🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-добри неприятели

Напрежението между румънския премиер Виктор Понта и коалиционния му партньор се покачва

Виктор Понта отново се забърка във вътрешни боричкания в управляващата коалиция
Виктор Понта отново се забърка във вътрешни боричкания в управляващата коалиция
Виктор Понта отново се забърка във вътрешни боричкания в управляващата коалиция    ©  reuters
Виктор Понта отново се забърка във вътрешни боричкания в управляващата коалиция    ©  reuters

Ще се разцепи или няма да се разцепи. Това е въпросът, след като напрежението в управляващата лявоцентристка коалиция Социално-либерален съюз (СЛС) в Румъния достигна точка на кипене. От месеци обтегнатите отношения между двамата й съпредседатели и лидери на двете основни партии в нея – премиерът Виктор Понта и Крин Антонеску, са основна тема в медиите. Но сега ситуацията допълнително се изостри с неочаквани правителствени рокади.

Те идват по инициатива на коалиционния партньор Национално-либералната партия (НЛП), която смени част от министрите си. Нейният лидер Антонеску обяви новите си номинации, след като в рамките на два дни двама либерали напуснаха кабинета, а миналия месец оставка подаде и вицепремиерът и вътрешен министър. За неговото място е предложен кметът на град Сибиу Клаус Йоханис, а на поста на досегашния финансов министър Даниел Кицою НЛП номинира настоящия здравен министър Еуджен Николаеску. Министърът на икономиката Андрей Джеря ще бъде заменен от бившия министър на отбраната Теодор Атанасиу. Накрая НЛП предлага бившият евродепутат Кристиан Бушой за овакантеното място в министерството на здравеопазването. По думите на Антонеску премиерът Понта, който е и лидер на оглавяващата коалицията Социалдемократическа партия (СДП), се е запознал с номинациите и не е имал възражения. Единственият му коментар бил, че ще предложи всяка от четирите партии в СЛС да има свой вицепремиер в правителството.

Да се сближиш с противника

Разместванията в правителството бяха разчетени като опит на Антонеску да заздрави позициите си в своята партия и като пореден епизод от вътрешната му битка с Понта. Защото например оставката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Раду Строе може и да е наложителна заради критики срещу него във връзка с катастрофа с медицински самолет, отнела живота на двама души, но причината за смяната на финансовия министър Кицою бе, че не е информирал НЛП за плановете на СДП да разсрочат погасяването на банкови кредити, взети от румънци с ниски доходи. Заради това провинение либералите снеха доверието си от него.

"Тримата министри подадоха оставки публично, но съм сигурна, че тяхното напускане беше режисирано, за да служи на интересите на Антонеску. Общото мнение е, че са станали прекалено близки със СДП, а освен това съпругата на Кицою има сериозни проблеми с правосъдието", обяснява пред "Капитал" журналистката Ана-Валерия Илие от румънския информационен сайт "Зиаре". Според нея причината за всичко това е, че СДП са решили да участват без НЛП на изборите за Европейски парламент, а не в обща листа, както биха искали либералите. "В своята собствена партия Антонеску има опозиция от хора, привлечени от СДП, но не толкова силна, че да се притеснява. И се опитва да покаже на Понта, че от него все още зависят някои неща, като номинира за вицепремиер Йоханис  – политик, който е втори по популярност във всички социологически изследвания след управителя на Румънската централна банка Мугур Исареску", допълва Илие.

Въпреки че около Йоханис витаят съмнения за конфликт на интереси, той е уважаван и тъй като не е участвал в голямата политика досега, се възприема за неопетнен. Затова номинацията му е трудна за отхвърляне. "Йоханис бе предложен да оглави и вътрешното министерство, което е много важно, особено по време на избори. СДП желаеше това министерство преди европейския и президентския вот тази година, но вместо да им го даде, Антонеску предложи Йоханис, който няма причина да бъде отхвърлен от Понта. Но премиерът ще тупа топката колкото се може повече, надявайки се междувременно да се намери решение", смята Илие.

Брак по сметка

Управляващата коалиция държи две трети от местата в парламента и може да разчита на мнозинство и без либералите, тъй като има гласовете на другите си двама партньори. Затова Понта не се притеснява особено от захлаждането на отношенията с Антонеску. Проблемите между тях не са от вчера. На обединението между СДП и НЛП от самото начало се гледа като на изкуствено формирование без много допирни точки и прогнозите за развод са чести. През последните месеци те се караха по различни теми, вариращи от плоския данък през това какво да бъде ръководството на националната телевизия TVR до измененията в Наказателния кодекс. Но една от основните конфликти точки са спекулациите около евентуалните президентски амбиции на Понта. Изборите за държавен глава са през ноември и Траян Бъсеску по конституция не може да се кандидатира за трети мандат. По принцип между СДП и НЛП има споразумение двете партии да издигнат като свой общ кандидат Антонеску. Но тази договорка може да бъде нарушена предвид коментарите на Понта, че евентуалната номинация на Антонеску зависи до голяма степен от неговия капацитет да печели гласове, както и от това "да не говори лошо" за СДП. Социологически проучвания от ноември миналата година сочат, че премиерът би бил фаворит за спечелването на изборите с 32% от вота, а Антонеску би се класирал втори с 25%. И тези резултати могат да изкушат Понта да се впусне в надпреварата.

"Ситуацията на Антонеску е сложна. Той е лидер на по-малка партия в управляващата коалиция и въпреки всички уверения, че ще бъда кандидатът за президент, продължава да не е сигурен, че СДП ще избере него, вместо да номинира човек от редиците на социалистите, какъвто например може да бъде "независимият" кмет на Букурещ Сорин Опреску, който има добри връзки в СДП", обяснява Илие.

Според редактора в тв Digi 24 Ане-Мари Блажан спекулациите за разцепване на коалицията се засилват. "Това може да се случи още в понеделник или вторник следващата седмица. Има изявления на ключови политици от СДП, че могат да управляват сами, или че Антонеску може да бъде свален от поста на председател на Сената, което е втората по важност позиция в страната", казва Блажан пред "Капитал".

Присъди на килограм

Поне засега вътрешните боричкания в коалицията не изглежда да водят до парализа в политиката и в други сфери. Само през януари в Румъния бяха осъдени един бивш премиер и двама бивши министри, като в случая с Адриан Нъстасе това бе втора ефектива присъда. Общо 28 депутати, няколко министри и над 100 кметове са разследвани или лежат в затвора за корупция. Тези знакови дела имат за цел да докажат пред Брюксел, че съдебната система в страната е ефективна. "Никоя присъда не бе дадена по-рано от три години след началото на процесите. Хората и партиите на власт се опитват да не вкарват политици в затвора," смята Ане-Мари Блажан. В последния мониторингов доклад на Европейската комисия Букурещ беше критикуван заради опита на румънските депутати в края на миналата година да променят Наказателния кодекс, за да си осигурят имунитет срещу разследвания за корупция и конфликт на интереси. Тогава Конституционният съд се намеси и отмени спорното законодателство.

"Скорошните присъди са само върхът на айсберга, но е добре, че се случват. И Понта, и Бъсеску се опитват да повлияят на правосъдието, колкото и президентът да твърди, че иска независима съдебна система. Той е притеснен от това какво ще последва, след като свърши мандатът му. Но съдът става все по-силен, макар да му остава да извърви дълъг път и да има още много вътрешна съпротива и корумпирани съдии", твърди Илие.

Същевременно поне засега правителствените трусове и смяната на финансовия министър не изглежда да тревожат инвеститорите и Международния валутен фонд, с който броени дни преди лавината от оставки Букурещ подписа удължаване на ключовото стендбай споразумение за 4 млрд. евро. И стига с наближаването на изборите напрежението да не ескалира още повече, този път Румъния може да не пострада от политическите боричкания по върховете, както толкова често в миналото.

По темата работи и Светломира Гюрова.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    joanikij avatar :-|
    Йоаникий
    • + 4

    "Само през януари в Румъния бяха осъдени един бивш премиер и двама бивши министри, като в случая с Адриан Нъстасе това бе втора ефектива присъда. Общо 28 депутати, няколко министри и над 100 кметове са разследвани или лежат в затвора за корупция."

    Ето я разликата! Ето защо европейците ни третират като "Румъния и България", а не в обратен ред...
    Там всъщност истинският герой е Траян Бъсеску, той европеизира посткомунистическа Румъния най-настойчиво и последователно. В сравнение с него Понта и Нъстасе си остават политически пигмеи. Въпреки присъствието на досадниците от МВФ, Румъния върви в правилната посока.

    Нередност?
Нов коментар