Посока Изток - Запад

Какви са сценариите пред Украйна

Украйна е страна на ръба - политически и икономически. След навлизащите в четвърта седмици протести е ясно, че сегашната система е колкото нестабилна, толкова и неудържима. Докато десетки хиляди души продължават да се събират на "Майдан незалежности" в Киев въпреки минусовите температури, а властта объркано и отчаяно се опитва да се задържи, изход от ситуацията засега не се вижда. И допълнителната ескалация на насилието е плашещо реален вариант.

От една страна, президентът Виктор Янукович призова за примирие и покани опонентите си на кръгла маса, но от друга, частите за борба с безредиците "Беркут" и вътрешни войски се опитаха брутално да прочистят площада от хора. И то в момент, когато в Киев беше върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Опозиционерите засега не показват различията помежду си, но и отказват диалог с властите заради употребата на сила срещу демонстрантите. На свой ред хората по мразовитите улици вече не искат от Янукович просто да подпише отложеното споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС, а нещо много повече - оставка на цялото дискредитирано управление и смяна на системата.

Докато всички замесени играчи се чудят как да излязат от патовата ситуация, над Украйна е надвиснало икономическо бедствие, което ще удари още в началото на следващата година. Бюджетът за 2013 г. е направен с разчет за растеж от 3.4% от БВП, но реално икономиката ще се свие с 0.5% според ЕБВР. В допълнение през следващите няколко месеца страната ще трябва да плати за доставките на руски газ, да започне да връща пари на МВФ и да покрива еврооблигации. Общо цитираните суми за тези нужди варират между 11 и 17 млрд. долара според бизнес вестника "Дело". За да избегне фалит, Украйна трябва да направи избор дали да се сближи с ЕС, с Русия или да продължи да се опитва да балансира. И трите варианта ще имат дългосрочни политически и икономически последици в страната. Преди да се стигне до тях обаче, Киев трябва да излезе от сегашната безизходица. Ето какви са вариантите във въпроси и отговори.

Ще подаде ли Янукович оставка?

Малко вероятно. "За Янукович да изгуби властта означава да изгуби всичко", казва пред "Капитал" Валентин Гладких, старши съветник към секретариата на украинската Върховната Рада. Причината, обяснява Гладких, е, че присъдата срещу бившия премиер Юлия Тимошенко и преследването на други фигури, близки до предишното управление, са отворили кутията на Пандора. "Сега всички разбират, че ако паднат от власт, могат да бъдат обвинени и съдени или в най-добрия случай да изгубят имуществото си", смята Гладких. Според Сюзан Стюарт, изследовател на Украйна от престижната германска Фондация "Наука и политика" (SWP), засега протестите не са достатъчни, за да накарат Янукович да се оттегли. "Той ще се опитва да се закрепи на власт на всяка цена, защото се страхува от отмъщение. Боя се, че може да има още сблъсъци. Режимът е нервен и склонен да използва насилствени методи", казва Стюарт пред "Капитал".

За да оцелее, Янукович изглежда готов да пожертва правителството и дори да свика предсрочни избори. "Той може да накаже виновните за насилието в полицейските сили "Беркут", да разпусне правителството, да назначи парламентарни избори и да подпише споразумението за асоцииране с ЕС", прогнозира пред "Капитал" политическият експерт Роман Рукомеда. Според него това е най-вероятният и най-мек сценарий, защото така Янукович ще запази поста си до следващите президентски избори през 2015 г.. "Той може да пожертва голямата фигура на премиера, за да продължи шахматната партия, и би го направил", добавя Борис Макаренко, председател на руския Център за политтехнологии, цитиран от в. "Московский комсомолец".

Ако все пак Янукович бъде принуден да се оттегли, остава въпросът кой ще дойде на негово място. Западът и особено Германия, изглежда, залагат на боксьора политик Виталий Кличко. Но той няма опит и не се ползва с доверието на всички. Разговори на "Капитал" с украинци от източната и южната част на страната показаха, че те гледат с недоверие към него и го смятат за известен само заради спортната му кариера. Все пак според Рукомеда Кличко е компромисна фигура, не е радикален и не плаши с национализъм Източна Украйна. "Другите кандидати ще бъдат в съюз с Кличко, тъй като все още ще имат добри условия да получат ключови държавни постове в Украйна (например премиерското място или председател на парламента). Засега няма знаци за разделение на опозицията", казва политологът.

Може ли Янукович остане на власт?

Да, но вече няма политическо бъдеще. Такъв сценарий е възможен, ако протестите загубят инерцията си заради започващите дълги празници и студа. Тактиката на властите да проточват развитието на събитията чрез обещания за кръгли маси и диалог може да даде резултат, ако хората се уморят. "Ако нещата продължат така, политиците ще призоват Майдана да си тръгне и ще започнат да се готвят за изборите. В крайна сметка на площада ще останат най-радикалните и маргинални сили, които няма да се подчиняват на политиците. И това може да доведе до радикализация", смята социологът Ирина Бешкина, цитирана от руския в. "Икономически известия".

Дори и Янукович да остане на власт, полицейското насилие, държането на преговорите с Русия в тайна, корупцията и високомерието трудно ще му бъдат простени. "Той вече е загубил всички шансове да бъде преизбран за втори мандат при каквито и да било условия", категоричен е Рукомеда. 

Владимир Жарихин добавя, че главната надежда на Янукович, ако остане на поста си, е опозицията да не извади достоен опонент на президентските избори. "Рейтингът на Кличко е съпоставим с този на Янукович, но дали това е достатъчно, засега не ясно", казва зам.-директорът на Института за страните от ОНД пред в. "Московский комсомолец".

Какво ще стане, ако има още насилие?

Това ще е най-голямата грешка на Янукович. Най-вероятно ще има засилване на демонстрациите и втвърдяване на тона. Данните на Фондацията за демократични инициативи "Илко Кичерив" и на Киевския международен институт по социология сочат, че хората на площада искат най-вече да бъдат освободени от ареста задържаните при разгонването на предишни митинги (82%), а премиерът (80%) и президентът (75%) на страната да подадат оставки. И евентуално насилие би изкарало още повече хора на площада. 

Според Рукомеда ескалацията е възможно най-тежкият вариант за страната. По думите му нов опит за прочистване на майдана ще се провали, ако не бъде използвано оръжие. "Това би довело до пълно въстание в Украйна и изгонване на Янукович, правителството му и депутатите от парламента със сила. За жалост това ще доведе до много насилие и от двете страни, но ще е бърз край на режима на Янукович", смята политологът. "Опитът на украинското националистическо движение на съпротивата, което е победено едва през 60-те години от СССР, ще бъде използван отново и цялата държава ще започне да се бие срещу сегашния режим", добавя Рукомеда. Според политолога, след като хората са се събудили, вече е невъзможно да бъдат спрени със стари методи. "Ситуацията сега е напълно различна, отколкото преди няколко седмици. Ако Янукович не го разбере, това ще е най-голямата му грешка."

Възможно ли Украйна да се разцепи?

Слабо вероятно, но не изключено. Евентуалната линия показва картата на последните парламентарни избори, която разкъсва страната на почти две равни части с център Киев. "Да предположим, че на 17 декември Янукович заминава в Москва да се види с Путин. През това време опозицията заявява, че той вече не е президент. Янукович вече се връща не в Киев, а примерно в Донецк и целият югоизток заедно с Кримския полуостров го подкрепя за президент. Украинците обаче разбират колко е реален този сценарий и ще се опитат всячески да го избегнат", смята Владимир Жарихин.

Рукомеда добавя, че демонстрантите може сами да решат, че Янукович вече не е държавен глава. "Най-големият протест в украинската история (1 млн. души в столицата и също толкова в останалите региони на страната на 8 декември) има пълното право да обяви, че сегашният президент Янукович е загубил легитимност и правото да бъде президент", казва политологът. Според него разделението на Украйна би било най-трагичният сценарий.

Кой е най-добрият възможен изход?

Парламентарни и президентски избори. "Това е най-приемливият, най-мирен, най-демократичен и най-законен вариант за излизане от ситуацията. Ако не последват избори, сблъсъците са неизбежни", казва Валентин Гладких. И добавя, че не е изключен държавен преврат или гражданска война.

Въпросът е как Янукович да бъде убеден да се изправи пред избирателите. Според Гладких точно това е ролята на опозицията, която трябва да предаде на президента посланието на площада. Ключова е и ролята на влиятелните украински олигарси, които контролират голям дял от икономиката на страната и биха могли да определят дали и колко дълго държавният глава ще остане на власт. "От една страна, олигарсите се страхуват от смяна на режима, но от друга, биха могли без проблем да предадат Янукович и да се приспособят към новата ситуация, каквито признаци вече има. За тях важното е да няма насилие, защото тогава никой не може да даде гаранции за имуществото им. Олигарсите разбират, че за тях по-добре е да преговарят", смята Гладких. Ако сивите кардинали му обърнат гръб, Янукович няма шанс. Но има нужда и от подкрепа отвън. "ЕС и САЩ трябва ясно да заявят на Янукович и всички групи по интереси около него, че ако не искат мирно и приемливо решение, ще бъдат ударени и ще страдат - със забрани за пътувания, замразявания на активи и банкови сметки", казва Гладких.

Продължават ли ЕС и Русия битката за Украйна?

Да. Брюксел определено разчита Киев да продължи по пътя към Европа и държи вратата отворена. При посещението си в украинската столица през седмицата Катрин Аштън обяви, че Янукович я е уверил, че целта му е да подпише споразумението с ЕС. Но не уточни кога може да стане това.

Според Гладких сключване на сделка сега би било като договор между хуманисти и канибали, защото би означавало Европа да направи компромис с ценностите си и да влезе в съглашение с репресивен режим. "Вече има ясни сигнали от Брюксел, че споразумението ще бъде подписано, но това може би ще стане при други управляващи. Това е дипломатичен начин да се предаде основното послание - че ще се случи след смяна на правителството и президента", казва съветникът в украинската Рада.

Кремъл също не се отказва и се опитва да изпревари Брюксел. На 17 декември се очаква среща между Янукович и руския президент Владимир Путин, на която ще бъде подписан пакет от двустранни икономически споразумения. Макар според руски представители сред тях да няма договор за цените на газа или за влизане във водения от Русия Евразийски съюз, е ясно, че Москва продължава с опитите да задържи Киев в своята орбита.

"В някой момент, не толкова далечен, Украйна просто ще трябва да вземе решение и да приеме някое предложение, независимо дали ще е достатъчно отчаяна да приеме руската оферта, каквато и да е тя, или достатъчно отчаяна да поеме по другия път и да се съгласи да прави реформи, за да подпише с ЕС и да получи пари от МВФ", обобщава Сюзан Стюарт. Но дори и тогава люшкането между Брюксел и Москва ще продължи. "Няма да има дългосрочно разрешаване на украинската дилема, докато ЕС и Русия не успеят да докарат отношенията помежду си до точка, в която вече няма да гледат на тях като на съперничество", казва анализаторът от SWP. Но едва ли някой може да обещае на хората на "Майдан незалежности" кога ще се случи това.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 17
    • + 19

    Украйна е вече загубена за Русия, въпросът е вече за Сибир.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 6
    • + 8

    Не съм съгласен: Украйна е зависима и от Русия като база за износ генериращ над 27% от националния доход , така и от Западна Европа (е, повече Полша, Чехия и Словакия) като клапан за безработицата и потенциален инвеститор. Политическите крясъци и ниско актьорско майсторство не бива да се приемат като чиста монета. Жалко за хората, и те като нас страдат в крайна сметка от игрите, валидирайки старата поговорка "Когато атовете се ритат магаретата теглят".

    Нередност?
  • 3
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 11
    • + 16

    До коментар [#2] от "daskal1":
    Украйна може да е зависима от Русия, но голямата част от украинците не искат да имат нищо общо с Русия.
    Русия не е и не може да бъде модел за държавно развитие на нито една държава по света - най-малко на Украйна. И това нещо украинците го показват от десетина дена насам по най-категоричен начин , независимо от всичко.
    Стремежът им към Европа не е продиктуван само от политически , икономически или други причини , а е преди всичко е цивилизационен проблем.
    На украинците , заедно с още поне педесетина други народи и националности , им се повръща от Русия.

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 6
    • + 11

    Не става въпрос за искане, ясно е че "западенците" имат много повече поводи от нас да ненавиждат Русия. Става въпрос за "преживяване", за пазар за производствата на Украйна, кото не са чак толова "експортируеми" за пазара на Западна Европа. Така че и без политкомисар да ми каже че украинците, или поне 65% от тях биха предпочели да живеят в Западна Европа или в една Украйна устроена като Германия го разбирам. Въпросът е реалността, това са 48 милиона гладни гора, приятелю, а не България която е под 7 милиона и от години се преструва на демократична, бидейки отгоре на туй член на Европейския Съюз.

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-P
    daskal1
    • - 1
    • + 2

    Ха-ха, дори сам си сложих минус.

    Нередност?
  • 6
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 3
    • + 10

    До коментар [#4] от "daskal1":
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    .........украинците, или поне 65% от тях биха предпочели да живеят в Западна Европа или в една Украйна устроена като Германия ....
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    65% от украинците БИХА предпочели самата Украйна да стане като Западна Европа - /Германия/, но в същото време са наясно , че това може да не се случи и след 100 години - виж Гърция или Португалия.
    И въпреки това пак излизат по площадите на Киев. Защо???
    Кой им плаща за това??? Американските империалисти ли ?????
    Причините за това са известни на цял свят , в т.ч. и нас двамата.
    Само че Путин и тези , които го поставиха на власт не искат да ги признаят гласно.

    Нередност?
  • 7
    joanikij avatar :-|
    Йоаникий
    • - 2
    • + 10

    [quote#3:"Николай_1"]но голямата част от украинците не искат да имат нищо общо с Русия. [/quote]

    Голяма част от българите също не иска да има нищо общо с руснаци и турци, ама... виждаме к'во е положението... :-( Опасявам се, че Украѝна не е достатъчно голяма икономическа и военна сила (както Турция), за да решава сама съдбата си... Битката ще е титанична, но КГБ и Кремъл са готови буквално на война, за да продължат могъщото съветско влияние там, а и у нас и в други стратегически важни страни. Бивши и настоящи "республики".

    Нередност?
  • 8
    cristoivanov avatar :-|
    Христо Христов Иванов
    • - 8
    • + 1

    Николай 1- Въпросът въобще не е на кого симпатизират украинците.. техни хора все пак са едни от основните пленници при Сталингра и Курск..Отделна Бандеровците ,Айнзац командите и върлите украински ,,истребители на славянинзма,,! Нещата в киев има поне 1500 год предисловие ,Украйна винаги е била ,,фалшивият диамант !

    Нередност?
  • 9
    cristoivanov avatar :-|
    Христо Христов Иванов
    • - 6

    Къв базисен оргазъм- сам можеш да си благодариш .. Ве яко ве- от тук нататък..1 000 00000000 коментара и все + ве! Якоооооооооооо!

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 11
    • + 4

    Какво толкова станало, САЩ и ЕС просто се повалих в поредния Drang nach Osten, ако и да го гласиха 8 години!
    Може би стотния по ред Drang nach Osten! от 1240 година насам...
    Ще мине и ще замине, ще го отгладуват украинците, както обикновено ....
    Слава Богу, че сега, за разлика от преди, вероятно няма да има Бабий яр, Бандеровци, зачистване, Катин и подобна мраз... все пак прогрес за 70 години има някакъв...

    Нередност?
Нов коментар