, като премиерът Микола Азаров, имат влияние върху Янукович, това ще доведе до радикализация на протестите", казва пред "Капитал" Юрий Якименко, зам.-директор на киевския изследователски център "Разумков".

Но ако допреди кръвта да обагри площада изглеждаше, че Янукович може някак да устои и дори да спечели следващите президентски избори през 2015 г., особено след като маскира фалиралата икономика със заема от 15 млрд. долара и обещанието за евтин газ от Москва, сега пасиансът се пренарежда. "Очевидно е, че и руският лидер Владимир Путин, и Янукович се опитват да трансформират украинския държавен глава в подобие на Александър Лукашенко в Беларус - президент, който не може да се справя с икономиката на страната си без постоянна финансова помощ от Кремъл. Но диктатурата може да бъде налагана с относително малко сила само докато не избухне открито насилие, както се случва сега в Украйна", коментира пред "Капитал" Андерс Аслунд, старши сътрудник в Peterson Institute for Intarnational Economics. А и освен това Украйна не е Беларус. "Янукович може да се задържи на власт още известно време - не безкрайно много - но само ако прибегне към суров репресивен режим. Това означава гражданска война срещу населението", казва пред "Капитал" Лилия Шевцова от московския офис на Carnegie Endowment for International Peace. Според Воробьов тези смъртни случаи могат да се превърнат за Янукович в точката, от която няма връщане назад. "Легитимността му се подкопава все повече, но той е прекалено изплашен за собствената си сигурност, за да започне да преговаря истински. Единственият му шанс да се задържи на поста без изцапани от кръв ръце е да започне да договаря план за предаване на властта, но той изобщо не е готов за това", смята анализаторът от PISM.

Съгласие или смърт

Заради случващото се управляващите в Украйна са все по-изолирани и навън. Премиерът Азаров, който на фона на целия хаос реши да се качи на самолета за Давос, се оказа бойкотиран - всичките му срещи бяха отменени, а на форума имаше минута мълчание в памет на жертвите в Киев. САЩ въведоха визови ограничения за представители на властта в Украйна, а президентът на ЕК Жозе Барозу заяви, че е шокиран от насилието, и предупреди, че Европа обмисля санкции. Друг е въпросът какво точно може да направят Брюксел и Вашингтон, за да повлияят на ситуацията. "ЕС и САЩ са патетично импотентни... И незаинтересовани", смята Лилия Шевцова. Според Воробьов Западът трябва да говори с Русия и да се опита да я убеди да не подкрепя по никакъв начин режима в Киев, ако той прибегне до смазване на протестите като последна отчаяна мярка. Другото необходимо нещо е външните актьори да се противопоставят срещу все по-реалната възможност за въвеждане на извънредно положение в Украйна. "Това трябва да стане по два начина. Първо, като се апелира към останките от разум сред управляващите в лицето на надвисналото насилие, което ще избухне, ако бъде наложено извънредно положение. И второ, със заплаха за въвеждане на широкообхватни санкции, ако тази червена линия бъде прекрачена", казва Воробьов. И пояснява, че няма предвид само визовите забрани, вече въведени от САЩ, а и целенасочено замразяване на активи и банкови сметки на големите олигархични групи, които поддържат Янукович.

Но ключът за разрешаване на кризата е в самата Украйна и минава през разговори и желание за съгласие и от двете страни. "Всичко зависи от готовността на Янукович да отговори на исканията не само на опозицията, но и на протестиращите. В противен случай лидерите на опозицията може да бъдат сметнати за предатели и ситуацията да излезе от техния контрол. Всъщност, боя се, от чиито и да било контрол", смята Гладких. На фона на съобщенията за прииждащи към Киев хора очакванията през уикенда десетките хиляди на "Майдан незалежности" да набъбнат до стотици хиляди, и сигналите, че Янукович губи властта си в някои западни и централни региони на страната, където граждани превземат сградите на местната администрация и призовават за сваляне на назначените от президента губернатори, не е ясно колко ще продължи временното примирие.

Според Гладких най-добрият възможен сценарий за страната е Янукович да се оттегли, виновните за насилието да бъдат наказани и да има нови парламентарни и президентски избори. "Всичко друго ще означава край на демокрацията в Украйна или край на самата Украйна в сегашния й вид", казва политологът.

Има и друг вариант, който може да приемлив за олигарсите и за лидерите на опозицията, но не и за протестиращите. Той включва оставка на сегашното правителство, съставяне на ново парламентарно мнозинство и нов коалиционен кабинет. "Това е приемливо за опозицията в краткосрочен план, но ще е катастрофа в дългосрочен. Тя ще загуби следващите избори и ще се появят нови опозиционни лидери. И те ще са много по-радикални", прогнозира Гладких.

А най-лошото, което може да се случи, е Янукович просто да продължи да не чува хората на площада и да се опитва да смаже всяко недоволство. "В този случай ескалацията на насилието е неизбежна. Не бих искал да си представям ужасяващи неща като гражданска война, руска инвазия в някои региони на страната или разцепване на Украйна, но при най-неприятния развой на нещата това може да се случи", смята Гладких.

По темата работи и Красимир Янков

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 2
    • + 23

    Като човек, роден в източна Украйна, с много роднини там, не бих искал страната да се разцепи и източната част да падне окончателно под ботуша на Путин.

    От друга страна, това е най-доброто нещо за западна Украйна, която по манталитет е много по-близо до Полша, отколкото до Русия. Западна Украйна би се интегрирала безпроблемно в Европа.

    Каквото и да стане, дано да няма повече жертви.

    Нередност?
  • 2
    petar_georgiev avatar :-|
    petar_georgiev
    • - 2
    • + 18

    Украйна, като че ли изживява нашият януари 1997, но в съветски вариант. България тогава намери мъдрост да не пролее кръв и да издържи на разцеплението. Можем само да пожелаем на украинците, да намерят пътя към взаимното разбиране, копромиса, консенсуса и запазване на единството, защото ЕС е за обединение и развитие, а не за нови разцепления и граници! И без това са прекалено много...

    Нередност?
  • 3
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 2
    • + 8

    Когато богатите хора воюват едни с други, бедните са тези, които умират.
    Страхливостта в своя възход се обръща в жестокост.

    Всички модерни революции са довели до укрепване на властта на държавата.

    Нередност?
  • 4
    chimay avatar :-|
    chimay
    • - 13
    • + 4

    Шведите с техния lex orwell най-малко да се обаждат в този цирк.

    Съвременна Украйна е резултата от това че някой много добре е прочел книгата The Beginner’s Guide to Nation-Building. Резултатите от този прочит са очевидно противоречиви изключая факта че като идеина конструкция Украйнската нация е абсолютна илюзия, нещо като една голяма Македония.

    Въобще Сблъсъкът на Цивилизациите има и друго измерение освен основното Ислям - Християнство, а именно Старо-Заветни (протестански) разбирания за света срещу Православните такива.

    Естествено е тази плоскост на конфликта и деистващите сили зад него да убягва на болшинството анализатори и доморасли коментатори : класическото образование отдавна не е на мода. Но зад опорните точки за универсалните ценности на протестанския светоглед се крият едни други... илюзии... абе напрво лайна.

    Нередност?
  • 5
    aenimus avatar :-|
    Ænimus
    • - 20
    • + 2

    И пак представяте нещата едностранно, сякаш целият прогресивен народ е срещу Янукович, сякаш няма източна Украйна и сякаш сред "протестиращите" няма открити антисемити и последователи на хитлеристи.

    Нередност?
  • 6
    muzar avatar :-|
    Музар
    • - 4
    • + 17

    До коментар [#1] от "Chievo":
    До коментар [#2] от "petar_georgiev":

    Предварително заявявам, че не искам казаното от мен да се случва на когото и да е било.

    За съжаление
    [quote#2:"petar_georgiev"] България тогава намери мъдрост да не пролее кръв и да издържи на разцеплението[/quote]

    превърна нашия преход в безкраен възход на комунистите (ДС-подвластните). Освен това в България нямаше и няма какво да се разделяне, освен на хора и зомбита. Да, спестихме си човешки жестокости за кратко (и това е добро), но пък си влачим дерибеите на гърбината вече четвърт век.

    Украинците са устояли като нация в далеч по-жестоки условия от нашето "турско робство", при това в най-ново време - все още има хора с живи спомени (може да не са техни собствени, но разказани от най-близки хора, ако изобщо е било възможно да се говори за Гладомора).

    За всички жертви ще са виновни и причина сегашните продажни властници.

    Господ да даде сили на украинците да извоюват истинска свобода и демокрация.

    Нередност?
  • 7
    muzar avatar :-|
    Музар
    • - 2
    • + 14

    Исках да кажа, че без жертви не могат да се преборят с тези, за които "властта се взема с кръв и не се дава без кръв". У нас се уплашихме през 1997-ма и сме на това дередже. Знам, че за тези, които не сме по барикадите е лесно, но... не смея да го кажа, все пак - свободата се постига с жертви. И с много мъка и тъга.

    Нередност?
  • 8
    skitnikapozemqta avatar :-|
    skitnikapozemqta
    • + 5

    каквото и да стане ще е много показатално за България..

    Нередност?
  • 9
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 2
    • + 4

    Майданът - проклятието рано или късно ще застигне Виктор Янукович. Колкото по-рано сам си търгне доброволно, толкова по-добре за него.

    Нередност?
  • 10
    wile_coyote avatar :-|
    wile_coyote
    • - 5
    • + 2

    Само чакайте да видите, как "водачите" на революцията ще сключат сделка с "тиранина". Каквито знаци вече дават. Само изчакват удобен момент да го "съобщят" на хората. Всичко ще бъде направено в името на някоя благородна цел като "спиране на насилието" или "стабилността на Родината". На върха ще дойде друг, не по-малко крадлив и корумпиран от Янукович, но с различен, европейски етикет. А обикновените украинци ще си задават въпроса "Бихме се, зъзнахме, мечтахме и какво?" Да ви е познат сценария? Той се разиграва и в една друга страна, която навремето градеше "вечна дружба" с Москва. Събитията са толкова подобни, че са очевидни даже за редовия промит мозък. Българин, украинец, все тая...

    Нередност?
Нов коментар